‘Schoorvoetend betaalde ik het vakantietikkie voor mijn kind’

15.08.2023 14:36
geld vakantietikkie Beeld: Getty Images

Niets in het leven is zwart of wit, en opvoeden brengt altijd dilemma’s met zich mee. Zelfs al lijkt de keuze op sommige momenten nog zo helder.

Manon (40) is getrouwd met Ronald (42) en moeder van Sanne (10) en Reza (8).

“Sinds groep 3 is onze oudste dochter Sanne vergroeid met haar beste vriendin Maaike. Zelfs de weekends brengen ze samen door, de één logeert altijd bij de ander. Ronald en ik vinden het wel gezellig, zo’n aanloopkind dat een beetje voelt als het onze, en ook voor de ouders van Maaike voelt onze dochter vertrouwd.

Samen op vakantie

Toen afgelopen voorjaar bleek dat wij precies op zomervakantie gingen wanneer het gezin van Maaike zou terugkeren, leek het voor beide gezinnen een uitgemaakte zaak. De meisjes zouden elkaar nooit zes weken kunnen missen, dus kon Maaike net zo goed met ons mee naar de camping in Frankrijk, en Sanne daarna met het gezin van Maaike mee naar Italië. Ze barstten bijna uit elkaar van geluk toen we het vertelden.

“Het bleek een flinke kostenpost, onze extra vakantiegast”

Vergelijkbare vakanties, vergelijkbare inkomens, dezelfde vakantieduur; we konden het met gesloten beurzen regelen, stemden we met de ouders van Maaike af. En ja, het bleek een flinke kostenpost, onze extra vakantiegast. Dat zat ‘m niet zozeer in haar verblijf, maar in uitjes waar wij als gezin voor kozen. Uit eten, naar musea, een tripje naar een waterpark. En als onze dochters een nieuwe bikini kregen, kochten we er vanzelfsprekend ook één voor Maaike. Ze reisde immers mee als onderdeel van ons gezin.

Lees ook – Deze 14 vakantiebestemmingen in Europa zijn geweldig met kinderen >

Zakgeld

Met de hoge kosten in het achterhoofd, gaf ik Sanne vorige week op mijn beurt wat zakgeld mee op vakantie met haar vriendin, toen ze vertrokken. Zo kon ze ter plaatse trakteren op een ijsje of drankje, wel zo aardig. Het stoorde me niet dat dat andersom niet was gebeurd, ik had het zelfs niet opgemerkt.

Maar een paar dagen geleden kreeg ik een appje van de moeder van Maaike, gevolgd door een Tikkie van tweehonderd euro. Door het slechte weer op hun bestemming gingen ze vaker uit eten dan gepland, en dat liep toch wat in de papieren. Ik begreep het probleem, wij hadden prachtig weer gehad. Maar ook wij waren regelmatig uit eten geweest, daar deden we toch ook niet moeilijk over?

Gesloten beurs

Schoorvoetend maakte ik het Tikkie over, maar Ronald was het er niet mee eens. Wat was dit voor een gierig gedrag, stelde hij. We zouden het met gesloten beurzen regelen. Een tegenslag kon altijd voorkomen, dan was natuurlijk alles bespreekbaar. Maar dit vond hij onredelijk.

“We zouden het met gesloten beurzen regelen”

Ik houd de relatie met de ouders van de beste vriendin van onze dochter graag constructief. En wat is nou tweehonderd euro voor drie weken extra zomervakantie? Toch zit het ook mij niet helemaal lekker; wij hebben hun dochter volledig gefêteerd. Dat etentje met z’n allen na de vakantie, laat ik geloof ik maar aan ons voorbij gaan.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.