co-sleeping dochter
Beeld: Shutterstock

Co-sleeping? Daar zou Rosanne (39) nóóit aan beginnen. Dat voornemen hield ze ook 3,5 jaar vol. En nu ligt haar dochter elke nacht bij haar en haar man in bed.

‘Alles deed ik volgens het boekje nadat onze dochter was geboren. Een gezond slaapritme, dat was mijn doel. En dus liet ik haar nooit in de box slapen maar altijd in haar eigen bedje. Ik leerde Emma dat ze zichzelf in slaap kreeg, door niet op elke kik af te rennen. En nooit sliep ze bij ons in bed. Het wierp z’n vruchten af. Zo’n drieënhalf jaar lang ging het perfect. Ik kon haar op haar eigen kamer op bed leggen, waarna ze het klokje rond sliep. Dat had ik toch maar even mooi gefikst, dacht ik trots. En ik wist zeker: ik zou mijn kind nóóit zomaar bij ons in bed laten slapen, hooguit als ze ziek was.’
 

More content below the advertising

Gewoon streng zijn

‘Eerlijk gezegd keek ik weleens meewarig naar andere ouders die hun kinderen maar niet in slaap kregen en uiteindelijk elke nacht met hun kroost tussen zich in samen in bed belandden. Gewoon een beetje streng zijn, vond ik. Maar stiekem leek het me ook wel gezellig, zo’n warm wurmpje in bed, de zachte haartjes in je gezicht. Emma wílde niet eens bij ons in bed, zo streng had ik haar afgericht.

Alles veranderde zo’n half jaar geleden. Ik las Emma voor in het grote bed, toen ze na een lange dag op het dagverblijf pardoes in slaap viel. Knorrend in haar Frozen-pyjama vond ik haar zo lief, dat ik het niet over mijn hart kon verkrijgen om haar weg te leggen. Die nacht sliep ze voor het eerst tussen mijn man en mij in. Het werd het begin van een vast ritueel.’
 

Lees ook
Co-sleeping: 'Het was wel erg zielig, dat minimannetje in dat grote ledikant op zolder' >

 

Ik wil slapen

‘Na die nacht gebeurde het steeds vaker dat Emma in ons bed in slaap viel en er de hele nacht bleef liggen. Of dat ze wel in haar eigen bed sliep, maar ’s nachts wakker werd en dan tussen ons inkroop.

Ik protesteerde weleens, want ik had haar toch niet voor niets zo goed in haar eigen kamer leren slapen? Maar als ik haar dan probeerde terug te leggen in haar bed, begon ze hartverscheurend te huilen en klampte ze zich als een angstig aapje aan mij vast. Misschien slap van me, maar dan ging ik meteen overstag. Deels ook uit luiheid en vermoeidheid: ik wil ’s nachts gewoon slapen en niet hoeven dealen met een hysterisch huilend kind. En mijn man is het daar gelukkig helemaal mee eens.’
 

Dááág, principes

‘Als ik vroeger hoorde over ouders die aan co-sleeping deden, vond ik dat maar niks. Maar nu doe ik het zelf ook en kom ik er ook gewoon eerlijk voor uit dat ik ervan geniet. Dat warme lijfje naast me, haar armpjes die ze om mijn nek slaat, de ochtendkusjes.

Over twee maanden begint Emma op de basisschool: een nieuwe fase waarin ze zich steeds meer van mij los gaat maken en haar eigen leventje krijgt. Allemaal heel normaal, gezond en logisch, maar daardoor koester ik deze momenten nog extra. De tijd gaat zo idioot snel, voor ik het weet is ze een norse puber die mij niet eens meer in d’r buurt wil hebben.

Niet iedereen begrijpt mijn omslag. Mijn zus bijvoorbeeld verklaart me voor gek. Ze vindt het maar raar dat ik mijn principes overboord heb gegooid en nu precies doe waarvan ik gezworen had het nooit te zullen doen. Ach, als ik het zelf maar begrijp.
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

het dilemma zoon in jurk
Beeld: Shutterstock

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres over haar dilemma.

Michaëla (37) is getrouwd met Leander (39) en moeder van Billie (8) en Saar (5): “Het is een fase, dachten we, toen Billie op zijn derde thuiskwam van een speelafspraak met zijn buurmeisje, en een roze prinsessenjurk droeg. Hij weigerde hem uit te trekken. De jurk moest aan in bed, hij wilde erin naar buiten en toen hij een paar weken later voor zijn verjaardag een eigen, babyblauw exemplaar cadeau kreeg van het buurmeisje, kon zijn dag niet meer stuk. Al wilde hij eigenlijk liever een roze.

More content below the advertising

Leander vond het maar raar, de jurkenfixatie van onze zoon, maar ik moest er wel om lachen. Fijn toch, als je kind zich niet druk maakt om conventies? ‘Ik speelde vroeger alleen met auto’s’, suste ik Leander. ‘Dat was ook over toen ik op zesjarige leeftijd de barbies ontdekte.’

 

Zus mag ook een broek aan

Maar de jurkenfase van Billie bleek geen fase. Of het is gewoon een heel lange. Want inmiddels zijn we vijf jaar verder, en nog steeds verkleedt mijn zoon zich thuis het liefst in jurken, feeënvleugels en alles wat maar roze is met glitter. En er is iets nieuws: hij wil het liefst in een jurk naar school. Geen verkleedjurk, maar een echte. ‘Saar mag toch ook kiezen of ze een broek of een jurk aan wil?’, roept hij boos als ik voor de zoveelste ochtend op rij nee zeg op zijn wens. Tja, ik geef hem eigenlijk wel gelijk.

 

Lees ook:
Het dilemma: ‘Moet ik het horrorvriendje van mijn kind verbieden?’ >

 

Alleen thuis verkleden

Buiten van het feit dat ik me ongerust maak of hij er niet om gepest zal worden op school, zie ik er weinig kwaad in om hem een keer zijn zin te geven. Toen alle kinderen tijdens juffendag verkleed naar school mochten komen, ging hij ook in zijn prinsessenjurk, en daar reageerde niemand raar op. Misschien stuit hij nu juist wel op zoveel weerstand in zijn jurk, dat hij hem nooit meer aan wil. Maar Leander wil er niks van weten. ‘Thuis verkleden mag, maar mijn zoon zit niet als halve travestiet in de schoolbanken’, roept hij steevast in discussies.

 

Onschuldig

Inmiddels wordt Billies kledingvoorkeur een steeds groter probleem bij ons thuis. Ik vind het onschuldig: hij is gewoon geen jongens-jongen. Ik sluit ook niet uit dat hij later met een vriend thuiskomt, in plaats van een vriendin. Maar het is niet dat hij graag een meisje wil zijn, of iets anders wat we serieus moeten nemen. Onze zoon is simpelweg verzot op meisjeskleding.

Leander vindt het lastig, dat zijn enige zoon niet van voetbal houdt, en liever Frozen kijkt dan Cars. Hij zou er geen problemen mee hebben als hij homo blijkt, zegt hij, maar hij had gehoopt ten minste jongensdingen te kunnen doen met zijn zoon. ‘Het lijkt soms wel of ik twee dochters heb’, sombert hij dan. Zijn stellige houding naar Billie, zorgt ervoor dat Billie het steeds groter maakt dat hij van zijn vader geen jurk aan mag naar school. Bijna elke ochtend is het ruzie thuis, tussen Billie en Leander, en inmiddels ook tussen Leander en mij.

Als ik Billie zijn zin geef, passeer ik Leander als vader. Maar ik vind het ook belangrijk dat Billie de ruimte krijgt om zich in alle vrijheid te ontwikkelen. Moet ik hem dan toch in een jurk naar school laten gaan?

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Het is alweer midden februari, maar je voelt de financiële kater van die dure decembermaand nog steeds. Tijd om geld te besparen? Check deze tips en kijk hoe je aan het einde van de maand meer geld over kunt houden.

