rommelig huis
Beeld: Pixabay

Dat een moeder het vriendje van jouw kind komt ophalen, en je jezelf hoort zeggen: “Sorry voor de rommel, hoor.” Laten we daar gewoon eens mee ophouden, stelt moeder Erin Sturm voor.

Zelfs wanneer ze net heeft opgeruimd of schoongemaakt, maakt Erin zich er schuldig aan, schrijft ze op ScaryMommy. ‘Er is altijd wel íets wat niet op zijn plek ligt of nog wel een doekje kan gebruiken. We doen allemaal onze stinkende best als moeder, dus laten we nu afspreken: ik maak me niet druk om jouw rommel, als jij geen punt maakt van de mijne.’

Alsof hoe iemands huis eruit ziet iets zegt over haar ouderschap. Of werkhouding. Knappe ouder die zijn huis aan kant weet te houden wanneer er kinderen in rondrennen, vindt ze. ‘Het vloerkleed heeft onuitwisbare vlekken. De roestvrij stalen koelkast zit onder de kindervingers. De verf bladdert van de muren, het gras moet gemaaid, er ligt een berg was en het aanrecht staat vol. Nou en? Onze kinderen zijn gelukkig.’
 

Lees ook
Dit is dé tip voor moeders die rommel in huis zat zijn >

 

Poppenwagenrace

Want: die vlek op de vloer is omdat de kinderen er slijm mochten maken. En tussen die vette vingers op de koelkast, hebben ze wel trots hun tekeningen geplakt. De muur is beschadigd door een poppenwagenrace en ze waren door het spelen met de sproeier te druk om het gras ook nog te maaien. De kinderen worden vies dus de was houdt nooit op, en wie gezond kookt, heeft nu eenmaal vieze vaat.

Daar mogen moeders elkaar weleens in steunen, vindt Erin. ‘Want het kan best zwaar eenzaam zijn, dat opvoeden. We hebben vrouwen om ons heen nodig die snappen hoe het is. Is een perfect huis belangrijker dan ontspannen samenzijn met anderen?’ Niet voor Erin.

Voortaan verontschuldigt zij zich niet meer voor de rommel. En negeert ze de vieze sokken op de bank. Zodat ze kan bijkletsen met die moeder die haar kind komt halen, en ze samen kunnen lachen om de herkenbaarheid.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moederschap burnout
Beeld: Unsplash

Joanna McClanahan balanceert op het randje van een burnout. Een moederschapsburnout, om precies te zijn.

Het is halfzes ’s ochtends wanneer haar peuter haar wakker maakt na een enge droom. Joanna knuffelt hem, kijkt een tekenfilmpje, geeft hem een schone luier en iets te eten. Ondertussen maalt ze in haar hoofd al over alle klussen die haar te doen staan die dag. Afspraken nakomen, boodschappen doen, dingen onthouden. Ze stopt alvast een was in de machine, als ook haar oudere dochter wakker wordt. En dan moet de dag nog beginnen.

Haar leven als moeder: Joanna ervaart het als een eindeloze uitputtingsrace. De kinderen moeten van hot naar her gezeuld. Er dienen ruzies beslecht te worden, brandjes geblust en woedeaanvallen getemperd. De stortvloed aan kindervragen stopt nooit en dan wil ze ook emotioneel nog beschikbaar zijn voor haar gezin, schrijft ze op ScaryMommy. O ja, en ze werkt ook nog. Vanuit huis. Terwijl de kinderen door haar deadlines denderen.

 

Te gestrest om te slapen

Ze is moe. Zo moe, dat ze op een gegeven moment maar gewoon toegeeft, aan het gedrein van haar zoon en dwarse gedrag van haar dochter. ‘En wanneer ze dan eindelijk in bed liggen, kan ík alsnog niet slapen, omdat ik me alweer druk maak om de lijst met taken die me morgen te wachten staat. En de dag daarna, en de volgende week.’

Ze kan een hoop hebben, maar hier krijgt ze een burnout van, schrijft ze. ‘Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst wakker werd zonder nog steeds doodmoe te zijn.’ Want ja, ook haar nachten zijn druk, en eerder een serie korte dutjes dan een echte nachtrust van zes (ja, zes: ze moet wel realistisch blijven) uur.
 

Lees ook
Mama heeft een burn-out: 'Ik was in een leven beland dat me leeg slurpte' >

 

Geen fut voor vriendinnen

Het punt is: Joanna heeft geen vangnet van oppasoma’s en medemoeders. Ze heeft de fut niet om nieuwe vrienden te maken. ‘Een moederschapsburnout komt niet alleen door de uitputting en stress die we ervaren, maar ook door eenzaamheid. Je raakt geïsoleerd, wanneer je te gesloopt ben om ook maar een praatje aan te knopen.’

Ze heeft het gevoel dat ze op het punt staat te knakken. ‘Maar dan spreek ik mezelf toe dat deze periode niet voor altijd duurt. Er komt een moment dat mijn kinderen volwassen zijn en voor zichzelf kunnen zorgen. Dat ik me alleen nog maar hoef te focussen op mezelf. Al weet ik nu al dat ik ook dan nog non-stop voor ze klaar zal staan.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van een picknick tot aan lieve familiekiekjes: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Picknicken

 

Picknick met mijn kinderen.... die zijn inmiddels aan het spelen en ik zit met deze jongens! #gezellig

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


3 op een rij


Krijg je met dat weer

 

Even lunchen... 😅🌞🌡

Een bericht gedeeld door Daphne Deckers (@daphne_deckers) op


Gezellige boel


Lief

 

Kleine Leontientje met pop Liebelientje ❤️

Een bericht gedeeld door Leontine Borsato (@leontineborsato) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

De schoenen van mama

 

Hey, I put some new shoes on and suddenly everything is right! 👠 #momsshoes #ladyloulou

Een bericht gedeeld door • THISISDO • (@thisisdo) op


Willen wij ook

 

Stiekem wil ik Jonah's kamer.. 🐆🌿💚

Een bericht gedeeld door Liza Sips (@lizasips) op


Springend de week beginnen


Lief

 

❤️ Ik ben aan t werk en krijg deze foto. Pfff man zo lief

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op


Mowgli

 

My little Mowgli 😍

Een bericht gedeeld door Y O L A N T H E C A B A U (@yolanthecabau) op

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >