tips-piekeren-geld

Niet leuk om te horen, wel waar: kinderen zijn duur. Heel duur zelfs. En ondanks dat ze het meer dan waard zijn, is het logisch dat je sinds je moeder bent vaker over geld piekert.

Want zit je er nog steeds zo warmpjes bij na de aanschaf van al die kinderspullen? En wat ben je kwijt aan indirecte kosten als extra gas, water en elektriciteit? Een paar handige tips op een rij, zodat peinzen niet meer nodig is.

 

1. Meer inzicht in je financiën

Als je situatie verandert, is het goed om een overzicht te maken van je geldzaken. Hoe?
- noteer eerst je inkomsten en vergeet hierbij ook niet de toeslagen die je misschien krijgt, zoals kinderbijslag, huur- of zorgtoeslag;
- zet daarna al je uitgaven op een rij;
- klinkt ouderwets, maar is heel handig: schaf een huishoudboekje aan. Kan op papier, maar ook digitaal. Als je een goed overzicht hebt van wat er binnenkomt, geeft dat iets meer rust.

 

2. Laat rekeningen niet opstapelen

Makkelijk gezegd natuurlijk, maar wel goed om in de gaten te houden. Om te voorkomen dat je rekeningen (bewust of onbewust) laat liggen, kun je automatische overschrijvingen voor je vaste lasten instellen. Zorg er ook voor dat je niet of maar heel weinig rood kunt staan op je betaalrekening. Daar betaal je namelijk veel rente over.

 

3. Bouw voldoende buffer op

Gaat je wasmachine stuk of begeeft de auto het? Dan is het fijn om een buffer te hebben. Het Nibud heeft een Bufferberekenaar zodat je kunt zien hoeveel geld je achter de hand moet hebben. Voor een stel met twee kinderen, een koopwoning en een modaal inkomen wordt een buffer van ​€ 8.500,- geadviseerd.

 

4. Wees creatief

Niet alles hoeft duur te zijn. Merk je dat je krap bij kas zit, kijk dan eens op Marktplaats in plaats van iets nieuws in de winkel te kopen. Organiseer zelf een kinderfeestje in plaats van met de hele bende naar een pretpark te gaan. Of houd een digitaal boodschappenlijstje bij zodat je niet ineens met van alles en nog wat thuiskomt. Kleding weggooien door een onmogelijke vlek? Hoeft niet. Google 'Oma weet Raad' en alles gaat langer mee. Zelfs je meubels.

 

5. Denk ook aan later

Heb je je financiën voor de dagelijkse kosten goed op een rij, probeer dan ook aan later te denken. Want als de kids gaan studeren, begint de teller nog harder te lopen. Als jij je kinderen financieel kan/wil helpen, begin dan al vroeg met het opbouwen van een studiepotje, bijvoorbeeld vanaf de geboorte. 


Doe de test

Veel mensen denken dat ze hun financiën helemaal onder controle hebben. Maar als je éven doorvraagt, blijkt dat toch tegen te vallen. Aegon begrijpt dit heel goed en wil daar met de Goed met Geld Test bij helpen. Dit is een korte test van een paar minuten om te kijken hoe goed jij bent met geld en hoe je nog beter wordt. Zodat iedereen bewust een keuze kan maken voor een gezonde financiële toekomst.

schoonmaken weekend
Beeld: Pexels

Het huis opruimen en soppen: wie geen schoonmaakster heeft, moet zelf aan de slag. Blogger Mandy Roussel stelde het zo lang mogelijk uit, tot ze de troep niet langer kon aanzien.
 

‘Maar toen ik alles had schoongemaakt, voelde ik me verschrikkelijk’, schrijft ze op Scary Mommy.

 
Verdwaalde druif

Een vieze douche, stof in alle hoeken en gaten en een verdwaalde druif onder de stoel: Mandy negeerde alle tekenen dat haar huis toe was aan een flinke schoonmaak. Ze vertelt: ‘Hoewel ik er de tijd voor had – we hadden eindelijk eens een weekend zonder verplichtingen – betekende dit nog niet dat ik het ook moest doen. Toch?’
 

Lees ook:
Dit is dé tip voor moeders die rommel in huis zat zijn >

 

Vernietiging

Op vrijdag en zaterdag lukt het haar prima om door de troep heen te kijken. Ze hangt op de bank, neemt haar kinderen mee naar het park en gaat ’s avonds een potje bingewatchen. Ze verheugt zich op een regenachtige zondag voor een Harry Potter-marathon met het hele gezin, maar het loopt anders. ‘Opeens scheen de zon’, zegt Mandy, ‘en zag ik de vernietiging: overal lag speelgoed, borden van het ontbijt en de lunch nog in de woonkamer en door alle kruimels leek het alsof de druif onder de stoel zorgvuldig geplaatst was in het interieur. Ik wist: dit hou ik niet veel langer uit.’

 

‘Waarom doe ik dit?’

Mandy verzamelt moed en begint aan de schoonmaak. ‘Na drie kwartier was ik klaar en voelde ik me verschrikkelijk. Waarom deed ik dit? Waarom kon ik niet gewoon ontspannen?’ Volgens haar zijn er twee redenen: ‘Wij moeders hebben het zo druk, dat we ergens de controle over moeten houden om niet gek te worden. Of misschien is ons leven zo chaotisch dat we orde in huis moeten scheppen om wat rust te vinden. Als ik als moeder een superkracht zou kunnen kiezen, weet ik het wel: het negeren van een vies huis. Maar helaas is die superkracht alleen beschikbaar voor vaders – en ik kan me niet voorstellen dat zij het willen ruilen voor borstvoeden.’

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

foto's social media kinderen
Beeld: Pexels

Van het eerste stapje tot de eerste schooldag: we zijn apetrots op ons kind en posten bijna elke mijlpaal op social media. Blogger Lorna Rose deed dat ook, maar toen haar tweede kind werd geboren ging ze nadenken over de gevolgen.  

‘Wie geeft mij toestemming om informatie over mijn kinderen, laat staan hun privacy, online te zetten?’, schrijft ze op Scary Mommy.

 
Alles vastleggen

Toen Lorna voor het eerst moeder werd, plaatste ze allerlei foto’s van haar zoon op Facebook. ‘Zijn eerste badje, een foto dat hij sliep, de trap op kroop en voor het eerst spaghetti at: ik wilde elk moment vastleggen en het vervolgens delen op Facebook’, vertelt Lorna. ‘Ik wilde mijn moederschap naar de wereld schreeuwen.’

 

Lees ook:
'Kap eens met dat 'mooie' social media-plaatje: geen kind is perfect' >

 

Lelijke pony

Tweeënhalf jaar later werd haar dochter geboren. Na een tijdje merkte Lorna dat ze minder over haar dochter op social media postte. ‘Ik ging erover nadenken: was het omdat dit de tweede ronde van het moederschap was en ik niet de behoefte voelde om het van de daken te schreeuwen? Was het omdat zij een meisje was?’ Lorna realiseerde zich dat ze zelf als kind ook niet op internet stond. ‘Mijn lelijke pony van toen ik 12 jaar oud was en de dikke onderlip die ik als tiener had stonden niet op Facebook, want dat bestond toen niet. En daar ben ik nu opgelucht om. Dus waarom doe ik dat mijn kinderen nu wel aan?’

 

'Denk eerst na'

Lorna kwam tot de conclusie dat het posten van een kwetsbaar moment van haar kinderen, hoe eng of gedenkwaardig ook, niet langer alleen hun gezinsmoment is. ‘Het wordt onderdeel van de Facebook-machine’, zegt ze. ‘Ik heb niet langer controle over wie het ziet, wie het gebruikt en met welk doel.’ Ze wil nog steeds foto’s en video’s delen om verre vrienden en familieleden op de hoogte te houden en steun te ontvangen als het niet goed gaat met haar kinderen. Maar ze denkt nu goed na vóórdat ze iets post: ‘Ik vraag mezelf steeds af: zou dit mijn kind op een dag in verlegenheid kunnen brengen? Of is er een andere manier dan Facebook om steun van mijn omgeving te ontvangen?’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >