Leven in een leugen: ‘Mijn vriendinnen weten niet écht wie ik ben’

17.01.2024 12:23
leugen foto influencer Bron: Pexels

Iedereen dikt weleens een verhaal aan en veel mensen scheppen op over materieel bezit. Vaak onschuldig, maar als het extreme vormen aan begint te nemen is het wél een probleem. Zo heeft Anna (34) een heel leven bij elkaar gefantaseerd tegenover haar vriendinnen.

“Ik ken mijn vriendinnen al sinds de middelbare school. We behaalden met z’n vijven ons vwo-diploma in een dorp in Overijssel. Daarna splitsten onze wegen. De één ging studeren in Groningen, de ander in Amsterdam en zo raakten we allemaal verspreid over het land. Gelukkig hielden we wel contact.

Meer verwijdering

We belden en appten vaak en spraken soms af in het midden van het land. Hoewel we dus veel contact met elkaar hadden, was er ook sprake van verwijdering. We woonden allemaal uit elkaar en kenden elkaars studievrienden of de vriendjes waar we mee scharrelden niet.

De jaren gingen voorbij en al mijn vriendinnen maakten carrière en vonden een leuke vent. Zelf was ik met twee studies gestopt en terwijl ik mijn derde met tegenzin afmaakte voelde ik me een loser. Ik was geen dokter, werkte niet bij een van de big four en had geen rijke man aan de haak geslagen.

Geen vliegende carrière

Toen we begin dertig waren had ik inmiddels wel een vriend. Hij is de liefde van mijn leven en samen kregen we drie jaar geleden een zoon. Mijn vriend is leraar in het basisonderwijs en verdient dus geen vetpot. Zelf ben ik na de geboorte van onze zoon veel minder gaan werken. Ik werk nog twintig uur bij een online marketing bureau, maar van de vliegende carrière waar ik ooit van droomde is niets terecht gekomen.

‘Van de vliegende carrière waar ik ooit van droomde is niets terecht gekomen.’

Mijn vriendinnen daarentegen hebben het allemaal goed voor elkaar. Ze hebben goede banen en partners die goed verdienen. Ze wonen in grote huizen en rijden dure auto’s. Wanneer we afspraken voelde ik me steeds vaker minderwaardig. Ik en mijn zoontje droegen geen designerkleding, ik reed in een Ford Fiësta en woonde in een simpel rijtjeshuis.

Influencer

Daar is natuurlijk niets mis mee, dat weet ik ook wel, maar toch voel ik me bij hen een mislukkeling. En eerlijk is eerlijk, ik ben ook jaloers. Daarom begon ik twee jaar geleden een Instagram-account. Met mijn ervaring in online marketing wist ik redelijk wat volgers te bereiken. Dat smaakte naar meer en om het een zetje te geven kocht ik tienduizenden extra volgers.

Opeens was ik dus een influencer, maar eigenlijk ook weer niet. 80 procent van mijn volgers is gekocht dus geld verdien ik er nauwelijks mee, omdat grote merken al snel doorhebben dat mijn volgers niet echt zijn. De dure kleding waar ik en mijn zoontje in poseren stuur ik altijd terug en soms gebruik ik andere foto’s om dure etentjes of uitjes te veinzen. Af en toe krijg ik wel een product gestuurd om te testen, maar het mooie perfecte leventje dat ik de mensen voorschotel is dus eigenlijk fake.

Mijn vriendinnen weten dat niet en denken dat ik het helemaal heb gemaakt. Daardoor weten ze niet meer wie ik écht ben. Ik laat ze namelijk in de waan dat ik het super doe als influencer, terwijl ik in werkelijkheid een simpele parttime baan heb en we soms moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar dat eerlijk opbiechten zal ik nooit doen.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.