Niels Geusebroek schreef liedje over schuldgevoel door komst tweede kind: ‘Ik voelde me egoïstisch’

19.01.2022 10:30
niels geusebroek

Zanger Niels Geusebroek is gek op zijn kinderen Noah (7) en Loulou (4), maar vlak voor de geboorte van zijn dochter bekroop hem plotseling een vreemd gevoel: is er wel genoeg liefde voor een tweede kind? In zijn nieuwste nummer Room For Two beschrijft hij die emoties.

In het weekend dat Niels’ partner Saskia was uitgerekend van hun tweede kind, dochter Loulou, werd de zanger plotseling overvallen door verschillende emoties. “Ik had mijn zoon Noah net bij mijn ouders gebracht toen mij op de terugweg een mistroostig en weemoedig gevoel bekroop. Wat is dat nou joh, dacht ik. Toen ik het even doorvoelde, begreep ik pas waar het vandaan kwam. De eerstvolgende keer dat ik Noah zou zien, was de situatie compleet veranderd. En die zou nooit meer hetzelfde zijn.” Het was heel dubbel, want tegelijkertijd keek Niels reikhalzend uit naar de komst van zijn dochter. “Maar toch was het ook verdrietig dat zo’n mooie situatie, wij met z’n drieën, ten einde kwam.”

 

Therapeutisch schrijven

Waar Niels vooral mee worstelde, was het schuldgevoel tegenover Noah. “De drie-eenheid die we vier jaar lang hadden – papa, mama en Noah – ging veranderen. Het voelde een beetje egoïstisch, omdat we de wens voor een tweede kind nooit met hem hadden besproken. Wij hadden gewoon bedacht dat het voor Noah leuk was om een broertje of zusje te krijgen. Hij moest dat maar accepteren.” Daarnaast was er nog de grote twijfel: is er wel genoeg liefde hem én zijn zusje? “Ik had geen idee hoe dat werkte. Moest ik mijn liefde dan tussen de kinderen verdelen?” Eenmaal thuis van zijn ouders had Niels een enorme knoop in zijn maag. “Ik pakte meteen mijn gitaar erbij om die gevoelens bijna therapeutisch van me af te schrijven. Ik had vrij snel een tekst bedacht die me op dat moment genoeg voldoening gaf om weer te stoppen. Het was helemaal niet mijn intentie om die avond een liedje te schrijven.”

 

Lees ook
Bart Hogervorst over zijn tweede kind: ‘Kon ik voor een ander kind wel hetzelfde voelen?’ >

 

Hetzelfde verhaal

Een paar maanden later heeft Niels – die inmiddels trotse vader is van dochter Loulou – een schrijfsessie met vriend en muzikant Yoshi Breen. “We beginnen zo’n sessie meestal door even bij te kletsen: wat speelt er allemaal in ons leven? Yoshi vertelde dat hij over een paar weken voor de tweede keer vader zou worden. Hij keek ernaar uit, maar voelde zich ook een beetje egoïstisch en schuldig. Ik keek hem aan en dacht: neem je mij nu in de maling? Dat is mijn verhaal. Toen ik een stukje speelde van het nummer waar ik eerder aan begonnen was, zag ik dat hij rode ogen had. Hij herkende zich helemaal in de tekst. Daardoor wist ik precies wat ons te doen stond: we moesten dit nummer samen afmaken.” Zo ontstond Room For Two, wat volgens Niels misschien wel zijn meest persoonlijke liedje tot nu toe is. “Ik ben trots op elk woord dat erin staat. Ik heb precies kunnen beschrijven wat ik op dat moment voelde. Niet alleen ik, maar ook Yoshi kon zijn ei erin kwijt, want we hadden allebei hetzelfde ei, haha.”

 

Genoeg ruimte voor twee

Niels en Yoshi schreven Room For Two op zo’n manier dat ze hun eerste kind, maar ook zichzelf geruststellen. “Alsof Noah zich afvroeg of er wel genoeg liefde was voor hem en zijn zusje. In het nummer vertel ik hem eigenlijk: maak je geen zorgen, er gaan dingen veranderen, maar veel dingen blijven hetzelfde. We weten niet precies wat de toekomst brengt, maar we zullen er altijd voor je zijn.” Nu is de vraag: was er na de geboorte van Loulou room for two? “Ja, meteen. Alsof er een nieuwe bron van liefde werd aangeboord. Natuurlijk heb je als ouder altijd een soort schuldgevoel als het gaat om aandacht verdelen, maar dat hoort erbij. Noah vindt trouwens niet dat er ruimte voor twee is, want hij moet alles delen met zijn zusje, haha.” Tegen ouders die binnenkort een tweede kind verwachten en met dezelfde schuldgevoelens worstelen, zegt Niels: “Het komt goed. Die onvoorwaardelijke liefde is er altijd.”

 

Luister Room For Two van Niels Geusebroek hieronder op Spotify.

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!