Als je zelf al slapeloos in je bed ligt te zuchten, draaien en zweten, dan kun je er donder op zeggen dat je kind ook slecht slaapt door het warme weer. Toch kun je een paar dingen doen om de kinderkamer lekker koel te houden. Wij zetten een paar tips voor je op een rij.
op standje vries laten draaien terwijl je kind in bed ligt, is natuurlijk geen optie. Wel handig: laat het apparaat een paar uur voordat-ie gaat slapen aanzetten en kort voordat-ie naar bed gaat uitzetten. Of (als je kind niet bij het minste of geringste geluid wakker wordt): de airco in de gang plaatsen en de deur van de kamer iets openzetten. Schaf een thermometer aan zodat je de boel in de gaten kunt houden. Goed hierbij om te weten: de ideale temperatuur in een kinderkamer is 18 a 19 graden.
Lees verder onder de advertentie
2. Hang een wit doek aan de buitenkant van het slaapkamerraam
Ziet er misschien niet zo appetijtelijk uit, maar het helpt wel goed om de warmte buiten te houden.
3. Potdicht
Ook belangrijk om de kinderkamer koel te houden: hang donkere, dikke gordijnen op of schaf een rolgordijn of zonnescherm aan. Gebruik deze niet pas als de zon schijnt, maar juist al vroeg in de ochtend. Én hou de kamer lekker donker en ramen en deuren gesloten. Potjedicht, dus ook niet op een kier. Als de zon achter de horizon is verdwenen, kan alles weer luchten. Werkt dit alles niet? Probeer dan om vochtige doeken voor de ramen (aan de buitenkant) te hangen. Maak deze een paar keer per dag goed nat: kan enorm schelen.
Lees verder onder de advertentie
4. Spuit water op je platte dak
Heb je een plat dak, dan kun je helemaal wegzweten: een brandende zon op een zwart plak teer zorgt ervoor dat de ruimte eronder al vroeg in de ochtend stijgt tot ’temperatuur sauna’. Heb jij hier ook last van? Spuit met de tuinslang een plas water op je dak. Dit houdt de heftigste warmte buiten.
Het lijkt ons sterk dat je kind een flatscreen, laptop én wasmachine op z’n kamer heeft staan, maar toch is het goed om te kijken welke apparaten er precies warmte afstoten. Zo kunnen lampen ook heel snel warm worden, bijvoorbeeld. Laat lampen daarom niet onnodig aanstaan en gebruik energiezuinig spul: dit stoot de minste hitte af. Wil je zeker weten dat je alle apparaten uitzet ’s avonds? Gebruik dan een tijdschakelaar.
Lees verder onder de advertentie
6. Isoleren
Dit kost wat en is niet iets wat je zo 1, 2, 3 aanpast, maar wel heel belangrijk om warmte buiten te houden: isoleer de kinderkamer, en eigenlijk je hele huis goed. Neem dubbel glas en laat je dak en muren aanpakken door een specialist. (En nee, we hebben geen aandelen bij één of andere firma).
is op deze snikhete dagen al een dikke aanrader, maar er is een trucje om ‘m nog veel efficiënter in te zetten. Vul een paar flessen met water en gooi deze in de vriezer. Is het water bevroren? Plaats ze dan voor de draaiende ventilator. Dit heeft het effect van een airco. Let op: plaats de flessen wel in een bakje, want het water gaat natuurlijk smelten en dan komt er condens vrij. En uiteraard zorg er op de kinderkamer voor dat de ventilator en flessen niet door kinderhandjes gegrepen kunnen worden.
Hartstikke gezellig, maar die pluchen beesten houden ook enorm veel warmte vast.
Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.