‘Mannen voelen zich niet gehoord bij ongewenste kinderloosheid’

01.11.2021 14:48

It takes to two tango, maar toch gaan verhalen over ongewenste kinderloosheid vrijwel altijd over een vrouw. Om daar verandering in te brengen, staat de Week van de Vruchtbaarheid (van 1 tot 7 november) volledig in het teken van de man. 

En dat is niet voor niets, want uit onderzoek van Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, blijkt dat maar liefst 96 procent van de mannen die te maken heeft met ongewenste kinderloosheid ervaart dat er te weinig aandacht is voor het perspectief van de man. 

‘Nog een wereld te winnen’

70 procent van de mannen voelt zich aan de zijlijn staan van het fertiliteitstraject. Daarbovenop voelt 52 procent zich onvoldoende betrokken in de gesprekken met de arts. Er openlijk over praten? Dat blijkt voor veel mannen lastig: 78 procent geeft aan dat er een taboe heerst op ongewenste kinderloosheid. ‘Mannen zijn gebaat bij een open discussie over het thema en het bespreekbaar maken van deze problematiek’, aldus Freya. ‘We hebben op alle fronten nog een wereld te winnen als het gaat om de positie van de man in het vruchtbaarheidstraject.’

 

Iedere eerste week van november is het de Europese Week van de Vruchtbaarheid. Dit jaar wordt deze themaweek voor de zesde keer georganiseerd.