In samenwerking met Kek Mama

‘Mijn zoon drinkt zijn melk het liefst de héle dag door’

19.10.2020 13:00

Christina (35) is getrouwd met Anilton (36). Samen hebben ze een zoon Leonidas (2) en dochter Athina van vier weken. Melk is favoriet in hun gezin. Er gaan liters per week doorheen. De kinderdiëtiste geeft raad.

Lekker smullen

Christina: “Mijn mannen zijn werkelijk gék van halfvolle melk. Melk in de ochtend, melk bij de lunch, bij een snack of in de avond: ze vinden het superlekker. Mijn zoon drinkt het liefst de héle dag door melk. Zijn lievelings. Het eerste wat Leonidas zegt als hij wakker wordt is: “Mama, mag ik melk?” En het is zijn laatste vraag als hij gaat slapen. Mijn man heeft als motto ‘una leche, por favor’ en drinkt het in alle variaties. Hij heeft dit van huis uit meegekregen. Mijn zoon dus nu ook. Hij smult er echt van.

“Wij verslinden hier liters melk per week”

Koffietijd

Zelf gebruik ik melk eigenlijk alleen in mijn koffie. Maar goed, daar ben ik dan weer verslaafd aan, dus daarmee verslind ik ook pakken melk. Onze pasgeboren dochter is nog veel te klein voor gewone melk. Maar zij drinkt natuurlijk wel babymelk, dus mijn leven draait nu eigenlijk om melk de laatste tijd. Zondagochtend is ons ultieme relaxmoment: heerlijk met het gezin aan de ontbijttafel. Voor de feestelijkheid, en wat variatie, schuim ik de melk dan lekker op. ‘Joepie, koffie!’ zegt mijn zoontje dan elke keer.” 

Vraag van Christina: 

“Leonidas vindt melk het allerlekkerste wat er is. Het liefst de hele dag door. Maar wat is de juiste dosering voor mijn zoontje die opstaat en gaat slapen met melk? En wanneer mag mijn dochter aan de halfvolle melk?” 

Kinderdiëtiste Corinne van Acht: 

“Wat fijn te lezen dat melk favoriet is in jullie gezin. Voor de leeftijd van Leonidas is het advies twee glazen magere of halfvolle melk per dag. Voor kinderen jonger dan een jaar is borstvoeding of opvolgmelk de belangrijkste bron van voedingsstoffen. 
Vanaf 6 maanden heeft een kindje naast moedermelk ook bijvoeding nodig om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die nodig zijn om hard te kunnen groeien. Vanaf die tijd kan een baby ook beginnen met wennen aan melkproducten, zoals magere of halfvolle yoghurt of melk. Dit is belangrijk, omdat deze producten voedingsstoffen bevatten die helpen bij een gezonde groei, zoals eiwit, vitamine B2, B12 en calcium. Ook yoghurt en kwark zijn een goede keuze voor deze leeftijdsgroep. Door te variëren wordt het gebruik van melk(producten) ook nooit saai.”

Meer weten? Ga naar ALLESBEGINTMETMELK.NL