Naakt op vakantie: ‘Als de kinderen moeite krijgen met onze levensstijl, passen we ons aan’

14.08.2023 15:08
naakt op vakantie Beeld: Getty Images

Zonnebrand, boeken en speelgoed gaan mee in de koffer, maar ­verder heb je op een naturisten­camping niks nodig. Het is een plek waar je je niet alleen van je kleren ontdoet, maar ook van veel stress, ­ontdekte deze moeder.

Nicolien (35) is getrouwd met Pascal (37) en moeder van Pablo (7) en Naomi (5).

“‘Ga je dan ook bloot naar de supermarkt?’ vragen mensen steevast als ik vertel dat ons gezin eens per één à twee jaar een naturistencamping in België bezoekt. Het antwoord is: ja, dat doen we. Maar alleen binnen het ­complex natuurlijk, in de buitenwereld zien we er heus degelijk uit.

Naturisten-camping

Ik was nog nooit ergens anders op vakantie geweest dan naar een naturisten-camping toen ik in mijn eindexamenjaar vmbo verliefd werd op Pascal. Natuurlijk wist ik wel dat andere jongeren andere vakanties beleefden, en daarom hield ik mijn mond over het feit dat ik geen inpakstress had over zomerjurkjes. Gechargeerd, want regelmatig gingen we uit eten in de ‘echte’ wereld, en dan genoten mijn ouders, broer en ik ervan om ons leuk aan te kleden.

“Wie bedacht überhaupt ooit dat we piemels, vulva’s en vrouwentepels dienen te bedekken?”

Zelf voelde ik me prima bij onze zomers in het bloot. Wie bedacht überhaupt ooit dat we piemels, vulva’s en vrouwentepels dienen te bedekken? Het onderwerp kwam nooit ter sprake, tot de zomer aanbrak. En wat bleek: ook Pascal had weleens een vakantie met zijn ouders doorgebracht in een naturisme-oord.

Sterker nog: ook thuis ­liepen zijn ouders het liefst bloot. Niets ongemakkelijks; toen Pascal zich op zijn twaalfde fysiek begon te ontwikkelen, zich bewust werd van zijn seksualiteit en van de ene op de andere dag schaamte ontwikkelde over zijn lijf, respecteerden ze dat naakt in huis niet gangbaar meer kon zijn. Maar voor de vakanties golden – intrinsiek vanuit Pascal – andere regels. Hij kende simpelweg niet anders.

Naturisme en nudisme

Pascal en ik bleven samen. Soms bezochten we in de zomer een naaktstrand, maar meestal verkozen we een gekleed strand. Naaktstranden vonden we gemaakt, liever liepen we thuis in ons blootje, en waren daar onszelf.

Er bestaat een verschil tussen naturisme en nudisme, dat weet niet iedereen. Naturisme draait om harmonie. Met de natuur, met elkaar, het gaat om respect voor het milieu. Een veel­omvattende levensstijl, waar nudisme slechts een onderdeel van is. Nudisme an sich gaat om bloot zijn, om naakt op het strand lopen, of zwemmen zonder kleding omdat dat lekker voelt.

Bloot zijn is weliswaar gangbaar, maar niet 24/7 verplicht op de campings waar we komen; als ik ongesteld ben vind ik het prettiger om een bikinibroekje te dragen. Daar doet niemand moeilijk over. Ook niet over kinderen die een zwembroek ­dragen trouwens, al zijn dat er maar weinig omdat ze daarmee de uitzondering zijn.

Lees ook – ‘Ik loop thuis naakt rond in het bijzijn van mijn kinderen’ >

Vrije ontwikkeling

Pascal en ik kiezen voor natuurlijk ouderschap. Borstvoeding zolang de kinderen dat wensten, geen conformaties aan de wensen van de maatschappij – al houden we ons ­natuurlijk wel aan de regels. We vinden het belangrijk dat de kinderen zich zo vrij mogelijk kunnen ontwikkelen.

We hebben geen tv, Pablo en Naomi gaan naar de vrije school, we leven veganistisch, met zoveel mogelijk eerbied voor de natuur. Alles wat natuurlijk is, is eigen. Ik heb de kinderen vanaf het prilste begin geleerd over de levenscyclus, over vruchtbaarheid en menstruatie, over hoe een lichaam werkt. Ja, daar is seksualiteit een onderdeel van, maar die staat los van naaktheid of levensvisie.

Zonder schroom

Het is gek: als je mensen vertelt dat je een avond naar de sauna gaat geeft iedereen je groot gelijk, maar als je vertelt dat je het naturisme opzoekt in de zomer, weten ze opeens niet waar ze kijken moeten. Pascal en ik ­hebben de afspraak dat als een van onze kinderen ook maar de geringste moeite heeft met onze vrije levensstijl, dat geldt als een veto; dan passen we ons aan.

Naar het naaktstrand gaan we overigens hoe dan ook niet, maar alleen omdat onze zoon een hekel heeft aan zand. Ondertussen duik ik op mijn beurt zonder schroom bijna elke ochtend voor dag en dauw naakt de zee in. Op het gewone strand ja; we wonen vlakbij en geen hond die me ziet. En zo wel, dan kan dat me niet schelen.”

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.