Jerney uit MAFS: ‘De kinderen zagen Jeffrey gelukkig nog niet als bonusvader’

28.03.2024 18:22
Eigen Beeld

Jerney en Jeffrey vormden één van de favoriete koppels uit het afgelopen seizoen van Married at First Sight. Toch strandde het huwelijk. Jerney over de liefde, haar jongens en het programma. ‘Ik ben wel gekwetst.’

Voor de kijkers kwam jullie scheiding deze week als shock. Hoe was dat voor jou?
“Voor mij was het óók een shock. Natuurlijk liep ik wel tegen een aantal dingen aan: zo was de affectie vanuit Jeffrey een stuk minder tijdens de koppelsweek dan voorheen. Ik sprak hem daarop aan, maar hij zei dat we ‘rustig aan moesten doen en wel verder zouden kijken na het programma’. Want: ‘dan leer je elkaar pas echt kennen’ en daar had hij ook gelijk in. In oktober zijn we getrouwd en begin december zijn we gescheiden. Twee weken na de laatste opnames al. Ik hoorde later, via-via, dat hij me vanaf het begin al niet aantrekkelijk vond. Dat heeft me gekwetst, natuurlijk. Ik was echt verliefd, vond hem echt heel erg leuk en ik dacht dat het wederzijds was.”

“Ik was echt verliefd, vond hem echt heel erg leuk en ik dacht dat het wederzijds was”

Jullie vormden een samengesteld gezin. Het komt niet zo vaak voor dat mensen gematcht worden met jonge kinderen. Hoe heb je je jongens, Raylen (12) en Kyen (9), daarop voorbereid?
“Ik heb ze meteen verteld dat mama zich had opgegeven voor een programma en dat ze misschien een leuke man voor me zouden vinden. ‘Mama moet dan wel trouwen’, zei ik. Dat vonden ze alleen maar heel leuk, die schatten. Ik heb wel meteen geprobeerd ze op alles voor te bereiden: het kan goed gaan en dat die leuke man de rest van ons leven bij ons blijft. Maar ook: het kan ook iemand zijn die niet leuk is. Ze hadden meteen honderden vragen, zoals: hoe oud is die man dan? Al waren ze vooral geïnteresseerd in Carlo Boszhardt, haha, want ‘die is toch van The Masked Singer?!’”

Hoe intens was de rollercoaster waar je in bent gestapt?
“Enorm! Ik keek het programma al jaren, maar je weet toch niet écht waar je aan begint tot je er zelf in zit. Ik had me opgegeven tijdens een avond bankhangen met een wijntje in de hand. Het leek me op dat moment leuk, maar ik had nooit gedacht dat ik ook echt uitgenodigd zou worden voor de selectie. Laat staan dat ik door al die rondes zou komen. Dat durfde ik toch helemaal niet? dacht ik. Het trouwen was ook zo spannend. Ik dacht meteen: leuke man, maar het is ook heel ongemakkelijk om met een onbekende en een cameraploeg voor het altaar te staan. Het is dat Jeffrey me geruststelde door mijn hand te pakken en zei dat het allemaal wel goedkwam. Dat gaf vertrouwen.”

Hoe betrokken waren de kinderen?
“Aan de ene kant heb ik ze zoveel mogelijk verteld en aan de andere kant heb ik het programma ook zoveel mogelijk bij ze vandaan gehouden. Het lijkt misschien alsof ze elkaar heel veel zagen, maar de jongens hebben Jeffrey al met al vier keer gezien. Bij het trouwen, twee keer bij mij thuis – waar toen ook werd gefilmd voor de samenwoonfase, en we zijn nog een keer met de kinderen naar de Efteling geweest. In het programma leek het net alsof we al richting Jeffrey wilden verhuizen, maar dat was nog helemaal niet aan de orde. Ik vertelde ze dat ik verliefd was, maar dat ik ook niet wist wat de toekomst bracht. We deden gewoon rustig aan en de jongens hield ik er zoveel mogelijk buiten. Zo had ik dat ook met mijn ex afgesproken.”

Hoe reageerde je ex op je deelname?
“Hij vond het heel leuk voor me, maar vond het ook belangrijk dat de kinderen er zo min mogelijk van meekregen. Daarin moesten we het ook wel met elkaar eens zijn, want hij moest ook tekenen voor akkoord. Niet meer dan logisch: als ik normaal date met een man, stel ik hem ook niet direct aan de kinderen voor. Je moet elkaar toch eerst leren kennen. Ik ben zo eerlijk mogelijk naar mijn kinderen geweest, maar ze hoeven nog niet alles mee te krijgen.”

Hoe was de breuk voor ze?
“Ze vonden het jammer voor mij, maar waren zelf gelukkig nog niet gehecht aan Jeffrey. De keren dat ze Jeffrey hebben gezien zagen ze hem als vrienden, niet meteen als hun nieuwe bonusvader. Vanuit het programma is er ook veel begeleiding geweest vanuit een coach. Dan werd er gevraagd of ze ergens tegenaan liepen of hulp bij nodig hadden, maar dat was gelukkig niet zo. Ik denk ook omdat ik vanaf het begin al zo open met ze ben geweest.”

“De jongens vinden de breuk jammer voor mij, maar waren zelf gelukkig nog niet gehecht aan Jeffrey”

En hoe was de scheiding voor jou?
“Natuurlijk was ik verdrietig. Het doet toch pijn, maar ik ben niet iemand die met de pakken neer gaat zitten. Ik ga gewoon altijd door voor mijn jongens. Het gaat nu ook goed met me, ik zit lekker in mijn vel. Of ik nog contact heb met Jeffrey? Daar kan ik heel kort over zijn, nee.” 

Hoe heb jij naar jezelf gekeken op tv?
“Met ongemakkelijkheid én trots. Ik ben nu ruim 25 kilo afgevallen en ik zie toch een hele andere Jerney op tv. Al je onzekerheden worden uitvergroot. Aan de andere kant zag ik ook hoe open ik me stelde en dat terwijl ik altijd denk dat ik dat helemaal niet zo goed kan. Toen ik mijn jongens miste, op de boot op huwelijksreis op Malta, zat ik er echt even doorheen. Dat heb laten zien en gewoon uitgesproken. Er is ook niets waarvan ik denk: oh, had ik dat maar anders gezegd of was dat maar niet uitgezonden. Op mijn werk, ik ben manager bij een tankstation, krijg ik ook alleen maar complimenten dat ik zo mezelf was. Dat is toch mooi.”

Hoe ga je om met alle reacties?
“Op straat word ik ineens herkend, staren mensen naar me. Terwijl… ik ben gewoon dat meisje uit Bennekom, voel me echt geen BN’er. Ik krijg heel veel lieve berichtjes aan mij persoonlijk gericht. ‘Wat ben je een mooie vrouw’ of ‘wat doe je dit toch knap’. Dat raakt me wel. Ook krijg ik veel herkenning van andere alleenstaande moeders die vinden hoe goed ik het doe met de jongens. Natuurlijk vond ik het de laatste tijd ook weleens lastig. Wij waren al een tijd uit elkaar en op televisie ziet iedereen hoe gelukkig je bent in je relatie. De negatieve reacties die andere deelnemers hebben gekregen vind ik heel heftig en maken me ook wel boos. Ik heb altijd geleerd: als je niets positiefs te zeggen hebt, zeg dan maar niets.”

Zitten er tussen al die berichten ook verzoeken van mannen die je nu willen kapen?
“Haha, ja die zitten er wel bij, maar daar reageer ik niet op hoor. Ik sta zeker nog open voor de liefde, maar ik denk dat ik hem dan gewoon tegen het lijf moet lopen. Nog eens aan het programma meedoen? Voor de ervaring wel, maar voor de kinderen niet. Er ging namelijk zoveel tijd in zitten. Tijdens de opnamen pasten opa’s en oma’s vaak op, dat zou ik niet nog een keer willen. Daten met kinderen blijft ook zonder camera’s lastig. Ik wil dat een partner net zo voor het vuur gaat voor mijn kinderen als ik dat doe. Daar zijn voorgaande relaties wel op stuk gelopen. Ik ben al zo gelukkig met mijn kinderen. Iemand moet dat me wel nóg gelukkiger zien te maken.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.