In samenwerking met Kek Mama

Pieker je meer over geld nu je kinderen hebt? Lees dan deze tips

15.01.2017 09:59
tips-piekeren-geld

Niet leuk om te horen, wel waar: kinderen zijn duur. Heel duur zelfs. En ondanks dat ze het meer dan waard zijn, is het logisch dat je sinds je moeder bent vaker over geld piekert.

Want zit je er nog steeds zo warmpjes bij na de aanschaf van al die kinderspullen? En wat ben je kwijt aan indirecte kosten als extra gas, water en elektriciteit? Een paar handige tips op een rij, zodat peinzen niet meer nodig is.

 

1. Meer inzicht in je financiën

Als je situatie verandert, is het goed om een overzicht te maken van je geldzaken. Hoe?
– noteer eerst je inkomsten en vergeet hierbij ook niet de toeslagen die je misschien krijgt, zoals kinderbijslag, huur- of zorgtoeslag;
– zet daarna al je uitgaven op een rij;
– klinkt ouderwets, maar is heel handig: schaf een huishoudboekje aan. Kan op papier, maar ook digitaal. Als je een goed overzicht hebt van wat er binnenkomt, geeft dat iets meer rust.

 

2. Laat rekeningen niet opstapelen

Makkelijk gezegd natuurlijk, maar wel goed om in de gaten te houden. Om te voorkomen dat je rekeningen (bewust of onbewust) laat liggen, kun je automatische overschrijvingen voor je vaste lasten instellen. Zorg er ook voor dat je niet of maar heel weinig rood kunt staan op je betaalrekening. Daar betaal je namelijk veel rente over.

 

3. Bouw voldoende buffer op

Gaat je wasmachine stuk of begeeft de auto het? Dan is het fijn om een buffer te hebben. Het Nibud heeft een Bufferberekenaar zodat je kunt zien hoeveel geld je achter de hand moet hebben. Voor een stel met twee kinderen, een koopwoning en een modaal inkomen wordt een buffer van ​€ 8.500,- geadviseerd.

 

4. Wees creatief

Niet alles hoeft duur te zijn. Merk je dat je krap bij kas zit, kijk dan eens op Marktplaats in plaats van iets nieuws in de winkel te kopen. Organiseer zelf een kinderfeestje in plaats van met de hele bende naar een pretpark te gaan. Of houd een digitaal boodschappenlijstje bij zodat je niet ineens met van alles en nog wat thuiskomt. Kleding weggooien door een onmogelijke vlek? Hoeft niet. Google ‘Oma weet Raad’ en alles gaat langer mee. Zelfs je meubels.

 

5. Denk ook aan later

Heb je je financiën voor de dagelijkse kosten goed op een rij, probeer dan ook aan later te denken. Want als de kids gaan studeren, begint de teller nog harder te lopen. Als jij je kinderen financieel kan/wil helpen, begin dan al vroeg met het opbouwen van een studiepotje, bijvoorbeeld vanaf de geboorte. 

Doe de test

Veel mensen denken dat ze hun financiën helemaal onder controle hebben. Maar als je éven doorvraagt, blijkt dat toch tegen te vallen. Aegon begrijpt dit heel goed en wil daar met de Goed met Geld Test bij helpen. Dit is een korte test van een paar minuten om te kijken hoe goed jij bent met geld en hoe je nog beter wordt. Zodat iedereen bewust een keuze kan maken voor een gezonde financiële toekomst.