Is een tweede kind op de opvang goedkoper?

09.05.2024 11:00

We kennen allemaal de grapjes over hand-me-downs en gedeelde slaapkamers, maar als het op kinderopvang aankomt, is het allemaal een stuk ingewikkelder. Zitten er echt besparingen in het hebben van een tweede kind op de opvang?

First things first

Het eerste wat je moet doen, is de tarieven van de kinderopvang bekijken. Sommige opvangcentra bieden inderdaad kortingen voor een tweede kind. Het kan zijn dat je een lagere uurprijs betaalt voor het tweede kind, of dat er een korting wordt gegeven op het totale maandbedrag. Maar pas op, dit kan per opvang verschillen. Neem daarom altijd contact op met de opvang van jouw keuze om de details te bespreken.

Individuele omstandigheden

Een andere factor die meespeelt, zijn jouw individuele omstandigheden. Bijvoorbeeld, als je recht hebt op kinderopvangtoeslag, kan het zijn dat de toeslag hoger wordt voor het tweede kind, omdat deze wordt berekend op basis van het gezinsinkomen en het aantal kinderen dat naar de opvang gaat. Het is dus belangrijk om je eigen situatie te onderzoeken en te berekenen hoeveel je daadwerkelijk gaat betalen.

Lees ook – Nieuw op de kinderopvang: Mind-mindedness

Verder is het de moeite waard om lokale subsidies en regelingen te onderzoeken. Sommige gemeenten bieden extra steun aan gezinnen met meerdere kinderen op de opvang, dus het loont de moeite om te kijken of er iets beschikbaar is in jouw omgeving.

Alle info verzameld?

Nadat je alle informatie hebt verzameld, is het tijd om de totale kosten te berekenen. Neem de tarieven van de opvang, eventuele kortingen, kinderopvangtoeslag en lokale subsidies mee in je berekening. Op die manier krijg je een duidelijk beeld van wat een tweede kind op de opvang je daadwerkelijk gaat kosten.

Maar wat zijn de geschatte kosten? Met een gemiddeld inkomen betaal je ongeveer 6.500 euro per jaar aan eigen bijdrage voor drie dagen opvang per week voor twee kinderen. Dit is exclusief eventuele overheidsbijdragen. Hoe lager je inkomen, hoe meer je van de overheid terugkrijgt. Een moeder deelt: Momenteel betalen wij zelf 280 euro per maand voor één kind dat twee dagen naar het kinderdagverblijf gaat. Straks zal dit 400 euro zijn voor twee kinderen die beide twee dagen per week gaan.”

Lees ook – Ongevaccineerde kinderen weigeren in de kinderopvang, mag dat?

Conclusie

Dus, is een tweede kind op de opvang goedkoper? Het antwoord is: het hangt ervan af. Het kan goedkoper zijn als je kortingen krijgt en als je kinderopvangtoeslag hoger uitvalt. Het is belangrijk om alle factoren mee te nemen in je beslissing en te zorgen dat je goed geïnformeerd bent voordat je een keuze maakt. Nu je de feiten kent, kun je met een gerust hart beslissen of een tweede kind op de opvang voor jou financieel haalbaar is.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.