Beeld: Getty
Beeld: Getty

Het kan de beste overkomen: ineens bungel je financieel aan een draadje. Kun je geen rekening meer betalen of nog erger: zwerf je met je kind van huis naar huis.

Ruth Bakker (35), moeder van Lima (7), theatermaker.

“Mijn dochter Lima en ik zijn onzichtbaar dakloos, zoals ze dat noemen. We zwerven van het ene huis naar het andere. Toen Lima’s vader en ik vijf jaar geleden uit elkaar gingen, vond ik fijne woonruimte. Pas toen we daar uit moesten, begreep ik dat ik een urgentieverklaring had moeten aanvragen voor een sociale huurwoning – zoiets schijnt binnen een halfjaar na de scheiding te moeten. Voor ons was dat helaas te laat, waardoor Lima en ik nu zijn aangewezen op de particuliere huurmarkt van Utrecht. Ik verdien onder het minimum, die huizen zijn veel te duur.
 

'Dit is mijn passie'

Vorig jaar moesten we vijf keer verhuizen. We passen op huizen van mensen die een paar maanden op reis gaan, maar zijn gebonden aan Utrecht omdat Lima hier op school zit. Ze heeft al genoeg meegemaakt: ik wil haar niet ook nog bij haar vriendjes en vriendinnetjes weghalen. Ik werk als theatermaker en speel familievoorstellingen. Sommige mensen vinden dat ik mijn vak moet opgeven voor een vaste baan, maar dit is mijn passie. Alle begin is lastig. Vroeger kreeg ik een bos bloemen en een cadeaubon voor een optreden, nu word ik betaald. Er zit dus groei in.
 

'Weinig geld maakt creatief'

Ik probeer voor mijn dochter altijd een feestje van het verhuizen te maken. In de zomer mochten we op twee huizen passen waar ook een huisdier was: dat was onze vakantie. Weinig geld maakt heel creatief. Ik heb via het Jeugdcultuurfonds danslessen voor Lima aangevraagd en gekregen. Sites als gratisaftehalen.nl en Marktplaats zijn favoriet. We hebben lieve familie die af en toe kleren voor Lima koopt. Voor mezelf snuffel ik in tweedehands winkels.

Bij ons in Utrecht bestaat er ook zoiets als een meedoe­pasje. Daar staat € 250 per jaar op voor je kind en € 125 voor jezelf. Ik gebruik het voor schoolreisjes en de bibliotheekkaart, superfijn. Ik heb weleens geld van mijn familie moeten lenen voor boodschappen. Dat is niet meer nodig, maar op vakantie gaan zit er nog niet in.
 

Plezier voor een jaar

Toch blijf ik positief. Eens per jaar mag Lima kiezen wat we gaan doen, waar we gaan eten en dan slapen we ook een nachtje in een hotel. Dat is echt ons uitje, ik spaar er het hele jaar voor. Vorig jaar zijn we naar een pretpark geweest. We hebben dan zo veel plezier dat we er weer een jaar op kunnen teren.”

Dit verhaal is onderdeel van een interviewserie in Kek Mama 04-2017.

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >