Jordana Brewster over vruchtbaarheidsproblemen: ‘Ik wil het onderwerp normaliseren’

11.05.2021 13:04

Jordana Brewster (41) ken je misschien nog wel als de coole chick uit de ‘The Fast & The Furious’-filmreeks. Inmiddels heeft ze de straatraces achter zich gelaten en is ze moeder van twee zoons. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. 

Brewster is een samenwerking aangegaan met Clear Blue. Onder de vlag ‘Conceivinghood’ hoopt de actrice dat meer vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen bereid zijn hun verhaal te delen. Zelf weet ze daar alles van. Niet alleen dat een kind krijgen niet vanzelfsprekend is, maar ook dat het niet makkelijk is er openlijk over te praten. 

 

Draagmoeder

‘Toen ik besloot dat ik kinderen wilde, dacht dat ik het een heel makkelijke rit zou worden’, vertelt Brewster. ‘Toen bleek dat dat het niet was. En dat was niet iets waar ik open over was’, zegt ze in een interview met Motherly. Ze is inmiddels moeder van zoons Julian (7) en Rowan (5) die ter wereld kwamen via een draagmoeder. Dat gebeurde na jaren van proberen en eindeloos veel behandelingen. 

Lees ook
‘Mijn tante was de draagmoeder van mijn kind’ >

Schaamte

Ze moedigt vrouwen er – in tegenstelling tot wat ze zelf deed – over te praten. ‘Of je nou worstelt met zwanger worden, net als ik naar een vruchtbaarheidsarts moet of een draagmoederschap moet afwachten. ‘Conceivinghood’ omvat de hele reis, wat ik heel belangrijk vind.’ Ze merkt dat er veel schaamte hangt rondom het onderwerp: alsof het iemands schuld is dat zwanger worden niet lukt. ‘We wijzen altijd de vinger naar onszelf, terwijl je ook kunt denken: misschien klopte de timing niet, misschien wat het niet voorbestemd. Het is alleen heel moeilijk om dat te zien als je in een soort tunnel zit.’ 

 

Het gesprek aangaan

Net als veel andere moeders vond Brewster de touwtjes uit handen geven een van de moeilijkste dingen van het proces. ‘Ik dacht: hoezo me overgeven? Hoe bedoel je dat ik niet ieder aspect kan controleren? Dat was heel lastig voor me.’ Ze hoopt dat door haar verhaal te delen, andere vrouwen zich aangemoedigd voelen om ook het gesprek aan te gaan. 

‘Ik hoop dat meer vrouwen contact met me opnemen. Hopelijk voelen vrouwen zich op hun gemak om met mij over hun reis en hun strubbelingen te praten. Of benaderen ze me op straat als ze vragen hebben. Alles wat helpt dit gesprek te normaliseren, zou me heel gelukkig maken.’ 

Bron: Motherly

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >