Moederinstinct: ‘Ik schrok precies op het goede moment wakker’

06.07.2024 11:24
Beeld: Getty Images

Moederinstinct is een superkracht. Agnes (40) werd precies wakker toen haar zoontje haar nodig had.

Agnes (40): “Het is alweer tien jaar geleden, maar ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Dat komt omdat deze gebeurtenis ontzettend veel indruk op me heeft gemaakt. En dan vooral de kracht van het moederinstinct.

Warme zomernacht

Mijn zoontje was een baby’tje van vier maanden oud. Een ielig mannetje dat veel sliep en nog niet op zijn buik kon rollen. Het was ontzettend warm die zomer. Die avond wisten we dat we een plaknacht voor de boeg hadden. We besloten ons zoontje in zijn luier te laten slapen. Een slaapzak of een romper leek ons te warm.

Wakker geschrokken

Die nacht sliep ik onrustig. Ik lag veel te woelen en toen ik de slaap eindelijk kon vatten, had ik een heftige droom. Het ging over mijn zoontje en dat hij benauwd was. Waarom wist ik niet, maar hij leek geen lucht te krijgen. Plots schrok ik wakker. Het was 03:15 uur, midden in de nacht. Ik had liggen baden in het zweet, mijn rug was helemaal nat. ‘Ik moet nu bij Tobias kijken’, dacht ik. Ik vloog uit bed en rende naar zijn bedje. Ik schrok van wat ik aantrof.

Slaapzak

Het slaapzakje dat we hem normaal gesproken aandeden, hadden we nu over de rand van zijn bedje gehangen. Hoe het is gebeurd, weet ik niet, maar deze is op hem terechtgekomen. Toen ik in zijn bedje keek, zag ik Tobias niet, maar alleen de slaapzak waar hij onder lag. Snel haalde ik het van hem af. Ik checkte zijn ademhaling. Gelukkig, die was er nog, en hij lag ook nog lekker te slapen.

Moederinstinct

Ik weet niet of hij was gestikt als ik er niet op tijd bij was geweest. Wel weet ik dat het die nacht rond de 30 graden was in de slaapkamer. Bloedheet. Urenlang onder een slaapzak liggen, met zijn lichaam en zijn hoofd, had hem geen goed gedaan. Dat weet ik zeker. Daarom ben ik ontzettend blij dat ik plotseling ben wakker geschrokken. Normaal gesproken ben ik een hele vaste slaper, maar die nacht heb ik gevoeld dat mijn kind me nodig had.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.