Vaste lasten, wat leuks doen met je kinderen: meestal vliegt het geld er sneller uit dan je zou willen. Toch is het niet moeilijk om minder uit te geven. Vaak zit het al in kleine dingen. Wij zetten een paar slimme bespaartips voor je op een rij, zodat je aan het einde van de maand meer overhoudt.

More content below the advertising

 

Vaste lasten

Je huur of hypotheek, gemeentelijke belastingen en gas, water en licht: onder de vaste lasten kom je niet uit. Wel kun je heel gemakkelijk op je energiekosten besparen. Laat lampen niet onnodig branden en vervang gloei- en halogeenlampen door ledverlichting. Led-lampen zijn tot zeven keer zuiniger en gaan veel langer mee. Zet ook zoveel mogelijk elektrische apparaten uit (in plaats van op stand-by), zoals de oplader van je telefoon, de babyfoon en elektrische tandenborstels.
Ook iets wat je heel gemakkelijk kunt doen: korter douchen. Zet bovendien je verwarming een graadje lager (en trek een dikke trui aan) en ventileer je huis goed. Een droog huis verwarmen kost minder energie dan een vochtig huis.

 

Lees ook:
'Ik blijf bij hem voor het geld' >

 

Boodschappen

Het is heel verleidelijk om dingen te kopen als je met een lege maag naar de supermarkt gaat. Doe dat dus niet als je wilt besparen op je boodschappen. Maak altijd een lijstje, zodat je niet onnodig méér koopt, en spreek van tevoren met je kinderen af wat je wel en niet gaat kopen. Ook handig: haal boodschappen voor meerdere dagen in huis. Zo voorkom je dat je opnieuw naar de supermarkt gaat en met meer boodschappen terugkomt dan de bedoeling was. Wist je trouwens dat de duurste merken in de supermarkt op ooghoogte staan en de goedkope producten onderin het schap te vinden zijn?


Extra tip voor de boodschappen: koop groot in

Basisartikelen zoals shampoo, koffie, make-up, wasmiddelen en toiletpapier gaan vaak weg voor stuntprijzen. Veel supermarkten en drogisterijen bieden hoge kortingen tot wel 50 procent. Via hun sites en folders kun je in de gaten houden welke aanbiedingen actueel zijn of binnenkort gaan komen. Let wel op bij voordeelverpakkingen: die zijn niet altijd voordeliger dan de 'normale' variant.

 

Winkelen

Jezelf of je kroost trakteren op nieuwe kleding: altijd leuk, maar niet handig als je van plan bent om minder uit te geven. Beslis hoe vaak je iets nieuws koopt, zodat je niet in de verleiding komt om online te gaan shoppen. Geef contant geld uit - met je pinpas heb je minder goed door hoeveel je spendeert - en let vooral goed op aanbiedingen en tweedehands opties. Wie slim is, koopt bepaalde producten in het ‘verkeerde’ seizoen: in januari zijn veel spullen van de feestdagen in de aanbieding en campingspullen koop je het beste als de zomer voorbij is. Check ook eens deze apps die superhandig zijn om geld te besparen, bijvoorbeeld bij speelgoed. 

 

Uitjes

Er een dagje op uit met je kinderen? Ook daar kun je gemakkelijk op besparen. Gemeenten organiseren vaak gratis evenementen zoals leuke festivals of sportweken. Bedenk daarnaast dat er genoeg alternatieven zijn voor een duur pretpark: wandelen, fietsen, picknicken en zwemmen in een recreatieplas doe je voor nop. Wil je toch naar een attractiepark of dierentuin met je kinderen, koop dan in elk geval de kaartjes online. Vaak scheelt dit een paar euro met het bedrag dat je aan de kassa betaalt. Vermijd dure terrasjes en neem zelf wat pakjes drinken en eten mee. En ga voor vertrek goed na hoe je er het goedkoopste kunt komen: vallen de parkeerkosten mee, of loont het om de trein te pakken? Veel uitjes zijn namelijk prima per spoor bereikbaar.

 

Meer bespaartips vind je bij het Nibud en de Consumentenbond.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >