Lana: ‘Ik ben bang dat mijn zoon gepest zal worden om zijn uiterlijk’

23.04.2024 11:43
ruzie Beeld: Getty Images

Je vindt je eigen kind het knapste kind van de wereld, zeggen ze weleens, maar voor Lana gaat die vlieger niet op. Hoewel ze ontiegelijk veel van haar 12-jarige zoon Tim houdt, is ze bang dat hij gepest zal worden om zijn, niet zo knappe, uiterlijk.

“Mijn maag draait om als ik denk aan mijn zoon die volgend jaar naar de brugklas gaat. Het idee alleen al jaagt me de stuipen op het lijf. Mijn jongen, Tim, is een schat van 12 jaar oud. Hij is mijn alles, echt waar. Maar laten we eerlijk zijn, ik ben zijn moeder en ik weet dat hij niet bepaald het knapste jongetje van de klas is. Het klinkt hard, maar ik kan het niet ontkennen. Tim heeft wat overgewicht, is aan de kleine kant, draagt een bril én heeft ook nog eens een beugel. Dat is niet de jackpot als het op uiterlijk aankomt.

Lees ook: Rosa’s partner was niet blij met haar beugel: ‘Hij morde, mopperde en bromde’

Gepest om uiterlijk

Nu, ik hoor je denken, wat maakt het uit hoe hij eruitziet? Nou, als moeder zijnde maak ik me daar behoorlijk druk om. In de wereld waarin we leven, lijkt uiterlijk soms alles te zijn. En geloof me, ik zou willen dat het anders was. Maar ik kan er niet omheen dat kinderen soms keihard kunnen zijn. Ik kan me nog goed herinneren hoe het er bij mij aan toe ging op de middelbare school. Een soort jungle, waarin de knapsten de baas waren.

Lees ook: Dilemma: ‘Mijn kind van 3 kan al lezen’

Tim is een gevoelige jongen. Hij heeft een hart van goud, maar ik weet dat hij zich snel gekwetst kan voelen. En ik ben bang, doodsbang eigenlijk, dat zijn uiterlijk hem een doelwit zal maken voor pesterijen. Ik bedoel, ik heb zelf ook wel eens van die gemene opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd gekregen vroeger en dat heeft diepe wonden achtergelaten.

Voorbereiden op wat er komt

Natuurlijk help ik hem waar ik kan. Ik probeer hem zo goed mogelijk voor te bereiden op wat komen gaat. Ik ben zijn grootste supporter, zijn cheerleader in het leven. Ik vertel hem elke dag hoe geweldig hij is, hoe trots ik op hem ben. Maar ik ben me er ook van bewust dat woorden alleen niet genoeg zijn. Daarom heb ik met hem gepraat over zelfvertrouwen, over het belang van vriendschap en over hoe je jezelf moet verdedigen zonder geweld te gebruiken. Ook zorg ik ervoor dat hij er altijd modieus en verzorgd uitziet, zodat dat in ieder geval nog wat helpt.

Lees ook: Yasmine: ‘Ik leen van de spaarrekeningen van de kinderen om rekeningen te betalen’

We hebben samen geoefend met het bedenken van gevatte comebacks voor als hij toch geconfronteerd wordt met nare opmerkingen. Ik vertel hem dat het oké is om anders te zijn, om uniek te zijn. Ik probeer hem te laten zien dat zijn waarde niet afhangt van hoe hij eruitziet, maar van wie hij is als persoon.

Maar ondanks al mijn inspanningen blijft die angst knagen. Wat als het niet genoeg is? Wat als hij toch gepest wordt? Ik weet dat ik hem niet kan beschermen tegen alles wat er op zijn pad komt, hoe graag ik dat ook zou willen. Maar ik kan hem wel de tools geven om ermee om te gaan. Hopelijk is dat genoeg.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.