‘Moet ik mijn kinderen (6 en 9) betrekken bij mijn ziekte?’

01.02.2022 05:52
dilemma kinderen vertellen over ziekte huidkanker Beeld: Unsplash

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Naoual (34) is getrouwd met Aasim (35) en moeder van Adil (9) en Qadir (6).

“Het is niet dodelijk, dus hoeven ze niets te weten. Dat was tot nu toe altijd mijn motto, als het ging om mijn huidkanker. Maar de plekjes, zoals ik ze noem, schieten als een soort paddenstoelen tevoorschijn. En zo verzin ik elk halfjaar weer een smoes, wanneer ik weer eens in de hechtingen loop.
 

Bewustzijn

‘Wat raar’, zei een vriendin onlangs. ‘Huidkanker komt zó veel voor, en is het niet belangrijk je kinderen daarover voor te lichten? Want met oppassen met blootstelling aan de zon en goed smeren met een hoge beschermingsfactor, kun je al een hoop ellende voorkomen.

Bovendien: als ze zien wat het met hun moeder doet, motiveert dat ze misschien wel bewuster om te gaan met de zon of zonnebank.’
 

Lees ook
Kind insmeren met zonnebrand: dit zijn de do’s en don’ts >

 

De achtergrond vertellen

Nu weten mijn kinderen dat mama soms lelijke vlekjes heeft die de dokter eraf snijdt. Maar ze worden steeds ouder en er komt een dag dat ze willen weten wat de achtergrond is. Volgens mijn man zouden woorden als ‘kanker’ en ‘carcinoom’ alleen maar paniek veroorzaken. Maar uiteindelijk krijgt ongeveer 1 op de 6 Nederlanders huidkanker, en lang niet alle vormen zijn levensbedreigend. Kan ik er dan maar niet beter eerlijk over zijn? Of zijn ze daar nog te jong voor?”

 

 

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.