‘Niemand heeft me verteld dat je na de geboorte van je kind opeens geen ruggengraat meer hebt’

09.03.2021 10:55
Sanne Heijen ruggengraat Beeld: Shutterstock

Sanne Heijen (39) is producent en presentatrice van het programma Mama’s Wereld, en heeft een zoon van 4,5 jaar, Micky.

‘Zoveel tips, zoveel voorbeelden en zoveel adviezen heb ik gekregen over bevallingen. Maar wat niemand tegen me heeft gezegd, is dat je vanaf de geboorte van je kind opeens geen ruggengraat meer hebt. Vroeger kon ik heel stellig zijn in iets. Vol vertrouwen wist ik wat ik wel of niet wilde en je kon mij vrijwel nooit ompraten, maar dit alles bleek na 24 uur puffen opeens weg!

Verliefdheid

Ik denk dat iedere moeder zich erin herkent; een lach, een glinstering in de ogen, of twee armpjes die naar boven strekken met een stemmetje ‘mammmmma!’. Allemaal van die (on)bewuste manipulatieve trekjes waardoor je ‘om’ bent. Je kunt jezelf voornemen om één lijn te trekken en om voet bij stuk te houden, maar mede door dat heerlijke hormoon oxytocine – en soms de vermoeidheid – ga je overstag. 

Zo gek eigenlijk dat die enorme hoeveelheid oxytocine die ik had toen ik verliefd werd op mijn man, toch anders is dan bij je kind. De verliefdheid naar je kind gaat nooit over, en laten we eerlijk zijn, wie is er nou dag in dag uit verliefd op haar man?! Het is zo verdomde moeilijk om altijd consequent te zijn en ik betrap mezelf er op dat ik regelmatig wel een excuus verzin waarom Micky iets wel mag, kan of wil. Soms is dat ‘ja maar hij heeft zo slecht geslapen’, of ‘hij heeft echt goed gegeten vandaag dus het kan best’. De andere keer is het ‘vandaag is de laatste keer, morgen starten we echt’.
 

Lees ook
‘Ik wil het moederschap fantastisch doen en dat resulteert in mijn geval weleens in little mum lies’ >

 

Slapeloze nachten

Het begon eigenlijk al vanaf de geboorte, het kleine mormel maakte mij ongeveer acht keer per nacht wakker en dit duurde tweeënhalf jaar. Ik dacht dat ik gek werd, twijfelde aan mezelf en alles wat ik deed en probeerde van alles uit. En wat denk je? Zodra ik toch toegaf en hij bij ons in bed mocht, hadden we voorbeeldige nachten! Maar dat is niet wat je als moeder wilt. Althans, niet tweeënhalf jaar. Dat kan nooit goed zijn voor je relatie – is het dit keer geen televisie, maar een kind dat is vastgeroest op je slaapkamer

Ik weet nog dat mijn man en ik shifts gingen verdelen, we hadden ons echt voorgenomen om door te zetten: ik twee nachten en daarna hij twee nachten. Ik heb echt elk uur naast Micky’s bedje gezeten, soms wat langer en soms wat korter, maar wat wás ik trots dat ik had doorgezet om hem er niet uit te halen, ook al hingen mijn wallen op mijn bovenbeen. Na twee nachten was mijn man aan de beurt. Ik had me voorgenomen om oordoppen in te doen; mannen hebben een soort van Oost-Indische doofheid in zich en anders werd ik alsnog wakker…
En daar stond hij, om twee uur ’s nachts, met Micky op zijn arm in onze slaapkamer. Ik ben nog nooit zo boos geweest en riep ‘als je het maar laat, de kamer uit!’. Wat dacht hij wel niet, ik had twee nachten geen oog dicht gedaan, maar was eindelijk eens consequent geweest. Ik ben dus niet de enige met een elastieken ruggengraat, maar hij heeft er niet eerst voor hoeven baren.

Ik googelde onlangs ‘ruggengraat gezocht’ en kreeg helaas alleen maar ergonomische bureaustoelen en leesvoer over een betere wervelkolom. Ik denk dat ik maar moet accepteren dat deze de rest van mijn leven van elastiek zal blijven.
 

Sanne Heijen (39) woont in Naarden en heeft een zoon van 4,5 jaar, Micky. Ze is producent van Enjoy Life Media en presenteert o.a. Way Of Living, RTL Wintertijd, Eindelijk Tijd en nu het RTL4 programma Mama’s Wereld.

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >