Kek Mama geld-enquête: één op de tien moeders liegt wel eens over geld

08.03.2017 10:52
enquete-moeders-liegen-geld

Eén op de tien moeders liegt weleens over geld. Ook heeft een kwart van de moeders uitgerekend of ze een kind wel kon betalen en in relaties levert geld veel gedoe op.

“Mijn relatie is zelfs stukgelopen vanwege geld”, zegt 7% van de 300 ondervraagden uit de enquête in de Kek Mama special over geld.
 

Emoties

De uitslag van onze enquête maakt één ding duidelijk: als het om geld gaat, kunnen de emoties hoog oplopen. Zo’n 55% van de moeders ergert zich soms aan haar partner vanwege geld. Waarom? Omdat hij controleert wat zij uitgeeft, omdat hij de spaarrekening plundert, omdat hij laks is met rekeningen betalen, soms geld leent, niet weet wat dingen kosten of veel boetes krijgt. Kleine troost: negen van de tien moeders vindt wel dat ze hier goed over kunnen praten met hun partner.

Lees ook
Rijbewijs/studie van je kind betalen? Zoveel spaargeld heb je nodig

 

‘Ja, uitverkoop!’

Maar, geven de moeders toe: één op de tien liegt toch wel eens over geld: Vera: “Ik vertel gewoon niet wat ik heb gekocht. En als hem iets opvalt en hij ernaar vraagt, zeg ik: ‘Ja uitverkoop, leuk hè.’” Of moeders spijt hebben van een grote uitgave? Jazeker. Spijt van een peperdure leren bank, een auto, een huis waarin het gezin ongelukkig is en zelfs van een bruiloft: alles komt voorbij.
 

‘Gedoe’

Sara van Gorp, hoofdredacteur Kek Mama: “Geld zorgt voor behoorlijk wat gedoe in relaties, blijkt uit onze enquête. Maar het blijkt ook dat moeders hun leven een hoger rapportcijfer geven, naarmate ze meer verdienen. Kortom: geld raakt je recht in je hart. Reden voor ons om een special te maken met allemaal spannende en verrassende verhalen over geld.”
 

Zo doen ze dat

Leuk extraatje: zo gaan de ondervraagden binnen hun relatie met geld om.

  • 50% zegt: wat van mij is, is van hem en omgekeerd
  • 25% deelt het meeste geld en houdt ieder iets voor zichzelf
  • 18% houdt ieder z’n eigen geld, maar heeft een huishoudpotje
  • 7% houdt alles volledig gescheiden