Mama is vrachtwagenchauffeur: ‘Mijn dochter vindt mijn vrachtwagen mega-interessant’

29.10.2023 05:45
mama internationaal vrachtwagenchauffeur nachtdienst Beeld: privé

Melanie Brasjen (32) is samen met Warnar (32) en moeder van Elin (3). Ze werkt als internationaal vrachtwagenchauffeur.

“Mijn werkdag begint om één uur ’s nachts. Ik rijd groenten en fruit naar supermarkten in Duitsland of België en zit tot een uur of drie ’s middags op de weg. Daarna ga ik slapen in mijn vrachtwagen en gaat de wekker opnieuw rond middernacht. Na drie dagen kom ik gaar thuis.

Vroeger sliep ik overdag bij, maar nu staat Elin om zeven uur ’s ochtends naast mijn bed te dansen. Meestal zet ik haar een uurtje voor de tv – ik voel me dan net zo’n loedermoeder, maar ik moet gewoon eerst even bijtanken met een kop koffie.

Droombaan

Vier jaar geleden raakte ik onverwachts zwanger. Elin was hartstikke welkom, maar ik vond het wel moeilijk dat ik mijn droombaan als internationaal vrachtwagenchauffeur moest opgeven. Lang van huis zijn is met een baby geen doen.

“Een truck rijden geeft een gevoel van vrijheid, en ook een enorme kick”

Na mijn bevalling kreeg ik depressieve klachten. Ik werd gek van het thuiszitten en dacht als ik een vrachtwagen zag: waarom zij wel en ik niet? Een truck rijden geeft een gevoel van vrijheid, en ook een enorme kick. Het is waanzinnig om zo’n beest van vijfhonderd pk in bedwang te houden. Gelukkig kon ik na een gesprek met mijn oude werkgever een jaar geleden weer aan de slag: niet meer vijf dagen, maar de ene week drie en de ander twee.

Nachtdienst

’s Nachts beginnen maakt het pittig. Maar als ik alleen overdag zou rijden, dan zou mijn rooster iedere week anders zijn. Aan het begin van mijn carrière vond ik de nachten beangstigend. Wat als iemand me zou lastigvallen?

Dat is één keer gebeurd: hing er plotseling een gast aan mijn deur, terwijl een ander pallets wilde stelen uit mijn trailer. Ik schudde ze gemakkelijk af door weg te rijden, maar deed daarna geen oog meer dicht. Uiteindelijk heb ik me over mijn angst heen gezet omdat ik mijn carrière er niet door wil laten verpesten, maar ik kies nu wel voor beveiligde parkeerplaatsen.

Samen op pad

Elin weet niet beter dan dat mama op vaste dagen werkt en dat papa of opa en oma er dan voor haar zijn. Ze vindt mijn ‘dikke, zwarte Scania’ ook mega-interessant. Eén keer sliepen we er samen in, toen ze meeging naar een klant in Duitsland. Ik verwachtte een kort nachtje, maar de volgende ochtend moest ik haar door alle indrukken zelfs wakker maken. Wel was het toen meteen gedaan met de rust: ‘Mama, we moeten weer rijden!’”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.