enquete-moeders-liegen-geld

Eén op de tien moeders liegt weleens over geld. Ook heeft een kwart van de moeders uitgerekend of ze een kind wel kon betalen en in relaties levert geld veel gedoe op.

“Mijn relatie is zelfs stukgelopen vanwege geld”, zegt 7% van de 300 ondervraagden uit de enquête in de Kek Mama special over geld.
 

Emoties

De uitslag van onze enquête maakt één ding duidelijk: als het om geld gaat, kunnen de emoties hoog oplopen. Zo’n 55% van de moeders ergert zich soms aan haar partner vanwege geld. Waarom? Omdat hij controleert wat zij uitgeeft, omdat hij de spaarrekening plundert, omdat hij laks is met rekeningen betalen, soms geld leent, niet weet wat dingen kosten of veel boetes krijgt. Kleine troost: negen van de tien moeders vindt wel dat ze hier goed over kunnen praten met hun partner.

Lees ook
Rijbewijs/studie van je kind betalen? Zoveel spaargeld heb je nodig

 

'Ja, uitverkoop!'

Maar, geven de moeders toe: één op de tien liegt toch wel eens over geld: Vera: “Ik vertel gewoon niet wat ik heb gekocht. En als hem iets opvalt en hij ernaar vraagt, zeg ik: ‘Ja uitverkoop, leuk hè.’" Of moeders spijt hebben van een grote uitgave? Jazeker. Spijt van een peperdure leren bank, een auto, een huis waarin het gezin ongelukkig is en zelfs van een bruiloft: alles komt voorbij.
 

'Gedoe'

Sara van Gorp, hoofdredacteur Kek Mama: “Geld zorgt voor behoorlijk wat gedoe in relaties, blijkt uit onze enquête. Maar het blijkt ook dat moeders hun leven een hoger rapportcijfer geven, naarmate ze meer verdienen. Kortom: geld raakt je recht in je hart. Reden voor ons om een special te maken met allemaal spannende en verrassende verhalen over geld.”
 

Zo doen ze dat

Leuk extraatje: zo gaan de ondervraagden binnen hun relatie met geld om.

  • 50% zegt: wat van mij is, is van hem en omgekeerd
  • 25% deelt het meeste geld en houdt ieder iets voor zichzelf
  • 18% houdt ieder z'n eigen geld, maar heeft een huishoudpotje
  • 7% houdt alles volledig gescheiden
BN'er-moeders op Instagram

Van het Jeugdjournaal kijken tot ontbijt op bed: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Lekker bankhangen

 

Eindelijk, languit op de bank! #jeugdjournaal #bankhangen #mijnzoon❤️ @mees_kingston

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op

 

Zou die ook eieren leggen?

 

🤔

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op

 

De beste leraar

 

Kan best zwaar zijn, zo'n modellenleven

 

Setlife #modelforaday #SammyRose

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op

 

Alsof het niks is

 

Next level @lisaamil . #tweewaggies #alsoftniksis

Een bericht gedeeld door Tess Milne (@tessmilne_) op

 

Ontbijt op bed

 

Lees ook
Fotoserie: 8x Moederdag fails >

 

Kleine meisjes worden groot

 

So proud❤️ #vallenenopstaan #waarismijnbabygebleven #grotemeid💗

Een bericht gedeeld door Estavana Polman (@estavana) op

 

De beste selfie

 

Onze beste selfie EVER 🐻❤

Een bericht gedeeld door Liza Sips (@lizasips) op

 

Hallo dames...

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

geen slechte moeder
Beeld: Unsplash

Iedereen die kinderen heeft, vraagt zich wel eens af: ben ik wel een goede moeder? Blogger Chaunie Brusie is klaar met die twijfels. ‘Ik ben een moeder die haar best doet. En dat is genoeg.’

‘De druk die we onszelf als moeder opleggen, is enorm’, schrijft ze op Babble.
 

Hele lijst

‘Elke avond kan ik een lijstje maken van situaties waaruit blijkt dat ik geen goede moeder ben’, vertelt Chaunie. ‘Ik strijk niet, zet mijn kinderen voor de televisie in plaats van met ze te spelen en breng veel te veel tijd door op mijn telefoon. Des te meer ik stil sta bij alles waarin ik niet goed ben, des te slechter ik als moeder lijk te zijn.'
 

Lees ook:
'Schreeuw jij tegen je kind? Dan ben je heus geen slechte moeder' >

 

Teveel druk

Volgens Chaunie leggen moeders zichzelf een enorme druk op. Ze moeten een goede moeder zijn en een goed mens, omdat de maatschappij dat van ze verwacht. ‘Maar als je aan kinderen begint’, zegt ze, ‘vertelt niemand je hoe je met die druk moet omgaan. We krijgen allerlei praktische tips aangereikt, zoals speciale pyjama’s waardoor je kinderen beter zouden moeten slapen, maar op het mentale vlak staan we er alleen voor. Ons idee ‘Ik ben een slechte moeder omdat ik X, Y of Z doe’, staat snel gelijk aan ‘Ik ben een slecht persoon.’ En dat is een heel moeilijke cirkel om te doorbreken.’
 

‘We doen ons best’

Chaunie vindt dat je eerst genoeg van jezelf moet houden om je kinderen lief te kunnen hebben. En dat betekent dat je de ‘slechte-moeder-gedachten’ in de ban moet doen. ‘We zijn geen ‘slechte’ moeders als we de kinderen even snel in bed stoppen of ongeduldig worden’, zegt ze. ‘En zelfs niet, zoals mijn middelste kind waarschijnlijk nooit zal vergeten, als je hun verjaardag overslaat om zonder hen op reis te gaan naar Mexico. Wij moeders doen ons best. En dat is echt genoeg.'

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >