Niezen door huismijt, jeuk na het eten van pinda’s of een verstopte neus door de pollen: allergieën zijn geen pretje. Hoe herken je ze bij je kind en wat kun je eraan doen? Wij zetten 7 veelvoorkomende allergieën bij kinderen voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Koemelkallergie
Koemelkallergie komt voornamelijk bij baby’s voor, maar kinderen of volwassenen kunnen er ook last van hebben. Je bent dan allergisch voor melkeiwit. Hoewel het gek klinkt, werkt je immuunsysteem bij een koemelkallergie eigenlijk té goed. Normaal gesproken beschermt het alleen tegen bacteriën en virussen, maar nu richt het zich ook op melkeiwit. Je kunt last krijgen van huidklachten zoals eczeem, maag- en darmproblemen en er kunnen klachten bij je luchtwegen ontstaan, zoals kortademigheid. Als door een arts is vastgesteld dat jij of je kind aan een koemelkallergie lijdt, kun je dierlijke vervangers nemen zoals schapenmelk. Borstvoeding kan wel gegeven blijven worden, maar dan moet je wel een strikt koemelkvrij dieet volgen.
Lees verder onder de advertentie
Kippenei-allergie
Een lekker eitje bij het ontbijt, dat lust iedereen wel. Behalve als je last hebt van een kippenei-allergie. Dan kunnen er klachten optreden als jeuk, misselijkheid, een zwelling in het gezicht of buikpijn. In ernstige gevallen kun je een anafylactische schok krijgen. Die herken je aan een heel warm gevoel, overgeven en duizeligheid of zelfs bewusteloosheid. Gelukkig komt dat niet vaak voor. Eieren worden niet alleen gekookt of gebakken, ze worden ook gebruikt in allerlei andere producten zoals koekjes, pasta en brood. Lees dus altijd goed het etiket op de verpakking en let op de allergenen die vermeld staan. De allergie kan niet worden genezen, maar je kunt er wel overheen groeien. Ook bestaan er medicijnen die een allergische reactie onderdrukken. Vermoed je dat je kind een kippenei-allergie heeft? Laat je dan testen bij de huisarts.
Een verstopte neus tijdens een gezinspicknick of een niesbui tijdens het buitenspelen. Herkenbaar? Dan kan het zijn dat je kind last heeft van hooikoorts. De klachten zoals rode of tranende ogen en loop- of verstopte neus, lijken op een verkoudheid. Ze spelen vooral op in het voorjaar als het pollenseizoen begint. Bomen als de berk en hazelaar verspreiden zelfs al eerder hun stuifmeel (pollen). Heeft je kind last van hooikoorts, probeer dan om zo weinig mogelijk met de pollen in contact te komen. Ook bestaan er medicijnen die de klachten kunnen verminderen.
Lees verder onder de advertentie
Huisdierallergie
Beginnen de ogen van je kind te tranen als hij met de kat heeft geknuffeld? Of krijgt-ie niesbuien als de hond op schoot ligt? Dan kan het zijn dat je kind een huisdierallergie heeft. Je zou denken dat de klachten veroorzaakt worden door de haren van het dier, maar huidschilfers zijn de boosdoeners. Ook het speeksel en de urine van dieren bevat allergenen. Adem je die in, dan kunnen er klachten ontstaan aan de luchtwegen. Contact met huisdieren kan ook leiden tot eczeem. Huisdierallergie komt het meest voor bij honden en katten, maar ook bij konijnen, cavia’s en vogels. Heeft je kind er last van, houd de huisdieren dan niet in de slaapkamer. Borstel je trouwe viervoeter regelmatig (liefst buiten) en was de handen nadat je met hem in contact bent gekomen.
Lees verder onder de advertentie
Huisstofmijtallergie
Huisstofmijten zijn kleine, witte beestjes die je met het blote oog amper kunt zien. Ze behoren tot de spinnenfamilie en leven op donkere, vochtige plaatsen. Omdat ze zich voeden met huidschilfers, houden ze van kussens, dekbedden en stoffen meubels en knuffels. Hoe weet je of je kind allergisch reageert op de huisstofmijt? De klachten die ontstaan treden vooral op in de ogen, neus en longen. Vaak gebeurt dat ’s nachts en ’s ochtends vroeg, omdat de meeste huisstofmijten in bed leven. Was daarom regelmatig beddengoed, gebruik matrassen van polyether of schuimrubber en stop knuffels vaak in de wasmachine op minstens zestig graden.
Lees verder onder de advertentie
Contactallergie
Soms krijg je huiduitslag als je een product gebruikt. Er ontstaan bijvoorbeeld blaren op je pols als je een horloge draagt waar nikkel in zit, of je kind krijgt bultjes op z’n handen als-ie een bepaalde shampoo heeft gebruikt. Er is dan sprake van een contactallergie. Meestal begint de allergische reactie binnen 48 uur na het contact met het allergeen. Je kunt een contactallergie hebben voor metalen, cosmetica en parfum, maar ook voor geneesmiddelen en zalfjes. Wat je eraan doet? Het enige wat echt goed helpt, is het contact met het allergeen waarop de huid van jou of je kind reageert, te vermijden. Of ga naar de huisarts en vraag om een zalf of crème die de huidklachten vermindert. Een contactallergie kan worden vastgesteld met een simpele bloed- of huidpriktest.
Lees verder onder de advertentie
Soja-allergie
De sojaboon is familie van de peulvruchten zoals erwten en groene boontjes. Hele sojabonen worden in ons land weinig gegeten, maar ze worden wel in veel voedingsmiddelen verwerkt zoals sojasaus, tofu en brood. Heeft je kind een soja-allergie, dan kan hij last krijgen van diarree, een piepende ademhaling en galbulten. Net als bij een koemelkallergie zou er ook een anafylactische schok kunnen optreden. Vertrouw je het niet of raakt je kind bewusteloos, bel dan onmiddellijk 112. Vermijd producten waar soja in verwerkt zit en lees dus altijd goed de etiketten op producten.
Drie leuke zonen, een huis aan de Loosdrechtse Plassen en allebei een goedlopende carrière: het leven van Kim Kötter en Jaap Reesema lijkt het perfecte plaatje. “Mensen zien alleen dat alles klopt, maar dat is omdat wij keihard werken.”
Als haar dochter model wil worden, denkt Malou een buitenkansje te hebben als een bekende van de tennisclub aanbiedt om voor een prikkie foto’s te maken. Maar wat aantreft in de ‘studio’ van ‘de fotograaf’ tart elke verwachting…
Het zou een magische vakantie op een Disney-cruiseschip op zee worden. Een cruise vol glitters, Mickey Mouse en zonsondergangen. Maar voor één gezin werd het een moment om nooit te vergeten. En niet om de reden die ze hadden gehoopt.
Ze had zo’n zin in haar welverdiende vakantie met haar gezin. Niet te ver weg, met de auto naar de camping in Frankrijk. Karlijn had alles tot in de puntjes voorbereid en iedereen was er klaar voor. De aankomst op hun vakantiebestemming verliep ietsje anders. Ze kregen ongewenst bezoek van een nest vliegende mieren.
Samen onder de dekens kruipen, de dag nabespreken en lekker dicht tegen elkaar aan in slaap vallen: jarenlang hét romantische ideaalbeeld van samenwonen. Maar uit recent onderzoek blijkt dat de realiteit voor veel stellen anders is. Sterker nog: apart slapen is helemaal geen taboe meer. En dat is misschien wel beter voor je nachtrust én […]