veel voorkomende allergieën kinderen
Beeld: Unsplash

Niezen door huismijt, jeuk na het eten van pinda’s of een verstopte neus door de pollen: allergieën zijn geen pretje. Hoe herken je ze bij je kind en wat kun je eraan doen? Wij zetten 7 veelvoorkomende allergieën bij kinderen voor je op een rij.

Koemelkallergie

Koemelkallergie komt voornamelijk bij baby’s voor, maar kinderen of volwassenen kunnen er ook last van hebben. Je bent dan allergisch voor melkeiwit. Hoewel het gek klinkt, werkt je immuunsysteem bij een koemelkallergie eigenlijk té goed. Normaal gesproken beschermt het alleen tegen bacteriën en virussen, maar nu richt het zich ook op melkeiwit. Je kunt last krijgen van huidklachten zoals eczeem, maag- en darmproblemen en er kunnen klachten bij je luchtwegen ontstaan, zoals kortademigheid. Als door een arts is vastgesteld dat jij of je kind aan een koemelkallergie lijdt, kun je dierlijke vervangers nemen zoals schapenmelk. Borstvoeding kan wel gegeven blijven worden, maar dan moet je wel een strikt koemelkvrij dieet volgen.
 

Kippenei-allergie

Een lekker eitje bij het ontbijt, dat lust iedereen wel. Behalve als je last hebt van een kippenei-allergie. Dan kunnen er klachten optreden als jeuk, misselijkheid, een zwelling in het gezicht of buikpijn. In ernstige gevallen kun je een anafylactische schok krijgen. Die herken je aan een heel warm gevoel, overgeven en duizeligheid of zelfs bewusteloosheid. Gelukkig komt dat niet vaak voor. Eieren worden niet alleen gekookt of gebakken, ze worden ook gebruikt in allerlei andere producten zoals koekjes, pasta en brood. Lees dus altijd goed het etiket op de verpakking en let op de allergenen die vermeld staan. De allergie kan niet worden genezen, maar je kunt er wel overheen groeien. Ook bestaan er medicijnen die een allergische reactie onderdrukken. Vermoed je dat je kind een kippenei-allergie heeft? Laat je dan testen bij de huisarts.
 

Lees ook:
Jan legt het nog een keer uit: ziek kind >

 

Hooikoorts

Een verstopte neus tijdens een gezinspicknick of een niesbui tijdens het buitenspelen. Herkenbaar? Dan kan het zijn dat je kind last heeft van hooikoorts. De klachten zoals rode of tranende ogen en loop- of verstopte neus, lijken op een verkoudheid. Ze spelen vooral op in het voorjaar als het pollenseizoen begint. Bomen als de berk en hazelaar verspreiden zelfs al eerder hun stuifmeel (pollen). Heeft je kind last van hooikoorts, probeer dan om zo weinig mogelijk met de pollen in contact te komen. Ook bestaan er medicijnen die de klachten kunnen verminderen.
 

Huisdierallergie

Beginnen de ogen van je kind te tranen als hij met de kat heeft geknuffeld? Of krijgt-ie niesbuien als de hond op schoot ligt? Dan kan het zijn dat je kind een huisdierallergie heeft. Je zou denken dat de klachten veroorzaakt worden door de haren van het dier, maar huidschilfers zijn de boosdoeners. Ook het speeksel en de urine van dieren bevat allergenen. Adem je die in, dan kunnen er klachten ontstaan aan de luchtwegen. Contact met huisdieren kan ook leiden tot eczeem. Huisdierallergie komt het meest voor bij honden en katten, maar ook bij konijnen, cavia’s en vogels. Heeft je kind er last van, houd de huisdieren dan niet in de slaapkamer. Borstel je trouwe viervoeter regelmatig (liefst buiten) en was de handen nadat je met hem in contact bent gekomen.
 

Huisstofmijtallergie

Huisstofmijten zijn kleine, witte beestjes die je met het blote oog amper kunt zien. Ze behoren tot de spinnenfamilie en leven op donkere, vochtige plaatsen. Omdat ze zich voeden met huidschilfers, houden ze van kussens, dekbedden en stoffen meubels en knuffels. Hoe weet je of je kind allergisch reageert op de huisstofmijt? De klachten die ontstaan treden vooral op in de ogen, neus en longen. Vaak gebeurt dat ’s nachts en ’s ochtends vroeg, omdat de meeste huisstofmijten in bed leven. Was daarom regelmatig beddengoed, gebruik matrassen van polyether of schuimrubber en stop knuffels vaak in de wasmachine op minstens zestig graden.
 

Contactallergie

Soms krijg je huiduitslag als je een product gebruikt. Er ontstaan bijvoorbeeld blaren op je pols als je een horloge draagt waar nikkel in zit, of je kind krijgt bultjes op z'n handen als-ie een bepaalde shampoo heeft gebruikt. Er is dan sprake van een contactallergie. Meestal begint de allergische reactie binnen 48 uur na het contact met het allergeen. Je kunt een contactallergie hebben voor metalen, cosmetica en parfum, maar ook voor geneesmiddelen en zalfjes. Wat je eraan doet? Het enige wat echt goed helpt, is het contact met het allergeen waarop de huid van jou of je kind reageert, te vermijden. Of ga naar de huisarts en vraag om een zalf of crème die de huidklachten vermindert. Een contactallergie kan worden vastgesteld met een simpele bloed- of huidpriktest.
 

