Sara van Gorp

Sara van Gorp is hoofdredacteur van Kek Mama en moeder van zoons Ko (7) en Toon (2). Elke maand schrijft ze over zichzelf en haar gezin.

“Maar waar is de tijd voor jezelf?” Mark vraagt het terwijl we tijdens wijn en vis mijmeren over wat onze dromen zijn voor de aanpak van werk en thuis. Tijd om ’s avonds zo goed als elke avond met z’n vieren te eten. Check. Genieten van mooi werk. Check. Elke twee weken samen op stap. Check. Maar inderdaad: tijd voor mezelf? Even vergeten.
 

"Mama sportuh?"

Ik vind het al heel wat dat ik elke ochtend een tien minutenworkout doe terwijl Barbapapa opstaat. Dat tijdens het planken achttien kilo Toon (“Mama sportuh?”) bovenop me komt liggen terwijl Ko onder me doorkruipt, soit. Tijd voor mezelf is het. Dat mijn Headspace-app tevergeefs vraagt wanneer ik weer eens ga mindfulnessen, jammer dan. Die tien minuten heb ik dan net weer niet.
 

Eén dag niet

Maar: Mark heeft een punt. En dus bedenken we dat ik voortaan op maandag op de redactie kan blijven werken tot ik een ons weeg. Eén dag niet rushen richting huis om daar te belanden in ‘ik wil niet eten/tandenpoetsen/slapen’. (Dat dat ook een avond is dat er niet twee warme jongenslijfjes om me heen kroelen tijdens het voorlezen, vergeet ik maar even voor het gemak.)

En voor de kritische lezer die denkt: sorryyy, is werken tot sint-juttemis nu ineens ook me-time? Je hebt gelijk. Er komt een dag dat ik op die maandagavond mezelf mee uit eten neem terwijl ik een stapel bladen verslind. Net als vroeger. Helemaal in mijn eentje. Ik heb er nu al zin in.
 

In Kek Mama 10-2017 lees je hoe andere moeders hun me-time organiseren en vertelt Femke haar rigoureuze aanpak van de stiekeme extra crèchedag waarop ze niet werkt maar gewoon de tijd aan zichzelf heeft. Het nummer koop je hier.

kinderen kamer delen
Beeld: Unsplash

Als kind wil je het liefst een kamer voor jezelf, maar in huis is daar niet altijd ruimte voor. Bij moeder en blogger Christine Organ is die ruimte er wel, maar ze laat haar kinderen toch samen slapen. En daar heeft ze zo haar redenen voor.

'Zo leren ze dat groter niet altijd beter is', schrijft ze op Scary Mommy.

 

Schone sokken

Vroeger wist Christine het zeker: als ik later kinderen heb, zorg ik ervoor dat ze een eigen slaapkamer krijgen. ‘Zelf deelde ik als kind een kamer met mijn jongere zus’, legt ze uit. ‘Dat kon niet anders, gezien de ruimte, maar soms had ik echt behoefte aan mijn eigen plek. Mijn zusje en ik zetten kasten in het midden van de kamer om een ‘eigen’ kamer te creëren, maar dat duurde maar een paar dagen. Tot één van ons geen schone sokken meer had en naar ‘de andere kant’ moest om een nieuw paar te lenen. Lastig, want ik wilde ruimte en onafhankelijkheid.’

 

Lees ook:
Kamertje kijken: 'Als het maar schattig is' >

 

Blijvende herinneringen

Toch hebben haar twee kinderen tegenwoordig niet een eigen kamer – ook al is daar in huis wel plek voor. ‘We laten onze kinderen bewust samen slapen, want daar hebben we een aantal heel goede redenen voor’, vervolgt Christine. ‘Ten eerste leren ze zo om ruimte te delen, wat later alleen maar goed van pas komt – of het nou om een huisgenoot, partner of collega gaat. Daarnaast zullen ze blijvende herinneringen hebben: hun moeder die boos de trap op komt dat ze moeten gaan slapen, maar hopelijk óók dat ze samen mooie gesprekken hebben gehad ’s avonds laat.’

Christine denkt ook dat het delen van een kamer haar kinderen dichter bij elkaar brengt. ‘Onze kinderen schelen 3,5 jaar en delen verder niet heel veel. Maar als het licht uitgaat, hoor ik ze giechelen en grapjes maken of fluisteren over wat er op school is gebeurd. En de laatste levensles? Ze leren dat groter niet altijd beter is. Spullen – huizen, slaapkamers, bezittingen – zijn niet zo belangrijk als relaties.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fastfood-kind

Vroeger zou blogger Marjorie Brimley ouders veroordelen als kinderen fastfood voorgeschoteld kregen, maar sinds ze door het overlijden van haar partner alleenstaande moeder is, denkt ze hier wel anders over.

Op Scary Mommy vertelt ze hoe dat komt.

 

'Het is soms onmogelijk'

''Waarom kan ze niet gewoon een eenvoudige maaltijd met groenten op tafel zetten vanavond?', dacht ik vaak genoeg als ik een moeder door de drive zag rijden', schrijft Marjorie. 'Maar nu weet ik het antwoord op die vraag: ze kan het niet omdat het simpelweg verdomd moeilijk is. Als je de hele dag druk bent met werk en kinderen, ben je uitgeput. En als alleenstaande moeder weet ik nu dat het niet alleen een enorme uitdaging is om de perfecte maaltijd op tafel te zetten, het is soms zelfs onmogelijk.'

 

Lees ook
Deze restaurants serveren de lekkerste burgers >

 

Glimlach

Marjorie snapt de 'drive thru-moeder'. 'Zodra ik financieel de mogelijkheid heb, sta ik daar ook. Dan kijk ik naar je een glimlach ik, omdat ik weet dat we allebei het beste willen voor onze kinderen.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >