veel voorkomende allergieën kinderen
Beeld: Unsplash

Niezen door huismijt, jeuk na het eten van pinda’s of een verstopte neus door de pollen: allergieën zijn geen pretje. Hoe herken je ze bij je kind en wat kun je eraan doen? Wij zetten 7 veelvoorkomende allergieën bij kinderen voor je op een rij.

Koemelkallergie

Koemelkallergie komt voornamelijk bij baby’s voor, maar kinderen of volwassenen kunnen er ook last van hebben. Je bent dan allergisch voor melkeiwit. Hoewel het gek klinkt, werkt je immuunsysteem bij een koemelkallergie eigenlijk té goed. Normaal gesproken beschermt het alleen tegen bacteriën en virussen, maar nu richt het zich ook op melkeiwit. Je kunt last krijgen van huidklachten zoals eczeem, maag- en darmproblemen en er kunnen klachten bij je luchtwegen ontstaan, zoals kortademigheid. Als door een arts is vastgesteld dat jij of je kind aan een koemelkallergie lijdt, kun je dierlijke vervangers nemen zoals schapenmelk. Borstvoeding kan wel gegeven blijven worden, maar dan moet je wel een strikt koemelkvrij dieet volgen.
 

Kippenei-allergie

Een lekker eitje bij het ontbijt, dat lust iedereen wel. Behalve als je last hebt van een kippenei-allergie. Dan kunnen er klachten optreden als jeuk, misselijkheid, een zwelling in het gezicht of buikpijn. In ernstige gevallen kun je een anafylactische schok krijgen. Die herken je aan een heel warm gevoel, overgeven en duizeligheid of zelfs bewusteloosheid. Gelukkig komt dat niet vaak voor. Eieren worden niet alleen gekookt of gebakken, ze worden ook gebruikt in allerlei andere producten zoals koekjes, pasta en brood. Lees dus altijd goed het etiket op de verpakking en let op de allergenen die vermeld staan. De allergie kan niet worden genezen, maar je kunt er wel overheen groeien. Ook bestaan er medicijnen die een allergische reactie onderdrukken. Vermoed je dat je kind een kippenei-allergie heeft? Laat je dan testen bij de huisarts.
 

Lees ook:
Jan legt het nog een keer uit: ziek kind >

 

Hooikoorts

Een verstopte neus tijdens een gezinspicknick of een niesbui tijdens het buitenspelen. Herkenbaar? Dan kan het zijn dat je kind last heeft van hooikoorts. De klachten zoals rode of tranende ogen en loop- of verstopte neus, lijken op een verkoudheid. Ze spelen vooral op in het voorjaar als het pollenseizoen begint. Bomen als de berk en hazelaar verspreiden zelfs al eerder hun stuifmeel (pollen). Heeft je kind last van hooikoorts, probeer dan om zo weinig mogelijk met de pollen in contact te komen. Ook bestaan er medicijnen die de klachten kunnen verminderen.
 

Huisdierallergie

Beginnen de ogen van je kind te tranen als hij met de kat heeft geknuffeld? Of krijgt-ie niesbuien als de hond op schoot ligt? Dan kan het zijn dat je kind een huisdierallergie heeft. Je zou denken dat de klachten veroorzaakt worden door de haren van het dier, maar huidschilfers zijn de boosdoeners. Ook het speeksel en de urine van dieren bevat allergenen. Adem je die in, dan kunnen er klachten ontstaan aan de luchtwegen. Contact met huisdieren kan ook leiden tot eczeem. Huisdierallergie komt het meest voor bij honden en katten, maar ook bij konijnen, cavia’s en vogels. Heeft je kind er last van, houd de huisdieren dan niet in de slaapkamer. Borstel je trouwe viervoeter regelmatig (liefst buiten) en was de handen nadat je met hem in contact bent gekomen.
 

Huisstofmijtallergie

Huisstofmijten zijn kleine, witte beestjes die je met het blote oog amper kunt zien. Ze behoren tot de spinnenfamilie en leven op donkere, vochtige plaatsen. Omdat ze zich voeden met huidschilfers, houden ze van kussens, dekbedden en stoffen meubels en knuffels. Hoe weet je of je kind allergisch reageert op de huisstofmijt? De klachten die ontstaan treden vooral op in de ogen, neus en longen. Vaak gebeurt dat ’s nachts en ’s ochtends vroeg, omdat de meeste huisstofmijten in bed leven. Was daarom regelmatig beddengoed, gebruik matrassen van polyether of schuimrubber en stop knuffels vaak in de wasmachine op minstens zestig graden.
 

Contactallergie

Soms krijg je huiduitslag als je een product gebruikt. Er ontstaan bijvoorbeeld blaren op je pols als je een horloge draagt waar nikkel in zit, of je kind krijgt bultjes op z'n handen als-ie een bepaalde shampoo heeft gebruikt. Er is dan sprake van een contactallergie. Meestal begint de allergische reactie binnen 48 uur na het contact met het allergeen. Je kunt een contactallergie hebben voor metalen, cosmetica en parfum, maar ook voor geneesmiddelen en zalfjes. Wat je eraan doet? Het enige wat echt goed helpt, is het contact met het allergeen waarop de huid van jou of je kind reageert, te vermijden. Of ga naar de huisarts en vraag om een zalf of crème die de huidklachten vermindert. Een contactallergie kan worden vastgesteld met een simpele bloed- of huidpriktest.
 

