Mama is kerstfan: ‘Het hoogtepunt is de bouw van mijn kerstdorp’

13.12.2022 13:44
kerstfan Marjolein miniatuurdorp Beeld: privé

Marjolein (41) is samen met Alex (43) en moeder van Mika (6). Kerst is voor haar niet compleet zonder het bouwen van een miniatuurdorp.

“Mijn moeder was op tweede kerstdag van mij uitgerekend. Ik ben geboren op 20 december – geen kerstkindje dus, maar die week speling zorgde er mooi voor dat mijn verjaardag altijd apart gevierd kon worden. Nog steeds nodig ik ieder jaar familie en vrienden uit en is het de laatste maand dus dubbel feest. Al begint de pret voor mij als kerstfan eigenlijk al in het najaar.

Lees ook – Noteer maar alvast: dit is de uitagenda van deze winter >

Kerstfan

Zodra eind september de eerste kerstspullen in de winkels verschijnen, gaat het kriebelen. Ik zet mijn kerst-playlist op Spotify aan en kijk verschillende kerstfilms, maar het hoogtepunt vormen de voorbereidingen op de bouw van mijn kerstdorp.

“Eind september gaat het kriebelen, dan zet ik mijn kerst-playlist aan”

Ik maak alles zelf van piepschuim en isolatieplaten, zoals de ondergrond en bergen. Daarvoor doe ik op YouTube en social media inspiratie op, want de kunst is om het landschap zo realistisch mogelijk te maken. Ik heb er ook workshops voor gevolgd – hoe maak je met koffieprut en kurk een weggetje? Als kind knutselde ik met mijn moeder al kerstballen van kunststof bollen. Toen zij jaren geleden begon met het bouwen van een kerstdorp, volgde ik snel.

kerstfan Marjolein miniatuurdorp

Miniatuurdorp

Het hek was van de dam toen ik ontdekte dat Disney een speciale kerstlijn heeft. Ik ga minstens één keer per jaar naar Disneyland Parijs en heb zelfs meegedaan aan hardloopwedstrijden in het park, verkleed als Minnie Mouse. De Disneywereld heeft iets magisch. Het maakt me als een kind zo blij en dat speciale gevoel haal ik aan het einde van het jaar in huis met mijn kerstdorp. Prijzig is het wel: normale kersthuisjes kosten rond de vijftig euro, maar voor een Disney exemplaar moet je al snel het driedubbele neerleggen. Inmiddels heb ik voor een paar duizend euro aan items staan.

“De Disneywereld me als een kind zo blij en dat speciale gevoel haal ik in huis met mijn kerstdorp”

Mika vindt het dorp heel interessant. Hij komt nu op een leeftijd dat hij mee wil bouwen. Begrijpelijk, maar ik ben nogal een perfectionist. Poppetjes en boompjes kan ik gerust twintig keer verplaatsen tot ze goed staan. Om te voorkomen dat kinderhandjes het daarna weer veranderen, bouwt Mika sinds vorig jaar z’n eigen dorp – om daarna aan iedereen te vragen welke het mooiste is.

Samen bouwen we de rest van het jaar ook andere dorpen, zoals met Pasen en Halloween. Allemaal in Disney-stijl natuurlijk. Zolang het bij de vensterbank blijft, vindt mijn vriend het prima. Hij plaagt me er graag mee. Zo zei hij laatst: ‘Zullen we twee huisjes verkopen? Dan kan de verwarming weer een maand aan.’”

Dit artikel staat in Kek Mama 12-2022, verkrijgbaar in de winkel vanaf 29 november.

kerstfan Marjolein miniatuurdorp kerstfan Marjolein miniatuurdorp

De feestdagen staan voor de deur. Ben jij nog op zoek naar cadeau inspiratie? Wij hebben een perfecte kerstdeal voor je. 4x Kek Mama magazine voor maar €15,-. Kek Mama is de #1 glossy voor moeders, met kinderen van 0 tot 12 jaar. Kek Mama brengt je elke maand eerlijke verhalen, persoonlijke interviews en herkenbare columns. Sluit snel de deal af, want op=op.