‘Ik werk vooral met spuitbussen: expressief en buiten de lijntjes’

26.05.2022 06:44
Edith Elshof-Stevens portret kunst Beeld: privé

Edith Elshof-Stevens (44) is getrouwd met Benno (48) en moeder van drie kinderen: Amy (13), Bailey (10) en Vinnie (8). Ze maakt kleurrijke schilderijen met spuitbussen.

“Heel Nederland ging voorafgaand aan iedere lockdown nog snel naar de kapper of een restaurant. Ik zocht het museum op: in stilte rondstruinen, de kunst als een spons in me opnemen. Na zo’n bezoek kom ik als herboren thuis. Ontspannen en vol inspiratie voor mijn eigen werk.

Het mooie van kunst is dat het je nieuwe inzichten kan geven. Toen de kinderen nog klein waren en ik niet lekker in mijn vel zat, herinnerde een schilderij met veel water me aan vroeger. Mijn ouders hadden een boot en op het water vielen al mijn onzekerheden van me af. Door dat schilderij viel het kwartje: ik moet het water weer opzoeken. Ik kocht een sup en vond de rust die ik nodig had.

Edith Elshof-Stevens portret kunst

Kunst en creativiteit

Die ontspannende werking van kunst en creativiteit zie ik ook terug bij mijn kinderen. Bailey is hoogbegaafd, prikkels komen bij hem extra binnen. Door uren met lego te bouwen verwerkt hij wat hij heeft meegemaakt. Zijn bouwwerken lijken vaak op iets wat hij in een museum heeft gezien. We hebben een museumkaart – wat wil je, met zo’n moeder – dus aan inspiratie geen gebrek.

Ook bij mijn eigen werk zijn de kinderen heel betrokken. Twee schilderijen zijn uitgebracht op truien en die draagt Amy trots naar school. Al kan ze ook kritisch zijn, hoor. ‘Dit werk vind ik niks, het is niet sprekend genoeg’, zei ze laatst – dat kunstenaarstaaltje zit er automatisch in.

Lees ook – Miriam maakt inktportretten: ‘Met verf gooien bleek niet handig met kleine kinderen’ >

Edith Elshof-Stevens portret kunst

Bomvol kleur

Schilderen was altijd een hobby, naast mijn werk als accountmanager. Tot ik zeven jaar geleden niet meer gelukkig was met die baan en steeds meer mensen mijn schilderijen prezen. Misschien moet ik er meer mee doen, dacht ik. In diezelfde periode danste Amy op het lied Hallo wereld van Kinderen voor Kinderen, over eigen keuzes maken en de wereld die aan je voeten ligt. Een eyeopener voor mij: hoe kan ik mijn kinderen steunen in hun toekomstdromen als ik zelf bij mijn veilige, vaste baan blijf? Daarop besloot ik vol voor het kunstenaarschap te gaan. Zou het een flop worden, dan had ik het in ieder geval geprobeerd.

“Een eyeopener: hoe kan ik mijn kinderen steunen in hun dromen als ik zelf bij mijn veilige, vaste baan blijf?”

Achteraf gezien is het de beste beslissing ooit. Het maakt me een blijer mens en een vrolijke, relaxte moeder. Geïnspireerd op Herman Brood maak ik voornamelijk schilderijen met spuitbussen: expressief en buiten de lijntjes. Bomvol kleur, ook. Een van mijn doeken hangt in de woonkamer en wat mij betreft mag er daar nog wel meer kleur bij. Al hoeft het van mijn man ‘geen bonte kermis te worden’. Ha, dus ik houd me in.”

Dit portret staat in Kek Mama 04-2022.

Edith Elshof-Stevens portret kunst

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.