Introverte Eva over extraverte dochter: ‘Mijn leven als moeder is totaal anders dan ik me voorstelde’

23.06.2023 15:36
moeder-dochter band bijzonder Beeld: Shutterstock

Als introverte ouder heb je tijd en ruimte voor jezelf nodig, zónder je kind. En dat brengt uitdagingen met zich mee, weet de introverte Eva Lohmann – die haar extraverte dochter (7) opvoedt.

“Iedereen die een kind krijgt, stelt zich voor hoe het zou kunnen zijn. Vaak zou je willen dat het een beetje op jou leek. In mijn geval had ik me een rustig, dromerig kind voorgesteld”, vertelt Eva aan Linda. “Ik zag ons al samen op de bank liggen. Filosoferend. Lezend. We zouden geen woorden nodig hebben om elkaar te begrijpen.”

Onbruikbare tips

Dat werd wel even anders voor Eva. Haar dochter is namelijk hyper en stuitert de hele tijd rond. “Ze wil niet behoed worden voor drukke feestjes, ze wil dansen tot het feest voorbij is”, schrijft Eva in haar boek Even bijkomen (van mijn gezin): ervaringen en adviezen van een introverte moeder. “Al die tips en trucs voor introverte kinderen die ik mijn leven lang verzameld heb, bleken voor mezelf als moeder totaal onbruikbaar. Mijn kind accepteren zoals het is vond ik niet moeilijk. Maar mijn leven als moeder is totaal anders dan ik me vroeger voorstelde.”

“Omdat mijn kind anders functioneert dan ik, begrijp ik haar behoeften niet intuïtief”, zegt Eva. “Met de jaren is dat gelukkig beter geworden. Ik ben weliswaar niet degene die met haar danst op feestjes, maar ik kan er wel voor zorgen dat er iemand anders is om met haar te dansen. Haar vader is net zo extravert als zij; hij neemt het dan vaak over.”

De drukke, sociale dingen doet Eva’s dochter niet met haar, maar met haar vader. Zelf doet ze liever andere dingen. Daarover zegt ze: “Je kunt ook plezier met mij hebben. Misschien is het minder luid en duurt het minder lang. Maar als we samen puzzelen of lezen of naar het theater gaan, hebben we ook plezier”, een tip die ook in haar boek staat. Ze schrijft: “Hoe minder energieverslindend de tijd is die je samen met je kind doorbrengt, hoe langer en prettiger die tijd kan zijn. De truc is om het kind te integreren in de activiteiten die je als introvert graag onderneemt.”

Gillen

Over de eigen behoeften en grenzen aangeven – wat voor een introvert erg belangrijk is – zegt ze: “Ken jezelf en erken dat je veel behoefte hebt aan rust. Het schrijven van mijn boek heeft ervoor gezorgd dat ik heel goed naar mijn karakter en mijn behoeften heb gekeken. Als het een lange dag is geweest, van werken, zorgen en spelen, heb ik ’s avonds vaak al mijn energie al verbruikt. Dan kan ik niet meer. Als er dan nog één ding gebeurt, begin ik te gillen. Dan kan ik tegen mijn dochter zeggen: ‘Ik heb mijn grens bereikt, hoe kunnen we nu de rest van de avond doorkomen?’ Als de oplossing de televisie is, dan moet dat maar.”

“Simpel gezegd moet de boodschap niet zijn: je bent me te veel, maar: mij is het even te veel. Het is niet de bedoeling dat de oordoppen het geluid dat je kind maakt helemáál dempen; alleen dat ze het wat zachter maken. Een peuter kan 120 decibel produceren. Ter vergelijking: een cirkelzaag maakt een geluid van ongeveer 100 decibel”, vertelt ze. “Mijn oren gingen letterlijk suizen van het gegil van mijn dochter. Ik had die oordoppen nodig om mijn kind te kalmeren zonder zelf helemaal gek te worden.”

Verwachtingen

Oordoppen dragen als ouder lijkt nog niet heel geaccepteerd, zo ervaart Eva. Daarover zegt ze: “Als ouder moet je mild zijn voor jezelf. Leg de lat voor jezelf als ouder niet te hoog. Introverte ouders zijn niet bepaald het soort ouders dat anderen van ons verwachten, maar dat betekent niet dat we gefaald hebben. We zijn oké zoals we zijn.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.

Bron: Linda.