Mama verzamelt kunst: ‘Ik leg voor mijn zoon ook een collectie aan’

10.05.2023 13:59
Eva Brouwer portret kunst verzamelen Beeld: privé

Eva Brouwer (41, presentatietrainer, getrouwd met Evert-Jan) verzamelt kunst. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor haar zoon Rijck (8). Ze is inmiddels begonnen met een collectie speciaal voor hem.

“Met kunst is het net als met het kijken naar een huis: je loopt ergens langs en patsboem, je bent verliefd. Dan sla je toe en heb je er – als het goed is – je leven lang plezier van.

Kunst in huis

Het eerste werk dat ik aanschafte heeft nog steeds een prominente plek in mijn huis. Ik kocht het op een beurs en het kostte 500 euro. Het kunstwerk lijkt op een gigantische Delfts blauwe tegel met een Romeins beeldje erop, een baadster. Inmiddels heb ik zo’n vijftig werken staan en hangen, verspreid over het hele huis. Het zijn zowel schilderijen als beelden en ik wissel ze ook weleens van plek.

Stoere vrouwen

De kunst waar ik voor val heeft vaak iets te maken met vrouwen. Een geisha, een vrouw met een poedel, iemand met een kikker in haar hand. Ik probeer er iets van mezelf in te herkennen. Toen mijn relatie slecht liep, kocht ik een schilderij van een vrouw in een oranje jurk die stoer omhoogkijkt. Iedere keer als ik het zie herinnert het me eraan dat ik ook zo wil zijn. Als Rijck vriendjes mee naar huis neemt, staan ze soms met open mond te staren naar de vrouwelijke naaktportretten die ik heb hangen.

“Vriendjes staan soms met open mond te staren naar de vrouwelijke naaktportretten die ik heb hangen”

Ongeveer vijf keer per jaar koop ik iets. Dat doe ik meestal via een afbetalingsregeling, zodat ik tijd heb om ervoor te sparen. Natuurlijk kan ik van dat geld ook drie keer uit eten, maar daar heb ik lang niet zoveel plezier van. Voor kunst heb ik het over.

Lees ook – Miriam maakt inktportretten: ‘Met verf gooien bleek niet handig met kleine kinderen’ >

Een eigen collectie

De liefde voor kunst heeft bij Rijck wel moeten groeien. Op zijn eerste kunstbeurs zat hij alleen maar te mokken. Inmiddels heeft hij ontdekt dat er leuke kunst bestaat, met lichtjes bijvoorbeeld. Ik leg voor hem ook een collectie aan, van werken die te maken hebben met eten.

“Op zijn eerste kunstbeurs zat hij alleen maar te mokken”

Ik probeer het hem op die manier spelenderwijs mee te geven. Hij kreeg een beschilderd blik sardientjes, een ijsje van giethars. Laatst heeft hij zijn eigen ‘kunstboterham’ uit mogen zoeken. Je hoopt natuurlijk dat kunst zijn waarde behoudt of zelfs meer waard wordt, maar daar heb je geen garantie op en het is me daar ook niet om te doen. Ik geniet er gewoon van.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.