‘Ik stopte met zeuren in de ochtend en dat veranderde alles’

25.05.2022 09:12

Hoe relaxed je je ook hebt voorgenomen om de dag te beginnen, met kinderen die zich klaar moeten maken loopt dat niet altijd gesmeerd. Dat weet ook Sara Neufeld, moeder van twee zonen van zes en acht jaar. “Ik besloot dat ik iets anders moest proberen en stopte met zeuren.”

Hoewel Sara haar dag vaak begint door te mediteren, zorgt de chaos van het uur daarna ervoor dat die periode van rust maar van korte duur is. Haar zonen zijn vaak erg druk in de ochtend, waardoor Sara zelf ook in één klap alle rust kwijt is. Jarenlang dreigde ze met van alles: geen zakgeld, minder schermtijd, geen toetjes en eerder naar bed. Maar niks hielp. “Ik besloot dat ik iets heel anders moest proberen. Dus ik stopte met zeuren in de ochtend en keek wat er gebeurde.”

Consequenties

“Dat deed ik door mijn zonen gewoon hun gang te laten gaan. Als dat betekende dat we te laat vertrokken naar school, dan was dat maar zo. Ze moesten zelf de consequenties daarvan leren. Hoewel veel leraren toch nog best wel begripvol zijn.” Gelukkig heeft Sara twee zonen die eigenlijk wel op tijd op school willen zijn. “Ik merkte dat het niet zeuren mij nog redelijk goed afging ook. Behalve op dagen dat ik voelde dat ik weinig had geslapen. Maar ook dan probeerde ik rustig te blijven.”

Alarm

De twee weken daarna kwamen Sara en haar kinderen steeds tussen de vijf en 25 minuten te laat op school. Tot vrienden van Sara met een idee kwamen: waarom laat je de jongens geen timers zetten? “Mijn oudste zoon pakte het gelijk op. Hij zette om de tien minuten een alarm, vanaf een uur voordat we weg moesten. We spraken af dat hij zelf verantwoordelijk was voor het uitzetten van het alarm, waardoor hij de klok in de gaten moest houden. En raad eens: het werkte nog ook. De laatste twee dagen voor de voorjaarsvakantie waren we niet meer dan drie minuten te laat op school. Zelfs na de vakantie werkte deze routine nog steeds.”

Lees ook
‘Dit is de enige oplossing voor de zwijnenstal waar mijn kinderen in leven’

Succes

“Eerder, als er kleren op de grond lagen, had ik gezegd: ‘Pak je vieze broek en onderbroek op’. Nu zeg ik: ‘Ik zie dat er kleren op de grond liggen’. Dat wordt veel beter opgepakt.” Voor Sara kost het af en toe nog wel wat moeite om er zo bewust mee om te gaan, zeker ’s avonds. En ze heeft helaas nog geen oplossing gevonden voor als je kind chagrijnig uit bed komt of een driftbui krijgt. “Maar over het algemeen is het zeker een succes. En mijn kinderen kregen een keer vijf minuten schermtijd in de ochtend, omdat we weliswaar gewoon op tijd waren.”

Bron: Scary Mommy

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.