‘Moet ik mijn dochter (9) vertellen dat ze een halfbroer heeft?’

11.01.2022 05:52
heupdysplasie baby

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Henriëtte (38) is getrouwd met Pieter (42) en moeder van Vlinder (9).

“Elke avond kijk ik naar de verfrommelde pasfoto op de zijkant van Pieters nachtje. Een baby nog, zich niet bewust van de basis van zijn leven. En elke avond slik ik mijn woorden in, alle twaalf jaar dat we samen zijn. Want die baby is Pieters zoon uit een vorige relatie. Maar niemand weet van zijn bestaan.
 

Vorige relatie

Toen Pieter en ik verliefd op elkaar werden, vertelde hij direct over zijn zoon. Zijn ex en hij waren op een nare manier uit elkaar gegaan. ‘Probeer je kind nog één keer te zien, en ik vecht je kapot in de rechtszaal’, had ze gezegd. Daarop koos Pieter voor rust voor zijn zoon, toen slechts een halfjaar oud, en verhuisde naar de andere kant van het land.

Zijn ex kreeg al snel een andere relatie. Zijn zoon weet niet beter dan dat dat zijn vader is. Inmiddels is hij 17, en weten we niet over welke kennis hij nu beschikt. Op social media proberen we hem een beetje te volgen. Maar hem een bericht sturen, wil Pieter niet – bang om dingen overhoop te halen die misschien meer schade geven dan ze opleveren.
 

Lees ook
‘Ik heb een kind uit een geheime affaire met een getrouwde man’ >

 

Halfbroer

Toen ik zwanger raakte van Vlinder, bespraken we eindeloos hoe we hiermee om moesten gaan. Want door het bestaan van Pieters zoon te verzwijgen, ontnemen we onze dochter ook een broer. Ik vind dat ieder kind recht heeft op openheid over zijn afstamming. Maar over Pieters zoon heb ik niets te zeggen, wat hij daarover besluit is zijn beslissing.

Pieter heeft zich neergelegd bij de situatie, zegt hij, maar die pasfoto – waarover Vlinder overigens nog nooit een vraag heeft gesteld –  hangt er niet voor niets. Eens in de zoveel tijd hebben we het er weer over. Maar Pieter blijft bij zijn standpunt: hij wil geen ellende veroorzaken. Als zijn zoon de behoefte heeft, is Pieter makkelijk vindbaar. Ondertussen voel ik wel een verantwoordelijkheid naar onze dochter. Want met zijn besluit, bepaalt Pieter óók dat Vlinder niets weet van haar broer. Hoe ouder ze wordt, hoe vaker ik daar van wakker lig. Moet ik het haar toch vertellen?”

 

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.