Soja-allergie

De sojaboon is familie van de peulvruchten zoals erwten en groene boontjes. Hele sojabonen worden in ons land weinig gegeten, maar ze worden wel in veel voedingsmiddelen verwerkt zoals sojasaus, tofu en brood. Heeft je kind een soja-allergie, dan kan hij last krijgen van diarree, een piepende ademhaling en galbulten. Net als bij een koemelkallergie zou er ook een anafylactische schok kunnen optreden. Vertrouw je het niet of raakt je kind bewusteloos, bel dan onmiddellijk 112. Vermijd producten waar soja in verwerkt zit en lees dus altijd goed de etiketten op producten.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

9 aanslagen interieur
Beeld: Unsplash

Dacht Kek Mama’s Jorinde met haar best-wel-grote kinderen eindelijk van het wagenpark in de woonkamer af te zijn, slepen zonen van 9 en 11 gameconsoles en smoezelige tennissokken naar binnen. Dág verantwoord interieur. Daarom: 9 onvermijdelijke kinderaanslagen op de inrichting, waar je stiekem reuze van geniet.

 1. Ze wilden een puppy, dus het leek zo’n leuk compromis, dat hippe, witte designaquarium. Tot ik ontdekte dat de lamp ook ’s avonds aan moet blijven (voordat Giny de Gup en Gerard Garnaal inclusief warmwaterbeplanting het loodje leggen). En mijn zo zorgvuldig warm verlichte woonkamer opeens gehuld is in oogverblindende TL.
   
 2. Die pup kwam er natuurlijk toch. En weegt nu bijna dertig kilo. Waardoor naast de lichtgrijze bank (met vette kindervingervlekken én pootafdrukken) nu een onooglijke hondenmand staat, die de komende vijftien jaar als dreigende bron van vlooien de feng shui blokkeert.
   
 3. Die vingervlekken beperken zich gelukkig slechts tot de meubels, ramen, en muren in het trappenhuis (want waarom zou je de leuning vastpakken als je na het kuilen graven eigenlijk veel beter tegen de muur kunt steunen?). Naast de schoonmaakmiddelen prijkt dus een reusachtige pot witte latex. Ach, ik was toch altijd meer een klusser dan een poetser.
   
 4. Dat fel begeerde winterdorpje in pvc-sneeuw klonk nog best gezellig. Toen het kerst was. Tot het reuzenradje tegen dennendecor niet alleen knipperende lichtjes bleek te bevatten, maar óók nog een muziekje. Dat na een maand fulltime spelen op twee AAA’tjes nog steeds niet stuk is. En nee, het kan nog niet naar zolder. “Het is een wínterlandschap, mam. Geen kerstversiering. Zie jij de zon al schijnen?”
   
 5. DE LEGO IN PRIMAIRE KLEUREN. Want ja, daar spelen ze dus ook nog mee als ze elf zijn.
   
 6. O, en de gameconsole kan natuurlijk prima achter gesloten deurtjes in het tv-dressoir. Maar ja, daar werken de arena’s van Skylanders, Lego en Disney niet. Daar gaat dus de zorgvuldig gestileerde vazencollectie. De kinderen vinden hem juist stukken decoratiever nu, met Captain America, Batman en Luke Skywalker er al zwaardvechtend tussen.
   
 7. En wat doen die gedragen tennissokken in de magnolia?! Die horen op z’n minst in de immer aanwezige prop vuile was op de trap naar boven.
   
 8. Oké, de galerij met ingelijste kindertekeningen is een pronkstuk, werkelijk waar. Mijn felbegeerde kunstreproductie moest er wel voor wijken, maar hé: dit zijn tenminste originelen.
   
 9. Maar het aller-, allermooiste pronkstuk dat in een kinderloos leven niet eens de voortuin had gehaald, staat onder een stolp op mijn nachtkastje. Een glanzend porseleinen paard met strass-steentjes, dat ze speciaal voor mij kochten van hun eigen zakgeld. Omdat ze zeker wisten hóe prachtig ik het zou vinden.

Ze hadden helemaal gelijk.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

slimme trucs ouders

Kinderen zijn er een ster in: papa en mama om de tuin leiden. Dat ouders er zelf ook wat van kunnen, bewijzen deze hilarische foto's van Buzzfeed

Wie is er aan het winnen, jongens?

 
 

Zo blijft de kleine wel even zoet

 

#dadinvention

Een bericht gedeeld door Kelly (@_kellyarthur) op

 

 

 

 

Papa is liever lui dan moe

 
 
 
 

Nooit meer twijfelen: wie is wie?


 

Je dacht toch niet dat mama alles ging schoonmaken?

 

Get cleaning girl 😂💖 #babymop #babymops #bestinvention #babygirl

Een bericht gedeeld door Sam Ginnifer (@samginnifer) op

 

Zo komt de aap wel uit de mouw


 

Nooit meer zeuren om een ijsje

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >