We hebben ons allemaal weleens geërgerd aan een krijsende baby in het vliegtuig. Maar als je eenmaal zelf met zo’n kleintje op schoot zit, weet je hoe vervelend die boze blikken en rollende ogen zijn. Volgens Lisa, die op TikTok een duidelijke boodschap deelt, mag het allemaal wel iets vriendelijker.
Lees verder onder de advertentie
Daarmee reageert ze op een filmpje waarin iemand – die op dat moment naast een huilende baby zit – kindvrije vluchten voorstelt.
Huilende baby in het vliegtuig
“Op zich is er niets mis met dat idee”, begint Lisa haar TikTok-filmpje. “Als ouder zou ik graag vluchten met alleen gezinnen willen, zodat ik tenminste geen vervelende blikken krijg als ik mijn kinderen meeneem.” Toch stoort ze zich aan het filmpje van de vrouw. “Je besloot je telefoon te pakken en het slachtoffer te spelen, terwijl je ook empathie en begrip kon tonen.”
Lees verder onder de advertentie
Empathie en vriendelijkheid
Lisa begrijpt de irritaties best. “Ja, het is vreselijk om drie uur lang een krijsende baby te horen, maar in openbare ruimtes kom je met empathie en vriendelijkheid een heel eind”, gaat ze verder. “In openbare ruimtes zijn nu eenmaal kinderen, en soms huilen ze. Waarschijnlijk zijn de ouders van het kind daar meer gestrest over dan jij.” Tot slot geeft ze de vrouw nog een tip mee: “Zet je koptelefoon op, gedraag je als een volwassene en bemoei je niet met een ander.”
Dat het onderwerp leeft, blijkt wel uit de ruim 11.000 reacties onder het filmpje. En die zijn nogal wisselend. Veel mensen nemen het op voor de vrouw die adult-only vluchten voorstelt. “Als moeder snap ik beide kanten van het verhaal, schrijft iemand. “Wanneer je honderden euro’s betaalt voor een vliegticket, wil je geen krijsende kinderen horen. Dat neem ik haar niet kwalijk.” Een ander zegt: “Ze was niet onbeleefd en heeft niemand beledigd. Niet iedereen houdt van kinderen en dat is oké.” Toch kunnen veel mensen zich vinden in Lisa’s boodschap. Zo luidt een van de reacties: “Ik denk dat volwassenen soms vergeten dat zij ooit zelf dat huilende of krijsende kind waren.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…