man geen leuke vader
Beeld: Pixabay

Iedereen loopt weg met de man van Valérie (33). Wat niemand weet, is dat ze hem als vader van hun zoon Lars (3) maar vies vindt tegenvallen.

“De dag dat Lars één jaar werd, zei mijn man Mark bij het wakker worden: “Zo, ik ga een stukje hardlopen en daarna door naar werk; ik zie jullie vanavond.” Dat hij misschien wel erg gewenst was bij het feliciteren van onze zoon, kwam geen seconde bij hem op. Hij is geen eikel, het ontbreekt hem soms alleen aan empathie. En dat maakt mijn man geen leuke vader.

Mark en ik kozen heel bewust voor een kind, en mijn hele zwangerschap toonde hij zich heel betrokken. Hij miste geen echo en ging met liefde mee winkelen – al was dat laatste vooral om zeker te stellen dat de kinderwagen wel aan alle technische eisen voldeed. Toen ik vers bevallen was, keek hij me met onze zoon in zijn armen stralend aan en zei: ‘Nu heb ik mijn eigen familie.’ Dat dat ook betekent dat onze zoon dus een vader heeft en ik een partner om de zorg mee te delen, leek hij niet te begrijpen. Een dag na de bevalling ging hij doodleuk een potje karten – hij was tenslotte vrij.

 

Nieuwe gadget

Het lijkt weleens of Lars voor Mark gewoon één van zijn nieuwe gadgets is. Iets waarmee hij voldoet aan het beeld van de buitenwereld. Of hij het vaderschap zelf nou zo leuk vindt; ik betwijfel het. Zodra hij eens een paar uur alleen is met Lars, brengt hij hem zo snel hij kan naar zijn moeder, of parkeert hem achter de iPad. Ik heb hem er nog nooit op kunnen betrappen dat hij spontaan een boekje leest met onze zoon, of een stoeipartijtje met hem houdt. Tenzij ik er specifiek om vraag, maar ik geloof niet dat hij ervan geniet.

 

Onder de koude douche

Toen Lars net twee was, en we op een warme zomerdag langs de rivier fietsten en een strandje tegenkwamen, dook Mark anderhalf uur mokkend op een bankje, net zo lang tot Lars was uitgespeeld. Terwijl andere vaders dammen bouwden met hun kinderen. En toen Lars niet veel later in de peuterpuberteit belandde en dwarse driftaanvallen kreeg, plantte Mark hem zonder pardon onder de koude douche. Zo leerde hij het wel af, vond hij. Ik vond het mishandeling, en verweet hem dat. Waarna hij het met een hoop excuses nooit meer deed om mij ter wille te zijn, maar niet omdat hij dat zelf nou per se beter vond.

 

Catch

Onze vrienden en familie hebben geen idee dat ik mijn man geen leuke vader vind; iedereen loopt altijd met hem weg. Hij heeft het allemaal: de looks, intelligentie, humor en een positieve levensinstelling. Zelfs zijn vrienden zijn stuk voor stuk aantrekkelijke, succesvolle mannen. Als partner is hij inspirerend. Fun. Het is nooit saai met hem. Hij legt me in de watten met etentjes en reisjes, en coacht me wanneer ik dat nodig heb. Een catch, denk ik, in de ogen van de meeste vrouwen. Maar zorgzaam? Nee, dat is hij niet.

 

Lees ook:
'Soms lijkt het wel of mijn vriend een relatie heeft met zijn moeder, in plaats van met mij'’ >

 

Geen sléchte vader

Mark is geen sléchte vader. Lars zal bij mij eerder in een vieze luier rondlopen dan bij zijn vader. En wanneer Mark op mijn verzoek met onze zoon in de buggy naar het winkelcentrum wandelt, laat hij niks aan het toeval over: een beker drinken, koekje, schone luier en een speeltje - aan alles heeft hij dan gedacht. Maar geen haar op Marks hoofd die eraan denkt onderweg even bij de speeltuin te stoppen, of de eendjes te voeren. Lars is gewoon een taak die hij uitvoert.

Deels heb ik dat aan mezelf te wijten. Doordat Mark vanaf het begin nauwelijks initiatief toont in de opvoeding, trek ik hem ook alles uit handen. Maar hoe leer je nou een leuke vader te zijn, als je amper wat te zeggen hebt?

 

De rest doet ‘ie tenminste wel goed

Ik troost mezelf met de gedachte dat aan iedereen wel wat ontbreekt. De ene man doet geen moer aan het huishouden, de andere gaat vreemd; die van mij heeft gewoon geen zorg-gen. Ik heb dat gelukkig meer dan genoeg voor ons samen, en op mij valt op andere fronten weer wat aan te merken. Ik hoop dat wanneer Lars minder zorg nodig heeft, de relatie met zijn vader leuker wordt. Zodra ze samen naar een voetbalwedstrijd kunnen bijvoorbeeld, en het contact gelijkwaardiger wordt.

