‘Mijn dochter (11) pikt mijn sigaretten, hoe ga ik daarmee om?’

22.02.2022 05:42
dilemma dochter steelt sigaretten Beeld: Getty Images

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Regina (42) is getrouwd met Max (46) en moeder van Mila (11).

“Ja, ik geef mijn kind het slechte voorbeeld, én een ongezonde moeder. Maar roken is mijn enige zonde; ik wil er nog even niet vanaf. Mila ziet me zelden roken. Ik doe het niet binnenshuis, en na schooltijd pak ik mijn eerste sigaret vaak pas als ze al in bed ligt. We hebben geen rolmodellen in onze omgeving die het ‘cool’ maken of promoten, en ze kent de gevaren. Toch ontdek ik de laatste tijd dat er sigaretten ontbreken uit mijn pakje. Mijn man neemt ze niet, dus is er maar één mogelijkheid: mijn dochter rookt stiekem.
 

Lees ook
‘Ik was verslaafd aan shoppen’ >

 

Stiekem roken

Onlangs sprak ik haar erop aan. Haar kamer grenst aan het balkon van onze flat, en ik merk dat ze soms haar balkondeur open heeft. Best opmerkelijk, hartje winter. Toen ik een beetje en vooral niet bozig doorvroeg, bekende dat ze het inderdaad weleens geprobeerd had. Om te kijken hoe het smaakte en voelde. Ze vond het vies, zei ze, en begreep niet dat ik daar geld aan uitgaf.

Voor de zekerheid verstop ik het pakje uit mijn handtas sindsdien in de bijkeuken. Maar ook daar merk ik nu dat er soms sigaretten ontbreken. Ik snap dat kinderen experimenteren, maar 11 jaar vind ik wel érg jong. Bovendien: als ze steevast sigaretten pikt, is het geen experimenteren meer. Hoe ga ik hiermee om?”

 

 

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.