Kek Mama komt samen met bekende moeders in actie tegen momshaming

02.04.2021 10:02
mombracing campagne

Maar liefst 77% van de moeders heeft weleens te maken gehad met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Schokkend. En daarom komen wij, met steun van bekende moeders als Nienke Plas, Kim Kötter en Tanja Jess, in actie om hier iets tegen te doen.

“Dat zou bij mij nooit gebeuren.” “Wat heeft jouw kind een oude moeder.” “Je kunt ook gewoon nee zeggen.” “Wat dom om weer zwanger te raken.” De opmerkingen die moeders regelmatig naar hun hoofd geslingerd krijgen van andere moeders zijn ronduit hartverscheurend. Dat moet stoppen. Daarom roept Kek Mama de positieve tegenhanger van momshaming in het leven: mombracing.

 

‘Schokkend’

“Toen we in de uitslag van onze enquête zagen dat 77% van de moeders te maken heeft met momshaming, vonden we dat zó schokkend dat de redactie direct besloot om tot actie over te gaan”, vertelt Kek Mama-hoofdredacteur Helene van Santen. “Het lastige van het ouderschap is dat er geen handboek is. Er zijn veel keuzes en dat maakt onzeker, want doe je het wel goed? We zien regelmatig dat moeders hun eigen keuzes verantwoorden door die van een ander te bekritiseren en te veroordelen. Een rotopmerking is snel gemaakt, maar doet wel degelijk pijn. Daarom roepen we alle moeders op: denk eens twee keer na voordat je iets zegt, niet alleen face-to-face maar óók online. Denk na hoe jouw opmerking overkomt bij de ander. En stéun elkaar in plaats van kritiek te leveren.”

 

Lees ook
Momshaming: ‘Waar komt toch die behoefte vandaan om lekker negatief te zijn over een ander?’ >

 

BN’ers tegen momshaming

Dat het onderwerp leeft, blijkt uit de openhartige bekentenissen die bekende moeders speciaal vastlegden voor Kek Mama. Onder anderen Nienke Plas, Tanja Jess, Do, Kim Kötter en Bobbi Eden delen hun ervaring met momshaming in onderstaande video: hét startschot van de Mombracing-campagne van Kek Mama waarin we alle moeders in Nederland oproepen om elkaar voortaan te supporten in plaats van te bekritiseren.

Steun jij deze boodschap? Deel de actievideo van Kek Mama via Instagram of Facebook met #mombracing. En lees meer over onze campagne via Kekmama.nl/mombracing

 

Editie 5 van Kek Mama Magazine staat volledig in het teken van mombracing. Hierin worden onder andere de uitslagen van de enquête uitgebreid besproken. Ook staat er een vurig pleidooi tegen momshaming in. Kek Mama 5 wordt op vrijdag 2 april bezorgd bij de abonnees en ligt vanaf woensdag 7 april in de winkels. Of bestel online via Magazine.nl.