Kimberley Klaver: ‘Streng zijn voor mijn peuter? Ik vind het verdomde moeilijk’

05.06.2021 06:02

Kimberley Klaver (35) is actrice, presentatrice van o.a. Mama’s Wereld en moeder van zoon Julius (1). Ze is bezig met haar eerste roman en schrijft elke maand een herkenbare column over haar leven en het moederschap.

1 juli is het zover, dan wordt mijn kleine man 2 jaar. Een echte peuter. 

Hoewel hij nu nog 1 is, denkt meneer soms dat hij al 4 is. Dat kan natuurlijk te maken hebben met het feit dat hij twee oudere (half)broers heeft en een zus – hij wordt overal mee naartoe gesleept en hobbelt dolenthousiast achter ze aan. En mama hobbelt dáár dan weer achteraan, want ja: hij wil alles doen wat zij doen en dat gaat niet altijd als je nog zo klein bent. Toch? 

Enfin, ik kan roepen wat ik wil maar die kleine luistert op het moment alleen als hij er zin in heeft. En dan vooral als ik hem omkoop met eten. 

 

Strenger

Nu weet ik dat een kind lokken met lekkers natuurlijk niet de meest verantwoorde manier is om hem te laten luisteren, dus ben ik tot de conclusie gekomen dat ik soms wat strenger moet optreden. Dat is ook wel nodig, want ‘2 is nee’ en dat is hij al goed aan het oefenen. Hij staat letterlijk hoofdschuddend voor de spiegel en doet dit trucje nog eens goed over als ik vraag of hij in de kinderwagen wil gaan zitten. ‘NEE, mama, NEE!’

Meestal laat ik hem dan maar zelf lopen. Met als gevolg dat ik met kinderwagen en al achter mijn zoon aan moet rennen. En wanneer het na tien minuten rondjes draaien in het park écht tijd wordt om ‘m veilig in de kinderwagen te zetten, begint het gevecht. Hij vindt dat hij mag bepalen wanneer hij iets wel of niet mag en kronkelt alle kanten op als ik ‘m wil optillen. En ik? Ik doe alsof ik de rust zelve ben terwijl ik de ogen in mijn rug voel branden. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk denken dat ik een autoritaire mislukking ben…

 

Lees ook
Kimberley Klaver over samengesteld gezin: ‘Je kiest nu eenmaal niet op wie je verliefd wordt’ >

 

Nieuwe fase

Eén ding is zeker: er begint voor mij een nieuwe fase. Want naast het uitdelen van veel knuffels, moet ik nu ook grenzen aangeven en streng zijn. En dat vind ik verdomde moeilijk bij een klein wezen met lieve spekbeentjes. Daarbij zit ‘streng zijn’ niet in mijn natuur. Zelfs de hond weet mij te bespelen; veel te vaak knijp ik een oogje toe. 

Gelukkig heeft mijn man al de nodige ervaring en deelt daarom met regelmaat zijn gouden tip: wees consequent. Ik noteer het, maar vertel voor het gemak even niet dat ik zojuist opnieuw ben gezwicht bij de groenteman toen Julius zich ter aarde stortte omdat hij geen mandarijn mocht. Guess what? Hij heeft die mandarijn gekregen… 

 

Heerlijk kind

Net zoals Julius het hoofdschudden oefent in de spiegel, zal ik aan mijn ‘pas erop’-vingertje en strenge stem moeten werken. Nee is nee en daar kan een driftbui (of het allerschattigste hoofd ter wereld) op dat moment niets aan veranderen. 

Begrijp me niet verkeerd, Julius is een heerlijk kind en doet wat hij hoort te doen: grenzen opzoeken, ‘nee’ oefenen en zijn eigen willetje krijgen. Maar nu is het tijd dat ik doe wat ik hoor te doen als moeder: aan mijn opvoedskills werken. Zo blijven we allebei oefenen en leren. Maar goed ook, want toen er een jongetje werd geboren op 1 juli, werd er tegelijkertijd ook een moeder geboren. 

 

Kimberley Klaver (34) is moeder van Julius Laurens Alexander (1). Ze studeerde van haar 5e tot 15e aan de dansacademie van Lucia Marthas en later HBO Communicatie. Ze is bekend van Spangas, Vechtershart 1&2, co-host middagshow Q-Music en als programmamaker van Badgasten en Bekende Baasjes bij LINDA. TV. Ze woont samen met Michel, die drie kinderen heeft uit een eerdere relatie.