sparen voor je kind

Je kind in de toekomst (financieel) een handje kunnen helpen is altijd fijn. Maar hoeveel geld moet je precies opzij zetten om genoeg te sparen voor je kind? Om hier inzicht in te krijgen, hebben wij twee handige berekeningen gemaakt.

Sparen voor rijbewijs

Ja hoor, het is zover: je kind mag éindelijk achter het stuur. Maar wat kost zo'n roze pasje? Niet niks, kunnen we je vertellen. Laten we er voor het gemak vanuit gaan dat jouw tiener z'n rijbewijs in één keer haalt. Dan ziet de berekening er ongeveer zo uit (bron: CBR):

 • Theorieles € 100 (niet verplicht)
 • Lesmateriaal (theorie, boek of digitaal) € 30
 • Theorie-examen € 35
 • Intakeles € 50
 • Rijles, 40 lesuren à € 50 per les is € 2.000
 • Tussentijdse toets € 200
 • Rijexamen € 250 (alleen het praktijkexamen kost € 100, maar vaak rekent de rijschool nog extra kosten. Bijvoorbeeld omdat die het praktijkexamen aanvraagt en een auto en instructeur beschikbaar stelt.)
 • Afhalen rijbewijs (verschilt per gemeente) € 35

 Totaal: € 2700


 

Sparen voor studie

En wil je dat jullie kind niet bij DUO z'n studie bij elkaar leent, dan moet je, als je kind z'n studie in vier jaar afrond, gemiddeld rekening houden met de volgende kosten (bron: Nibud):

 • Collegegeld (HBO) € 2006 per jaar --> € 8024 in totaal
 • Studieboeken - benodigdheden € 57 per jaar --> € 228 in totaal
 • Vrij reizen met de trein € 100 per maand --> € 4000 in totaal

Totaal: € 12.252

 

BN'er-moeders op Instagram

Van groupies, een onesie tot Valentijnsdag met voetbal: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Goeiemorgen...


 

Lief


 

Prachtige foto


 

Samen de wereld ontdekken


 

Jubileum


 

Op standje lam dan maar...


 

Maandag onesiedag


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

oude-versleten-bank-koesteren

Lauren Eberspacher belooft haar partner dat ze ooit die mooie witte bank uit de woonmagazines zullen kopen. Maar zolang er nog kinderen door het huis springen, kunnen ze hier alleen van dromen.

Op Facebook schrijft ze een ode aan de witte bank (én aan haar oude, versleten exemplaar).

 

Sapvlekken

'Lieve man', zo begint Lauren haar bericht. 'Je weet wel, die witte bank uit dat woonmagazine, ooit gaan we hiervoor sparen en kopen we er een. En hij zal schoon zijn. Niet vies van de sapvlekken, appelschillen en melk. Oh, en wanneer er mensen op bezoek komen, hoeven we niet al het speelgoed eraf te gooien: geen barbiearmpjes die in onze rug porren. We gaan gewoon met z'n allen zitten en genieten van het comfort van onze witte bank.'

 

Lees ook
Moet je zien: man stuurt z'n vrouw 'uitdagende' foto's terwijl hij schoonmaakt >

 

'Prachtige stof'

De moeder vervolgt: 'Op een dag voelen we aan de prachtige stof waar we jarenlang van hebben gedroomd en voor hebben gespaard. En dan zullen we de vlekken missen, want geen vlekken betekent dat onze kinderen niet zo klein meer zijn. De armleuningen zijn stevig en de kussens lekker donzig. Ik weet zeker dat het zo comfortabel zal zijn als we dachten, maar toch zullen we terugdenken aan de momenten dat onze kinderen van onze bank afsprongen, deden alsof ze superhelden waren of 'op avontuur' gingen. Ik denk dat we op die dag onze versleten bank missen.'

 

'De mooiste jaren van ons leven'

Daarom wil Laura haar oude bank koesteren, nu het nog kan. 'Laten we de vlekken blijven schrobben en de dekens blijven gebruiken. Laten we blijven knuffelen met onze kinderen en kijken hoe ze op avontuur gaan in onze woonkamer. Omdat de jaren die we met deze versleten bank hebben, ongetwijfeld de meest kostbare, vermoeiende en mooiste jaren van ons leven zullen zijn.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >