Niet volgens het boekje: ‘Mijn vriendinnen vinden het ‘niet sexy’ dat mijn man fulltime thuisblijfvader is’

21.05.2024 11:59
thuisblijfvader Beeld: Getty Images

Niet iedereen bewandelt de gebaande paden tijdens de zwangerschap of het moederschap. Sommige vrouwen kiezen er zelfs voor het juist helemaal niet volgens het boekje te doen. Neem Maike (36) die fulltime werkt terwijl haar man thuisblijfvader is.

Maike (36): “Toen alleen nog onze oudste zoon er was, hadden mijn man en ik de taken gelijkwaardig verdeeld. Ik werkte vier dagen per week in de televisiewereld, mijn man vier dagen per week als freelance grafisch ontwerper. Op de dagen dat we allebei werkten, ging ons zoontje naar de opvang of naar opa en oma.

Promotie

Op de tweede verjaardag van mijn zoontje, kwamen we erachter dat ik zwanger was van onze dochter. Toen ik 38 weken zwanger was, werd ik in mijn verlof gebeld door mijn leidinggevende. Ik kreeg een promotie aangeboden. Mijn droombaan, kan ik wel zeggen. Mijn leidinggevende wist hoe graag ik deze functie wilde, dus besloot me ondanks mijn zwangerschap niet te passeren. Ik was dolblij! De voorwaarde was alleen wel dat ik na mijn verlof gelijk vijf dagen per week aan de bak moest.

Nieuwe verdeling

Mijn man zei direct dat ik ervoor moest gaan. Dan ging hij toch wat minder werken? Tijdens mijn zwangerschap had hij de knoop doorgehakt om de samenwerking met een van zijn grootste opdrachtgevers te beëindigen. Hij had het daar al een tijd niet naar zijn zin en wilde meer bij het gezin zijn nu er nog een kindje kwam. Nu het ernaar uitzag dat ik het niet bepaald rustiger aan zou doen na mijn verlof, kwam dat hartstikke goed uit.

Thuisblijfvader

Inmiddels is mijn dochter 1 jaar. Op mijn werk gaat het hartstikke goed. Die baan bleek werkelijk een droombaan en ik ben hartstikke blij dat ik die kans heb gegrepen. En mijn man? Die werkt helemaal niet meer. Het beviel hem zo goed om veel bij de kinderen te zijn dat hij in 1 jaar tijd steeds meer opdrachten heeft laten vallen. Gelukkig kunnen we met mijn salaris rondkomen. Omdat mijn man altijd thuis is, hebben we mijn dochter niet bij de opvang ingeschreven en dat scheelt natuurlijk ook een hoop geld.

Opmerkingen

Wij zijn heel blij met hoe we de boel verdeeld hebben, maar we merken wel dat onze verdeling nog niet heel gebruikelijk is. Zo krijgt mijn man vaak de vraag of hij het niet saai vindt, alleen maar thuis zijn. En vriendinnen vroegen mij laatst of ik het wel aantrekkelijk vind, zo’n man zonder carrière. Een vriendin liet zelfs weten dat zij het niet sexy zou vinden als haar partner alleen maar ‘aan het vaderen’ zou zijn. Natuurlijk zou me dit niks uit moeten maken, zij hoeft mijn man immers ook niet sexy te vinden, maar stiekem vond ik het niet leuk om te horen. Het is natuurlijk nooit fijn als iemand een negatief oordeel over je man velt. Daarom schreeuw ik niet graag van de daken dat mijn man fulltime thuis is. Als iemand vraagt naar zijn beroep, zeg ik soms zelfs nog dat hij als freelancer werkt.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.