‘Als ik even wil opladen, zeg ik dat ze hun kamers op moeten ruimen. Zijn ze zo weg’

30.10.2023 05:50
Tijd voor mezelf Beeld: Getty Images

Renske stuurt de kinderen naar de buren, Eline heeft een eigen woman cave en Debby heeft een speciale strategie om voor wat tijd voor zichzelf te zorgen.

Eline (33): “Thuis heb ik een eigen kamer: een soort man cave, maar dan voor mij, de vrouw. Ik vlucht erheen als mijn man weer eens een poetsaanval heeft: alles en iedereen moet dan op zijn kop, onze zonen moeten meehelpen. Ik word daar helemaal zenuwachtig van en ren dan naar mijn kamer. Daar kan ik nadenken, dingen maken.

Ik moet dan vaak denken aan Virginia Woolfs essay A room of one’s own, over waarom vrouwen letterlijk en figuurlijk hun eigen ruimte nodig hebben: alleen dan kunnen ze hun potentieel waarmaken. Ik las het tijdens mijn studie en het is me altijd bijgebleven. Ik zie mezelf niet als een klassieke feministe: ik ben thuis voor de kinderen, mijn man is kostwinner. Maar aan de andere kant eis ik dus wel mijn ruimte.”

Lees ook – ‘Mijn partner en ik geven elkaar drie uur per week me-time’ >

Ga de buuf maar lastigvallen

Renske (35): “Mijn lieve alleenstaande bovenbuurvrouw houdt niet zo van oppassen omdat ze het niet fijn vindt om een avond of middag aan iets vast te zitten. Prima, snap ik helemaal. Spontaan langswaaien mag gelukkig wel. Alleen komen mijn kinderen niet altijd op dat spontane idee. Dus als ik dol word hun lawaai, gil ik: ‘Volgens mij is Petra thuis!’ En weg zijn ze.

“Ik ben mijn buren in ieder geval enorm dankbaar voor de adempauze”

Soms zijn ze na vijf minuten weer terug omdat ze er toch niet was, maar vaak blijven ze rustig een halfuur weg. De laatste tijd kloppen ze ook nog even bij de andere buurvrouw van eenhoog aan: hoppa, nog tien minuten rust erbij. Ik weet niet of mijn buren doorhebben dat ze mijn adempauze zijn, maar ik ben ze in ieder geval wel altijd enorm dankbaar.”

En weg zijn ze

Debby (34): “Als ik even wil opladen, zeg ik dat ze hun kamers op moeten ruimen. Meteen vliegen ze naar buiten en zie ik ze twee uur lang niet. En soms gaan ze naar boven om werkelijk te doen waar ik om gevraagd had. Ook fijn.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.