Soja-allergie

De sojaboon is familie van de peulvruchten zoals erwten en groene boontjes. Hele sojabonen worden in ons land weinig gegeten, maar ze worden wel in veel voedingsmiddelen verwerkt zoals sojasaus, tofu en brood. Heeft je kind een soja-allergie, dan kan hij last krijgen van diarree, een piepende ademhaling en galbulten. Net als bij een koemelkallergie zou er ook een anafylactische schok kunnen optreden. Vertrouw je het niet of raakt je kind bewusteloos, bel dan onmiddellijk 112. Vermijd producten waar soja in verwerkt zit en lees dus altijd goed de etiketten op producten.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

niet alles hoeft te delen
Beeld: Pixabay

‘Samen spelen, samen delen’, krijgen kinderen al vroeg te horen. Maar van moeder Jorrie hoeven haar kinderen niet alles te delen. Ze legt uit waarom.

Scary Mommy-blogger Jorrie Varney is moeder van twee kinderen. Haar dochtertje sleept altijd een tasje met kleine poppetjes met zich mee. En nee, die hoeft ze van Jonnie niet per se te delen met andere kinderen, schrijft ze: ‘Ik zie heus wel de verbaasde blikken van andere ouders als ze mij horen zeggen dat ze het niet hoeft te delen als ze dat niet wil. Het gaat tegen de sociale codes in, maar zo doen wij het. ‘Mijn is dijn’ is geen concept dat ik als ouder per definitie ondersteun.’

 

Grenzen respecteren

Jorrie vervolgt met de stelling dat we als volwassenen ook niet zomaar alles delen. ‘Dus waarom wordt dat van kinderen wel verwacht? We moeten ze toch ook het stellen van grenzen en respect voor anderen bijbrengen? Als een kind tegen een ander kind ‘nee’ zegt, dan moeten ze dat toch respecteren? Ze hebben geen recht op het speelgoed van een ander, alleen omdat ze het zien en interessant vinden.’ Volgens de blogger zijn grenzen gezond en wordt door kinderen de kans te geven om zelf keuzes te maken hun autonomie vergroot. ‘Wij als ouders moeten onze kinderen begeleiden. We zijn leraren, geen dictators.’

 

Lees ook
PERSOONLIJK: Moeder krijgt commentaar op de inhoud van haar winkelwagen >

 

Twee kanten

De schrijfster benadrukt dat het mes aan twee kanten snijdt: ‘Soms zijn mijn kinderen overstuur als een ander kind niet wil delen. Dat geeft ons de kans om te praten over het begrip ‘toestemming geven’. Mijn kinderen leren dat ze niet zomaar recht hebben op iets, puur omdat ze het willen. Dat is niet hoe de wereld werkt. Delen is heel aardig en ik zal het altijd aanmoedigen, maar alleen als mijn kinderen zich daar goed bij voelen. Ze weten dat het hun keuze is, en dat er geen consequenties aan zitten als ze iets voor zichzelf willen houden. Ik steun hun keuzes, zelfs als ze hun koekjes niet met mij willen delen.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

hoeveel kind drinken per dag
Beeld: Pixabay

Veel ouders hebben met hun kinderen strijd over het avondeten (‘nog één hapje broccoli!’), maar het is minstens zo belangrijk dat je kind voldoende vocht binnenkrijgt. Zo veel moet jouw kind per dag drinken.

Kinderen verschillen van elkaar als dag en nacht, ook in hun drinkgedrag en –behoefte. Waar het ene kind een enorme dorstlap is en makkelijk drie glazen water achter elkaar weg tikt, moet je een ander kind er steeds aan herinneren om z’n glas leeg te drinken. Maar wat hebben kinderen nou echt nodig?

 

Baby’s

Baby’s tot 1 jaar drinken zeker de eerste vier maanden alleen melk – hetzij kunstvoeding of borstvoeding. De richtlijn hiervoor geldt: 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur. Een baby van 5 kilo heeft dus 750 ml per dag nodig. Maar dit is geen strikt voorschrift. Baby’s voelen zelf heel goed aan hoeveel ze moeten en willen drinken. En de ene baby drinkt nu eenmaal meer dan de ander. Bij borstvoeding is het wat lastiger in te schatten hoeveel een zuigeling binnenkrijgt, maar de volle plasluiers zijn een goede indicatie of je kind voldoende drinkt. Wees alert op suf gedrag, een droge mond of het ontbreken van dikke tranen bij het huilen.

 

Lees ook
7x waterspelletjes met kinderen >

 

Peuters tot 4 jaar

Ook bij oudere kinderen wordt er gekeken naar het gewicht. Hierbij geldt volgens kinderartsen dan: 1 liter voor de eerste 10 kilo, plus 50ml voor elke kilo die daar bovenop komt. Weegt je peuter 15 kilo, dan komt dat neer op 1,25 liter per dag. Dit komt neer op zo’n 5 á 6 glazen per dag -  dit is inclusief de 2 glazen melk die tot vier jaar worden aangeraden om dagelijks te drinken.

 

Kinderen vanaf 4 jaar

Volgens het Voedingscentrum moeten kinderen vanaf 4 jaar zo’n 1 tot 1,5  liter vocht per dag drinken. Voor kinderen tot 8 jaar geldt het advies dat hiervan 300 ml een melkproduct moet zijn. Voor kinderen van 9 tot 13 jaar moet dat 450 ml zijn. Melk is vooral belangrijk door calcium en de vitamines B2 en B12 – goed voor de botgezondheid en de stofwisseling. Voor alle leeftijden geldt dat er met warm weer altijd extra drinken gegeven mag worden. Dat kan ook in de vorm van vochtrijke snacks zijn, zoals watermeloen, sinaasappels of waterijsjes.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >