Actrice Nienke Römer (39) is getrouwd met een van de mooiste mannen van het land, en moeder van twee prachtdochters. “Dit is het leven dat ik vroeger voor ogen had.”

Er zijn moeders die zich minder laten leiden door het gezinsleven. “Die gaan inderdaad rustig drie maanden in hun eentje op een boot zitten of een wereldreis maken. Ik kan me niet voorstellen dat ik dat zou doen", zegt Nienke. “Gisteren zat ik met Frederik onze vakantie te plannen. En ja, het klinkt suf, maar we doen dan toch wat de kinderen leuk vinden. Dus gaan we naar een camping waar veel Nederlanders komen, zodat ze daar vriendjes kunnen maken. Dat zou niet onze eigen eerste keuze zijn. En ja, we zitten straks wel bij Rome zodat we soms even naar de stad kunnen, maar dat kan alleen als we de jongste een dag later weer lekker in een meer kunnen gooien. Daar houden we rekening mee.”

Ouderschap

Het klinkt reuze idyllisch. Toch valt het ouderschap haar heus niet altijd even gemakkelijk. Ze heeft het moeilijk als het niet zo goed gaat met één van haar kinderen. Begin dit jaar besloten zij en haar man om Rosa (6), hun jongste, naar een andere school te laten gaan. “Rosa had wat meer regels en regelmaat nodig, ze was niet gelukkig op haar vorige school. De vrije school bij ons in de buurt is de meest gereguleerde plek die er is, het leek ons het beste dat ze daar naartoe zou gaan. Rosa is heel slim, maar ook enorm gevoelig. Ik wilde haar geen klas laten overslaan en op die vrije school kan ze zich naast taal en rekenen ook bezighouden met broodbakken, liedjes leren, dat soort dingen.” Dat klinkt mooi, maar Rosa dacht er anders over. “Wóédend was ze. Echt woedend. Dat heeft twee, drie maanden geduurd. Als Rosa kwaad is, kan ze dat lang volhouden.” Hun oudste dochter Nele (10) is totaal anders. “Die kun je overal neerzetten met een boek of een paar poppetjes en ze is tevreden. Ze is veel minder heftig, juist erg dromerig.”

Schrijven

Ze zijn er druk mee, met die twee meiden, maar Frederik en zij hebben zeker nog tijd voor elkaar. “Natuurlijk zijn er periodes waarin hij overdag repeteert en ik ’s avonds speel, maar die worden afgewisseld door maanden waarin we beiden heel veel samen thuis zijn.” Nog altijd werkt Nienke graag als actrice, maar de afgelopen jaren is ze ook gaan schrijven. Het bevalt haar goed, zeker met twee kinderen. “Ik schrijf toneelstukken maar ook televisieseries, vaak samen met Manon Spierenburg. Na tien jaar acteren had ik er grote behoefte aan zelf wat meer te verzinnen. Spelen is heel creatief, maar je bent uitvoerend. Ik vind het fantastisch dat anderen nu uitvoeren wat ik bedenk. Soms zit ik keihard lachend naar iets te kijken. Dan heb ik geschreven dat een acteur in het water springt, en wat denk je? Hij doet het nog ook. Geweldig.”

Ouder worden

Af en toe staat ze erbij stil dat ze over een paar maanden veertig wordt. “Ik vind dat best een gek idee. Aan de andere kant: als ik objectief naar mijn leven kijk, dan hoort dat ook bij iemand van veertig. Mijn oudste gaat al bijna naar de middelbare school. Ik heb ook eigenlijk helemaal geen probleem met ouder worden, juist omdat ik heel blij ben met hoe mijn leven is. Ik heb een fijne relatie, geweldige kinderen, leuk werk. Dit is het leven dat ik vroeger voor ogen had als ik veertig zou zijn.”

Dit interview met Nienke staat in Kek Mama 06-2015. 

Het roer om

Moeder van drie zonen Suzan van de Vorst (37) zegde haar goede baan op om bij haar kinderen te zijn.

“Als student riep ik ambitieus: ‘Ik ga voor een geweldige carrière!’ Ik vond het belangrijk als vrouw financieel bij te dragen aan het gezin en, als het zou moeten, ook mijn eigen broek te kunnen ophouden. Daar slaagde ik in.

Na mijn studie aan de HEAO rolde ik het bankwezen in. Tien jaar lang was ik relatiemanager bij een bank voor vermogende particulieren. Volgens mijn contract werkte ik tweeëndertig uur, maar het waren er vaak veel meer. Aanvankelijk vond ik dat prima omdat ik mijn functie inhoudelijk leuk vond, met veel persoonlijke aandacht voor klanten. Maar hoe meer moderniseringen er kwamen, hoe minder ruimte er was voor dat contact. Verkooptargets werden steeds belangrijker en jaar na jaar werd ik ongelukkiger.
 

Het perfecte plaatje

Mijn carrière gaf me voldoening. Voor de buitenwereld leek mijn leven het perfecte plaatje. Een mooi gezin, we konden zowat doen en laten wat we wilden, op wintersport, dikwijls nieuwe kleren. Minder florissant was mijn rol thuis, als echtgenote en moeder. Ik was de vrouw die laat thuiskwam en uitgeput op de bank viel. De vrouw die op zaterdag niet te genieten was omdat ze moest afkicken van het werk en die op zondag strontchagrijnig was omdat de werkweek weer bijna begon.

Met drie stuiterende jongens én mijn man is ons haantjeshuishouden altijd druk. Ik keek op tegen knutselmomenten, tegen vriendjes die kwamen spelen en het nóg drukker maakten in huis. Onze middelste zoon heeft ADHD en heeft wat meer zorg en aandacht nodig dan zijn broers. Ik merkte dat ik niet het geduld had om met zijn ADHD om te gaan. Om hem dingen vier, vijf keer te vragen of uit te leggen. Maar ik zag het ook niet zitten om mijn carrière, waar ik tien jaar energie in had gestoken, op te geven.
 

Lees ook
'Toen mijn man carrière maakte, kostte het me geen moeite de mijne aan de wilgen te hangen' >

 

Eyeopener

De eyeopener kwam tijdens een vakantie op Corsica. Ik vertelde mijn zonen dat ik eraan dacht te stoppen met werken. Natuurlijk hadden mijn man en ik dit al besproken. Mijn middelste zoon keek me aan en zei: ‘Ik snap dat je wilt stoppen met dat werk, mam. Want je bent altijd boos, moe en chagrijnig als je thuiskomt.’ Mede door zijn opmerking vroeg ik me af waar ik al die jaren mee bezig was geweest.

Samen maakten we de inkomsten en uitgaven inzichtelijk, en daarmee de consequenties als ik zou stoppen met dit werk. Mijn man werkte parttime en wilde al langer zijn eigen bedrijf uitbreiden. Ik koos voor waar mijn hart echt lag, namelijk mijn gezin. Het kostte me moeite om te stoppen, maar ik merkte dat het beter was. Ik werd rustiger, relaxter. Aardiger en geduldiger ook, kon makkelijker tot tien tellen en vond het weer gezellig als er vriendjes kwamen spelen.
 

Letterlijk en figuurlijk in beeld

Ik zag mijn kinderen erop vooruit gaan. Want nu ik letterlijk in beeld was, kwam ik ook figuurlijk meer in beeld en kwamen ze naar me toe met hun problemen, hun dromen. Gek genoeg heb ik alleen maar fijne reacties gekregen op mijn besluit. Terwijl ik dacht dat er een taboe zou rusten op het aan de wilgen hangen van je carrière.

Ja, we hebben keuzes moeten maken, maar ik kan makkelijker relativeren. Het is echt niet nodig om elke maand nieuwe kleren te kopen. En de jongens hebben genoeg aan een tweedehands fiets; daar gaan ze niet anders mee om dan met een nieuwe. Ik besef dat we geluk hebben gehad dat onze keuzes positief uitpakten. Nu, na anderhalf jaar, kan ik zeggen dat mijn weg naar dit punt het beste is wat me is overkomen.”

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moeders-reageren-foto-net-bevallen-kate-middleton

Amper zeven uur na de bevalling van haar derde kind stond Kate Middleton gisteren alweer stralend op de trappen van het ziekenhuis. Het zorgde voor een golf aan reacties, want hoe doet ze dat in godsnaam?

Verloskundige Beatrijs Smulders vindt het niet eens zo gek.

 

Nagelstyliste en kapper

"Ik doe dit werk al veertig jaar en ik heb ontzettend veel Nederlandse vrouwen gezien die kort na de bevalling net zo stoer en trots stonden te stralen als Kate", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Het verschilt natuurlijk enorm van persoon tot persoon, maar je kunt je echt top voelen. Kort na de bevalling ben je opgelucht en komen stofjes vrij die je een energiekick geven. Je wilt dan zo snel mogelijk weer in de benen om je baby aan de hele wereld te laten zien." Daarbij: direct na de geboorte van Kate's zoon zou er direct een nagelstyliste en kapper naar het ziekenhuis zijn gekomen.

 

Lees ook
Moeder deelt foto's van haar lichaam vier weken na de bevalling >

 

Foto's

Niet zo gek dus dat de vrouw van prins William er zo fris en fruitig bijloopt, dachten veel moeders. Ze deelden maar al te graag een (iets realistischere) foto van zichzelf kort na de bevalling.

Bron: Daily Mail

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >