Een hapje zand, hoe erg is dat eigenlijk?

zandbakken tuin
Lisette Wiersma
Lisette Wiersma
Leestijd: 4 minuten

Lekker spelen in de zandbak, wij zijn er ook groot mee geworden, maar hoe erg is het eigenlijk als je kind toch een hapje zand in zijn mond doet?

Lees verder onder de advertentie

Zand, je kan er van alles mee, bijvoorbeeld scheppen of zandkastelen maken. Soms komt er per ongeluk wat zand in de mond van je kind, maar vaak doet een dreumes zelf een handje vol zand in zijn mond. Kan gebeuren, maar hoe erg is dat eigenlijk?

Lees verder onder de advertentie

De wereld ontdekken

Een baby of dreumes is volop bezig met het ontdekken van de wereld. Hoe doen ze dat? Juist, met hun zintuigen, en dan met name via hun mond. Een paar happen nemen en doorslikken, kan echt geen kwaad, zegt Caroline Schouten, jeugdarts en bestuurslid bij Jeugdartsen Nederland. Het hoort juist bij de ontwikkeling. “Na een tijdje weten ze: dit is wel lekker om in je handjes te voelen en om mee te spelen, maar het smaakt niet en voelt ook niet lekker in de mond.”

Lees verder onder de advertentie

Al zullen ze dat niet in één keer door hebben, dus zal je kind het net iets vaker doen dan die ene keer. Uit onderzoek bleek dat kinderen van één tot vier jaar op een kinderdagverblijf gemiddeld 40 milligram zand per dag opaten, dus voor de meeste kinderen is het zelfs een dagelijks tussendoortje.

Het kan geen kwaad

Kinderarts Lissy de Ridder zegt dat het eten van een paar hapjes zand geen kwaad kan. Het zand komt in de maag terecht, maar verder gebeurt er niks. Een stofje die wel in het zand is gevonden is kwarts. Een stof die schade kan veroorzaken aan de longen en in sommige gevallen ook voor kanker kan zorgen, maar maak je geen zorgen, zegt het RIVM tegen NU.nl. Kinderen krijgen bij het spelen met zand geen kwartsstof binnen. Op het strand misschien wel wat, maar dat is zo weinig dat het absoluut geen kwaad kan.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: 9x uitjes op een extra warme lentedag

Kattenpoep

Zand zelf is dus niet zo’n probleem, maar kijk wel uit voor kattenpoep, “Als katten in zandbakken poepen, dan kunnen daar parasieten of wormpjes inzitten die je ziek maken.” Bijvoorbeeld de parasiet toxoplasma gondii, die de infectieziekte toxoplasmose kan veroorzaken. Dit krijg je als je spoelwormpjes binnenkrijgt, zegt het RIVM. “Bij grotere aantallen kunnen griepachtige klachten optreden, zoals algemene malaise, koorts, buikpijn, leververgroting en hoesten. Dit wordt viscerale larva migrans (VLM) genoemd.”

Lees verder onder de advertentie

Vooral bij oevers moet je extra opletten. “Zo’n oever aan natuurwater kan vol zitten met poep van watervogels, blauwalg of virussen en kan een bron voor infectieziekten zijn.” zegt Jeugdarts Caroline Schouten.

Hoe verklein je de kans dat je kind toch ziek wordt?

  • Ververs het zand in je zandbak jaarlijks
  • Dek de zandbak af als er niet mee wordt gespeeld
  • Door gaas over de zandbak te spannen wordt het zand gereinigd en droog gemaakt door zon, wind en regen en voorkom je schimmels
  • Heb je zelf katten, ontworm ze dan regelmatig
  • Na het buitenspelen altijd goed handen wassen

Vooral een hoop voordelen voor de ontwikkeling

Gelukkig is de kans dat zand eten echt voor problemen zorgt maar klein. Jeugdarts Caroline Schouten moedigt spelen in het zand vooral aan, omdat het voor de ontwikkeling van je kind veel voordelen heeft.  “Je kunt een kind ook in een maxicosi zetten met een scherm voor z’n neus. Dan verloopt de ontwikkeling anders dan wanneer een kind buiten kan zijn, de wind voelt, de structuren van zand kan ontdekken en proeven, de vogeltjes kan horen. Ze bouwen kastelen, zijn creatief bezig. Die driedimensionale ervaring hebben kinderen nodig voor een gezonde ontwikkeling.”

Lees verder onder de advertentie

Bron: NU.nl

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken