Model Ymre Stiekema werd moeder op haar twintigste: ‘Het bangst was ik voor de reactie van mijn agent’

16.09.2019 10:52
Ymre Stiekema BN'er interview

Ze woonde in New York en reisde de hele wereld over, maar nergens voelt model Ymre Stiekema (27) zich zo thuis als met jeugdliefde Wouter (28) en dochter Lymée (6) in het Groningse dorpje Leek.

Twintig was ze, toen ze zwanger op de cover van Vogue poseerde. Een paar maanden later stond ze met dochter Lymée aan de borst binnen in het blad. Toch voel Ymre zich een doodgewone schoolpleinmoeder. “Al denk ik nu: heb ik dat echt gedaan? Toen voelde het heel natuurlijk. Het was ook wel een beetje een statement. Al dat moeilijke gedoe dat het niet openbaar mag… Het is de natuur: het hoort erbij.”

De grap is: het commentaar kwam pas een paar jaar later. Niet over haar zwangerschaps- of borstvoedingsfoto’s, maar vanwege een reclamefoto waarin ze afgetraind in een bikini achter de kinderwagen rende. “Welke pas bevallen moeder heeft in hemelsnaam zo’n lichaam?’ klonk de kritiek. “Maar wat mensen vergaten: Lymée was drie toen ze in die wagen zat. Weet je hoelang en hoe hard ik had gewerkt om weer in vorm te zijn? Ergens was ik dus nog trots op dat commentaar ook: blijkbaar zag ik er als moeder goed uit.”
 

Nuchterheid

Ymre Stiekema is de belichaming van de Groningse nuchterheid. Best knap, als je bedenkt dat ze al dertien jaar rondloopt in de internationale modellenwereld. Ze was pas veertien toen ze meedeed aan de Elite Model Look. “Alle kandidaten verzamelden zich in de Bijenkorf in Groningen. Ik was net met mijn moeder en zus in de stad en we namen een kijkje wat er aan de hand was. Toen vroeg iemand me ter plekke of ik me niet ook wilde inschrijven. Huh, ik? dacht ik. Mode was wel het laatste waarmee ik bezig was. Met een trillende lip van de spanning liet ik me toch fotograferen. Ik werd tweede en mocht door naar de internationale wedstrijd.” Daar werd ze een jaar later wéér tweede, en toen ging het heel snel: nog een halfjaar later was ze het gezicht van de zomercampagne van Prada.

“De shoot was in Los Angeles, met modefotograaf Steven Meisel. Bleek dat een wereldberoemde naam te zijn; hij maakte ook het boek Sex van Madonna. Dat ik dat op mijn cv kon zetten, heeft me later veel geholpen.” Ze maakte en passant de havo af (“Zat ik met mijn boeken achter de coulissen bij Prada”), verhuisde – mét vriend Wouter, met wie ze toen drie jaar samen was – naar Brooklyn, New York. Ze waren achttien en negentien. Ymre liep shows voor Givenchy, Dior. Ondertussen deed Wouter een economische thuisstudie in hun piepkleine appartement.

“Hij had geen visum, ik wel. Dus iedere drie maanden moesten we terug naar Nederland. Gelukkig, want het was een moeilijk bestaan. We zijn allebei geen grote stappers, dus maakten niet veel nieuwe vrienden. Sporten deden we in ons appartementencomplex. De enige contacten die we hadden liepen via mijn werk.”
 

Lees ook
Mama is fotomodel: ‘Een kind hebben en modellenwerk doen is geen makkelijke combinatie’ >

 

Zwanger

Na anderhalf jaar bleek Ymre zwanger. “Niet helemaal de bedoeling, nee. We hadden het er weleens over gehad, dat we graag kinderen wilden, ooit. Zo rond de leeftijd die we nu hebben, dachten we. Ik was al een paar keer naar de huisarts geweest met pijn in mijn buik. Hij stuurde me door voor een darmonderzoek. Ik was zo vaak een paar maanden niet ongesteld, niemand die bedacht dat ik misschien overtijd was – zelfs al gebruikte ik geen anticonceptie.

Pas toen ik op een avond de film The killers keek en een van de personages een zwangerschapstest deed vanwege gevoelige borsten, dacht ik: die symptomen heb ik ook. Ik heb een hele trits testen gedaan voordat ik de uitslag geloofde. Ik bleek al acht weken zwanger. Wouter en ik zeiden meteen: ‘Oké, dan nemen we onze verantwoordelijkheid.’

Toch hebben we het nieuws nog een paar weken voor onszelf gehouden, om aan het idee te wennen. Ik had ook geen idee hoe onze ouders zouden reageren. We besloten in Nederland te blijven en vanuit de huizen van onze ouders zo snel mogelijk woonruimte te zoeken. Ondertussen vloog ik op en neer naar New York. Zaten Wouter en ik eindeloos te bellen: ‘Hoe gaan we dit nou doen?’ Ik had net een rij grote shows gedaan, er kwam een druk seizoen aan. Dat ging dus niet meer door. Het bangst was ik voor de reactie van mijn agent: dit had natuurlijk impact op mijn hele carrière. Al heb ik me geen seconde druk gemaakt over striae of andere veranderingen aan mijn lichaam. Brood, aardappels, rijst en pasta; ik at het allemaal. En: iedereen reageerde positief.”
 

‘Zo, die zijn jong’

Toen haar babybuik zichtbaar werd, stopte Ymre met werken – behalve voor de cover van Vogue dan, halverwege haar zwangerschap. “Aan de hand van die shoot hebben we het nieuws toen naar buiten gebracht. Best lastig, want mijn goede vriendin Romee (Strijd, ook model, red.) moest het dus via de tv horen.” Ze had verwacht dat toen de oordelen wel zouden komen, maar dat viel reuze mee. “Het waren meer de blikken in de supermarkt, van onbekenden die je zág denken: ‘Zo, die zijn jong’. Dat horen we nu nog steeds. Zowel binnen mijn werkkring als daarbuiten reageren mensen altijd verbaasd als ze horen dat ik een kind heb. ‘Hoe oud ben jij dan?’ komt er dan standaard achteraan. Terwijl ik zelf in het dagelijks leven niet echt merk dat ik jong moeder ben geworden. Door dit werk, waarbij ik al heel jong op eigen benen moest staan, ben ik sneller volwassen geworden, denk ik.”
 

Dit artikel staat in Kek Mama 10-2019.

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!