Ouders die allebei parttime werken, houden meer geld over

06.06.2017 09:36
ouders-parttime-geld

Werkt jouw partner vijf dagen in de week en jij parttime nu jullie kinderen hebben? Dan kán het zijn dat jullie jezelf financieel tekort doen.

Dat blijkt uit de online rekenmodule van voorlichtingsinstituut Nibud en vrouwennetwerk Women Inc.

 

Toeslagen en kortingen

De meeste ouders zijn anderhalfverdieners: vader werkt fulltime, vrouw vaak twintig uur. Het idee hierachter? Een extra dag werken zou niet opwegen tegen de kosten van de crèche. Een logische gedachte natuurlijk, maar toch kan dit anders uitpakken: door de kinderopvangtoeslag en de hogere algemene heffingskorting, arbeidskorting en inkomensafhankelijke combinatiekorting die de minst verdienende partner krijgt, kan een stel dat allebei vier dagen werkt, tóch netto meer overhouden.

 

Lees ook
Handige tips: besparen op boodschappen doe je zo >

 

Voorwaarde

Vooral inkomens rond modaal (36 duizend euro per jaar) hebben er financieel voordeel bij. Voorwaarde is wel dat jij en je partner ongeveer evenveel verdienen: als de meest werkende veruit het hoogste salaris binnenbrengt, levert het gezin namelijk wel in. Klinkt het allemaal ingewikkeld? Door deze tabel wordt ’t je meteen een stuk duidelijker.

 

Hoe combineer jij het ouderschap met je werk en hoe pakt dit uit voor jouw portemonnee? Bereken hier in zeven stappen hoe je er nu financieel voor staat en bekijk wat een andere werk-zorgverdeling betekent voor je financiële situatie.