Onderzoek: 1,2 miljoen mensen maken de badkamer schoon in hun blootje

14.06.2016 08:37

Feit: 1 op de 10 mensen maakt de badkamer maximaal één keer per jaar schoon. Dat doen ze dan ook nog eens in hun blootje, om vervolgens de viezigheid van zich af te douchen. En zo hebben we meer gewoontes als het om schoonmaken gaat.

Dat blijkt uit het ‘dirty little secrets’ onderzoek van method, gehouden onder 1000 Nederlanders tussen de 18 en 40 jaar. En daar komen verrassende resultaten uit. De conclusie: we zijn een land dat barst van groezelige gewoonten.

Smoesjes voor het schoonmaken

Zo vinden we de staat van ons huis minder belangrijk dan onze garderobe. We verzinnen dan ook talloze smoezen om niet schoon te hoeven maken. Gebrek aan tijd – want druk met werk, sociale contacten en hobby’s – staat met 91 procent bovenaan. En dan is er nog de smoes dat we het niet goed kunnen, schoonmaken. 1 op de 5 ondervraagden zegt zelfs dat hun partner het veel beter kan.

Kleding en eten

Wat we ook regelmatig blijken te doen: van de vloer eten. Bijna 1 op de 10 Nederlanders doet het altijd omdat ze niet van verspilling houden. 67 procent ziet het probleem ook niet, zolang de vloer maar schoon is. Hiervan hanteert 13% de vijfsecondenregel; eten dat binnen vijf tellen wordt opgepakt, kan nog prima gegeten worden. Ook op het gebied van kleding valt er een hoop te zeggen. Willen we eenmaal de deur uit, dan vist 29 procent regelmatig vuile kleren uit de wasmand om ze nog eens te dragen. Verder dragen we regelmatig kleding die eigenlijk gewassen moet worden, maar die we met een spray weer ´fris´ laten ruiken.

Top 10 meest verrassende schoonmaak geheimen

  1. Geen schoon ondergoed meer hebben en dus zonder gaan
  2. Een föhn gebruiken om stof mee weg te blazen
  3. Lippenstift op een ‘schoon’ wijnglas stiekem schoonvegen
  4. Een beschimmelde pan weggooien in plaats van deze af te wassen
  5. Spinnenwebben in de hoeken laten zitten om van vliegen en muggen af te komen
  6. Beschimmeld fruit van meer dan één jaar oud terugvinden in de slaapkamer
  7. Alleen de kamers schoonmaken waar bezoek komt
  8. Je moeder iedere week je huis laten schoonmaken
  9. Alle rommel onder de bank en in kasten verstoppen
  10. Sprayen in huis, zodat het schoon ruikt

Bron: onderzoek Method, Nederland doet boekje open over dirty little secrets