Dilemma: ‘Mijn kind van 3 kan al lezen’

18.04.2024 07:52

Dat het ouderschap uitdagend is hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: wat als je kind van 3 jaar al kan lezen?

Vivienne (32): “Mijn zoontje Fynn (3) liep altijd al voor als het op taal aankomt. Zo kon hij al zinnen met vijf woorden spreken toen hij nog maar anderhalf was. Hij was 2 toen hij letters ging herkennen in zijn voorleesboekjes. Met 3,5 las hij al verschillende woorden. Normaal gesproken doen kinderen dat met 6 à 7 jaar pas voor het eerst.

Eerste woordje

Het eerste woordje dat hij las, was het woord ‘kip’. Hij had het voorleesboekje van zijn jongere zusje in zijn handen en benoemde de letters. Toen kreeg hij door dat als je de drie letters achter elkaar zegt, je het woord ‘kip’ krijgt.

Eerst hadden we nog niet zo door dat Fynn voorloopt op andere kinderen. Dat hij zo snel kon praten, vonden we alleen maar handig. Hij is ook ons eerste kind, dus konden hem niet vergelijken. Mijn moeder is kleuterjuf en die zag het wel. Mijn peuter kon opeens al een stuk beter spreken dan de kleuters uit haar klas.

Basisschool

Over een week wordt Fynn 4 jaar. Hij is deze maand begonnen op de basisschool. Daar hebben we het gelijk besproken, want als het op school aankomt, maak ik me wel een beetje zorgen. Ik vind het knap en fijn dat hij zo snel leert, maar raakt hij straks niet te snel uitgekeken op de lesstof? Op school reageerden ze gelukkig erg begripvol. Ze gaan hem proberen extra uit te dagen. Toch vind ik het erg spannend hoe het gaat lopen.

Hoogbegaafd

We hebben het ook over hoogbegaafdheid gehad. Er wordt geadviseerd om dit pas te laten testen als hij vastloopt op school. Ook zijn de meeste testen vanaf 6 jaar. Dat vind ik jammer, want ik denk dat het me rust zou geven om het al eerder te weten. Dan is het makkelijker om ons te verdiepen in welke uitdagingen er mogelijk aankomen.

Uitdagingen

Thuis worstel ik regelmatig met Fynn’s intelligentie. Hij wil alles weten en stelt me continu moeilijke vragen. Ook komt hij snel met een weerwoord, wat vaak ook nog eens hele goede argumenten zijn. Toen hij nog niet naar school ging, had ik er best moeite mee om hem thuis voldoende uit te dagen. Hij verveelde zich namelijk ontzettend snel en van verveling werd hij niet bepaald gezelliger. Ik ben me gaan verdiepen in de boekjes van Avi-start. Hij kan nu al woorden van 5 letters lezen en snapt ook klanken als ‘oe’ en ‘ie’. Voor mij is dat best een uitdaging, want hij heeft dit talent voor taal niet van mij. Ik vermoed zelfs dat ik dyslectisch ben, ook al ben ik hier nooit op getest. Ik vind het soms best lastig om hem uit te leggen waarom een woord op de letter ’t’ of ‘d’ eindigt.

Dilemma

Al met al houdt het me behoorlijk bezig. Laten we Fynn nog twee jaar kleuteren? Of kiezen we ervoor om hem na de zomer naar groep 2 te laten gaan? Of groep 3? Fynn loopt ook op andere gebieden voor. Zo kan hij al aardig rekenen en klok kijken. Ook kon hij al heel jong fietsen zonder zijwieltjes en is hij goed in balsport. Hoe blijven we hem op al deze gebieden uitdagen zonder dat het te pusherig wordt? Ik ben benieuwd hoe andere ouders hierover denken.”

Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.