‘Mijn 4-jarige zoon poept alleen in een luier, hoe krijg ik hem hier vanaf?’

17.05.2024 08:46
kind_zindelijk_s_nachts

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat hulp gebruiken. Elke week vertelt een moeder over haar dilemma.

Bianca (30) woont samen met Remco (35) en is moeder van Stan (4) en Bibi (2).

“Onze zoon Stan gaat sinds maart naar de basisschool. Hij is zindelijk sinds kort na zijn tweede verjaardag. Hij plast nooit in bed en heeft nooit ongelukjes, er is alleen één probleem: hij poept alleen in een luier.

Hoek van de kamer

Remco en ik maakten er nooit een probleem van. Zodra Stan moet, zegt hij simpelweg: ‘Mama, luier, ik moet poepen’. Dan trek ik hem snel een luierbroekje aan, en gaat hij in een hoek van de kamer staan. Op school doet hij het niet. Dus los van dat ik het een beetje onsmakelijk vind – hij draait volwassen drollen – zie ik geen probleem.

Opzetbril

Hij stopt er dit jaar vast wel mee. Tenminste, dat hoop ik. Want ondertussen streeft zijn zusje van twee Stan namelijk lang en breed voorbij. Niet alleen sloeg ze het hele potje over en plast ze sinds ze 22 maanden was al op de opzetbril; poepen gaat sindsdien in één moeite mee. ‘Meisjes zijn nu eenmaal sneller in hun ontwikkeling dan jongens’, sussen vriendinnen. Maar met mijn dochter als voorbeeld, wordt het een beetje ongemakkelijk dat mijn basisscholier elke dag nog open en bloot in een hoekje van de woonkamer staat te kakken.

Paniek

Ik heb geprobeerd Stan te laten zien dat zijn zusje gewoon op de wc poept. Maar hij weigert pertinent. Als ik hem geen luier geef, houdt hij het gerust dagen op, tot hij in paniek raakt doordat hij het echt niet meer houdt. Alles is een fase, ik weet het, maar hoe lang moet ik blijven aan modderen met luiers tot het echt zorgelijk wordt?”

Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.