Ik kan wel jaloers zijn op vriendinnen met mannen die wel voor de lol iets met hun kind ondernemen, maar die vriendinnen kijken op hun beurt verlekkerd naar míjn leven, wanneer Mark voor de zoveelste keer weer iets leuks voor ons samen heeft georganiseerd. Mijn man is geen leuke vader, maar in de relatie tussen óns ontbreekt het me aan niks. Dáár kan onze zoon in ieder geval van leren.”

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moederschap burnout
Beeld: Unsplash

Joanna McClanahan balanceert op het randje van een burnout. Een moederschapsburnout, om precies te zijn.

Het is halfzes ’s ochtends wanneer haar peuter haar wakker maakt na een enge droom. Joanna knuffelt hem, kijkt een tekenfilmpje, geeft hem een schone luier en iets te eten. Ondertussen maalt ze in haar hoofd al over alle klussen die haar te doen staan die dag. Afspraken nakomen, boodschappen doen, dingen onthouden. Ze stopt alvast een was in de machine, als ook haar oudere dochter wakker wordt. En dan moet de dag nog beginnen.

Haar leven als moeder: Joanna ervaart het als een eindeloze uitputtingsrace. De kinderen moeten van hot naar her gezeuld. Er dienen ruzies beslecht te worden, brandjes geblust en woedeaanvallen getemperd. De stortvloed aan kindervragen stopt nooit en dan wil ze ook emotioneel nog beschikbaar zijn voor haar gezin, schrijft ze op ScaryMommy. O ja, en ze werkt ook nog. Vanuit huis. Terwijl de kinderen door haar deadlines denderen.

 

Te gestrest om te slapen

Ze is moe. Zo moe, dat ze op een gegeven moment maar gewoon toegeeft, aan het gedrein van haar zoon en dwarse gedrag van haar dochter. ‘En wanneer ze dan eindelijk in bed liggen, kan ík alsnog niet slapen, omdat ik me alweer druk maak om de lijst met taken die me morgen te wachten staat. En de dag daarna, en de volgende week.’

Ze kan een hoop hebben, maar hier krijgt ze een burnout van, schrijft ze. ‘Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst wakker werd zonder nog steeds doodmoe te zijn.’ Want ja, ook haar nachten zijn druk, en eerder een serie korte dutjes dan een echte nachtrust van zes (ja, zes: ze moet wel realistisch blijven) uur.
 

Lees ook
Mama heeft een burn-out: 'Ik was in een leven beland dat me leeg slurpte' >

 

Geen fut voor vriendinnen

Het punt is: Joanna heeft geen vangnet van oppasoma’s en medemoeders. Ze heeft de fut niet om nieuwe vrienden te maken. ‘Een moederschapsburnout komt niet alleen door de uitputting en stress die we ervaren, maar ook door eenzaamheid. Je raakt geïsoleerd, wanneer je te gesloopt ben om ook maar een praatje aan te knopen.’

Ze heeft het gevoel dat ze op het punt staat te knakken. ‘Maar dan spreek ik mezelf toe dat deze periode niet voor altijd duurt. Er komt een moment dat mijn kinderen volwassen zijn en voor zichzelf kunnen zorgen. Dat ik me alleen nog maar hoef te focussen op mezelf. Al weet ik nu al dat ik ook dan nog non-stop voor ze klaar zal staan.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van een picknick tot aan lieve familiekiekjes: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Picknicken

 

Picknick met mijn kinderen.... die zijn inmiddels aan het spelen en ik zit met deze jongens! #gezellig

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


3 op een rij


Krijg je met dat weer

 

Even lunchen... 😅🌞🌡

Een bericht gedeeld door Daphne Deckers (@daphne_deckers) op


Gezellige boel


Lief

 

Kleine Leontientje met pop Liebelientje ❤️

Een bericht gedeeld door Leontine Borsato (@leontineborsato) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

De schoenen van mama

 

Hey, I put some new shoes on and suddenly everything is right! 👠 #momsshoes #ladyloulou

Een bericht gedeeld door • THISISDO • (@thisisdo) op


Willen wij ook

 

Stiekem wil ik Jonah's kamer.. 🐆🌿💚

Een bericht gedeeld door Liza Sips (@lizasips) op


Springend de week beginnen


Lief

 

❤️ Ik ben aan t werk en krijg deze foto. Pfff man zo lief

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op


Mowgli

 

My little Mowgli 😍

Een bericht gedeeld door Y O L A N T H E C A B A U (@yolanthecabau) op

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >