tips-piekeren-geld

Niet leuk om te horen, wel waar: kinderen zijn duur. Heel duur zelfs. En ondanks dat ze het meer dan waard zijn, is het logisch dat je sinds je moeder bent vaker over geld piekert.

Want zit je er nog steeds zo warmpjes bij na de aanschaf van al die kinderspullen? En wat ben je kwijt aan indirecte kosten als extra gas, water en elektriciteit? Een paar handige tips op een rij, zodat peinzen niet meer nodig is.

 

1. Meer inzicht in je financiën

Als je situatie verandert, is het goed om een overzicht te maken van je geldzaken. Hoe?
- noteer eerst je inkomsten en vergeet hierbij ook niet de toeslagen die je misschien krijgt, zoals kinderbijslag, huur- of zorgtoeslag;
- zet daarna al je uitgaven op een rij;
- klinkt ouderwets, maar is heel handig: schaf een huishoudboekje aan. Kan op papier, maar ook digitaal. Als je een goed overzicht hebt van wat er binnenkomt, geeft dat iets meer rust.

 

2. Laat rekeningen niet opstapelen

Makkelijk gezegd natuurlijk, maar wel goed om in de gaten te houden. Om te voorkomen dat je rekeningen (bewust of onbewust) laat liggen, kun je automatische overschrijvingen voor je vaste lasten instellen. Zorg er ook voor dat je niet of maar heel weinig rood kunt staan op je betaalrekening. Daar betaal je namelijk veel rente over.

 

3. Bouw voldoende buffer op

Gaat je wasmachine stuk of begeeft de auto het? Dan is het fijn om een buffer te hebben. Het Nibud heeft een Bufferberekenaar zodat je kunt zien hoeveel geld je achter de hand moet hebben. Voor een stel met twee kinderen, een koopwoning en een modaal inkomen wordt een buffer van ​€ 8.500,- geadviseerd.

 

4. Wees creatief

Niet alles hoeft duur te zijn. Merk je dat je krap bij kas zit, kijk dan eens op Marktplaats in plaats van iets nieuws in de winkel te kopen. Organiseer zelf een kinderfeestje in plaats van met de hele bende naar een pretpark te gaan. Of houd een digitaal boodschappenlijstje bij zodat je niet ineens met van alles en nog wat thuiskomt. Kleding weggooien door een onmogelijke vlek? Hoeft niet. Google 'Oma weet Raad' en alles gaat langer mee. Zelfs je meubels.

 

5. Denk ook aan later

Heb je je financiën voor de dagelijkse kosten goed op een rij, probeer dan ook aan later te denken. Want als de kids gaan studeren, begint de teller nog harder te lopen. Als jij je kinderen financieel kan/wil helpen, begin dan al vroeg met het opbouwen van een studiepotje, bijvoorbeeld vanaf de geboorte. 


Doe de test

Veel mensen denken dat ze hun financiën helemaal onder controle hebben. Maar als je éven doorvraagt, blijkt dat toch tegen te vallen. Aegon begrijpt dit heel goed en wil daar met de Goed met Geld Test bij helpen. Dit is een korte test van een paar minuten om te kijken hoe goed jij bent met geld en hoe je nog beter wordt. Zodat iedereen bewust een keuze kan maken voor een gezonde financiële toekomst.

kinderen kamer delen
Beeld: Unsplash

Als kind wil je het liefst een kamer voor jezelf, maar in huis is daar niet altijd ruimte voor. Bij moeder en blogger Christine Organ is die ruimte er wel, maar ze laat haar kinderen toch samen slapen. En daar heeft ze zo haar redenen voor.

'Zo leren ze dat groter niet altijd beter is', schrijft ze op Scary Mommy.

 

Schone sokken

Vroeger wist Christine het zeker: als ik later kinderen heb, zorg ik ervoor dat ze een eigen slaapkamer krijgen. ‘Zelf deelde ik als kind een kamer met mijn jongere zus’, legt ze uit. ‘Dat kon niet anders, gezien de ruimte, maar soms had ik echt behoefte aan mijn eigen plek. Mijn zusje en ik zetten kasten in het midden van de kamer om een ‘eigen’ kamer te creëren, maar dat duurde maar een paar dagen. Tot één van ons geen schone sokken meer had en naar ‘de andere kant’ moest om een nieuw paar te lenen. Lastig, want ik wilde ruimte en onafhankelijkheid.’

 

Lees ook:
Kamertje kijken: 'Als het maar schattig is' >

 

Blijvende herinneringen

Toch hebben haar twee kinderen tegenwoordig niet een eigen kamer – ook al is daar in huis wel plek voor. ‘We laten onze kinderen bewust samen slapen, want daar hebben we een aantal heel goede redenen voor’, vervolgt Christine. ‘Ten eerste leren ze zo om ruimte te delen, wat later alleen maar goed van pas komt – of het nou om een huisgenoot, partner of collega gaat. Daarnaast zullen ze blijvende herinneringen hebben: hun moeder die boos de trap op komt dat ze moeten gaan slapen, maar hopelijk óók dat ze samen mooie gesprekken hebben gehad ’s avonds laat.’

Christine denkt ook dat het delen van een kamer haar kinderen dichter bij elkaar brengt. ‘Onze kinderen schelen 3,5 jaar en delen verder niet heel veel. Maar als het licht uitgaat, hoor ik ze giechelen en grapjes maken of fluisteren over wat er op school is gebeurd. En de laatste levensles? Ze leren dat groter niet altijd beter is. Spullen – huizen, slaapkamers, bezittingen – zijn niet zo belangrijk als relaties.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fastfood-kind

Vroeger zou blogger Marjorie Brimley ouders veroordelen als kinderen fastfood voorgeschoteld kregen, maar sinds ze door het overlijden van haar partner alleenstaande moeder is, denkt ze hier wel anders over.

Op Scary Mommy vertelt ze hoe dat komt.

 

'Het is soms onmogelijk'

''Waarom kan ze niet gewoon een eenvoudige maaltijd met groenten op tafel zetten vanavond?', dacht ik vaak genoeg als ik een moeder door de drive zag rijden', schrijft Marjorie. 'Maar nu weet ik het antwoord op die vraag: ze kan het niet omdat het simpelweg verdomd moeilijk is. Als je de hele dag druk bent met werk en kinderen, ben je uitgeput. En als alleenstaande moeder weet ik nu dat het niet alleen een enorme uitdaging is om de perfecte maaltijd op tafel te zetten, het is soms zelfs onmogelijk.'

 

Lees ook
Deze restaurants serveren de lekkerste burgers >

 

Glimlach

Marjorie snapt de 'drive thru-moeder'. 'Zodra ik financieel de mogelijkheid heb, sta ik daar ook. Dan kijk ik naar je een glimlach ik, omdat ik weet dat we allebei het beste willen voor onze kinderen.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >