‘Mijn beroep? Moeder zijn’

19.07.2018 10:10
mijn beroep moeder Beeld: Unsplash

Blogger Hannah Lacy is sinds een paar jaar fulltime thuis voor haar kinderen. En ze realiseert zich dat ze daar echt wel trots op mag zijn.

‘Het opvoeden van mijn kinderen is een levenswerk’, zegt ze op Motherly.

 

Koetjes en kalfjes

‘Vertel, wat doe je?’, is vaak de eerste vraag die je krijgt bij een koetjes-en-kalfjes-praatje. Het is Hannahs minst favoriete vraag. ‘Die vraag wekt de indruk dat je bent wat je doet. Je bent een beroep, zoals een verpleegster, leraar of advocaat, een manier om geld te verdienen. Maar wat als datgene wat je doet, veel meer ‘leven’ is dan ‘geld verdienen’?”

 

Lees ook:
‘Dit is waarom mijn man niet wil dat ik een huismoeder word’ >

 

Meer dan fulltime

Hannah werkte altijd fulltime als eventplanner. Meer dan fulltime. ‘Ik maakte dagen van 10, 12 of zelfs 14 uur per dag’, vertelt ze. ‘En dat was toen ik een werkende moeder was. Nu ben ik een fulltime moeder. Ik wissel luiers, lees boeken, ruim rotzooi op, bedenk liedjes om mijn kinderen te entertainen, bereid de hele dag door eten, beheer onze financiën en ik maak afspraken voor doktersbezoeken en playdates. De naam voor dat alles: huismoeder. En als je dat noemt, zeggen mensen vaak: ‘Oh.’”

 

‘Het maakt me gelukkig’

Hannah zegt echter dat die algemene, vaak denigrerende kijk op de term ‘huismoeder’, niet het probleem is. ‘Waarschijnlijk heeft het meer te maken met mijn zelfvertrouwen. Ik heb een fulltime job die elke dag, 24/7 en 365 dagen per jaar, doorgaat. Er zijn geen bedrijfsrapporten die dat aantonen, want het moederschap is niet te meten. In plaats daarvan heb ik twee kinderen die dankzij mijn inspanningen hopelijk twee succesvolle, aardige, lieve mensen worden.’ Hannah realiseert zich dat ze daar trots op mag zijn. ‘Ik moet erkennen wat ik doe: het opvoeden van mijn kinderen is op dit moment mijn levenswerk. Het is niet alles dat ik ben, maar het is wat ik doe. Het is niet altijd makkelijk om een huismoeder te zijn, maar het maakt me wel gelukkig.’

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >