Je reukvermogen tijdens de zwangerschap: dit kan er veranderen

27.12.2021 11:02
reukvermogen zwangerschap Beeld: Shutterstock

Kan je de geur van een heerlijke espresso of je favoriete parfum ineens niet meer verdragen als je zwanger bent? Niet zo gek: tijdens je zwangerschap verandert je smaak- en reukvermogen. Hoe dat precies zit, leggen we je uit.

Er zijn een paar dingen waaraan vrouwen duidelijk kunnen merken dat ze zwanger zijn, zoals vermoeidheid, gevoelige borsten en misselijkheid.
Maar sommige vrouwen merken dit in het eerste trimester ook omdat ze plotseling een stuk beter ruiken. De kookkunsten van hun buurvrouw, het parfum van manlief of de sigarettenrook in een winkelstraat: ineens komen geuren veel sterker naar binnen.

Hoe dat komt? Hormonen zijn de boosdoener, om precies te zijn het hormoon oestrogeen. Maar men weet niet waarom de ene vrouw er wel last van heeft en de ander minder of helemaal niet.

 

Welke luchtjes?

Zwangere vrouwen ruiken vaak kookluchtjes, koffie, parfum en rooklucht beter. Ook is het vaak zo dat ze ineens een afkeer hebben voor bepaalde luchtjes die ze voorheen prima konden verdragen of juist lekker vonden. Sommige vrouwen worden zelfs misselijk als ze bijvoorbeeld koffie voorgeschoteld krijgen.
 

Lees ook:
Zo verandert jouw huid tijdens je zwangerschap >

 

Omdat je reukvermogen samengaat met je smaak, komt het regelmatig voor dat zwangere vrouwen bepaalde voedingsmiddelen niet meer lusten.

 

Wat kun je eraan doen?

Het goede nieuws is dat dit een zwangerschapskwaal is die voornamelijk in het eerste trimester voorkomt. Meestal zwakt het daarna af, maar het kan ook zijn dat je er in meer of mindere mate last van blijft houden tijdens de rest van je zwangerschap. In dat geval kun je het volgende doen:

  • probeer zoveel mogelijk de geuren die voor jou onaangenaam zijn te vermijden
  • vraag aan mensen in je omgeving (familie, vrienden, collega’s) of ze hier rekening mee willen houden
  • ventileer je huis goed
  • zet een raam open als je gaat koken en douchen
  • gebruik deodorant, zeep en shampoo met een neutrale geur
     

Bron: Zwangerschapsloket

 

 

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >