‘Ik stopte met koken voor mijn gezin’

03.08.2018 11:20
moeder stopte koken voor gezin Beeld: Unsplash

Kristen Downs stopte met koken voor haar man en vier kinderen, en dat leverde meer op dan ze ooit had durven dromen.

Dramatisch gedrag vraagt om drastische maatregelen. Dus plakte Kristen op een dag een briefje op de koelkast, met de tekst: ‘Mama’s keuken is gesloten’. Het liefste had ze erop gezet: ‘Mama is op Eat Pray Love-avontuur met een rugzak, doei’, maar, schrijft ze op ScaryMommy, dit kwam verdraaid dicht in de buurt.

Kristen keek doorgaans best uit naar de twee tot drie keer per week dat ze samen eet met haar zeskoppige gezin. De overige avonden moet er namelijk altijd wel iemand sporten, en gaat er niet veel meer in dan een boterham. Alleen: houd de boel maar eens in toom aan tafel, met vier kinderen. Dus escaleerde het gros van hun familiemaaltijden – alle opvoed- en strafpogingen ten spijt – nogal eens in totale hysterie.

Tot ze besloot te staken met koken.

 

Drie dagen havermout

‘Wie maakt onze broodtrommels dan?’, vroegen de jongste twee kinderen toen ze het briefje zagen, terwijl de oudste twee schijnbaar ongeïnteresseerd aan het smeren sloegen. ’s Avonds merkten ze pas echt dat het Kristen menens was, toen er ook geen maaltijd op tafel verscheen. Eén kind besloot nog maar een boterham te maken, de anderen draaiden havermout in elkaar. Kristen schonk zichzelf een glas wijn in, sloeg de krant open, en deed niks.

‘Na drie dagen havermout en boterhammen, smeekte mijn jongste of hij McDonald’s mocht halen van zijn eigen zakgeld’, schrijft Kristen. Om over haar echtgenoot en nitwit op kookgebied nog maar te zwijgen.
 

Lees ook
‘Mijn kinderen koken hun eigen eten’ >

 

Eigen maaltijd

Omdat er wel een kéér vitaminen in haar kinderen moesten, besloot Kristen na een paar dagen een maaltijd voor zichzelf te bereiden, en de ingrediënten op het aanrecht te laten staan, zodat de kinderen haar konden nadoen. En verdraaid: in de loop van de week sloegen ze zowaar aan het koken.

Toen een weekend later een nicht kwam logeren, moest Kristen wel weer de keuken in. Dus daagde ze de kinderen uit zich op z’n minst te gedragen tijdens het eten. En ook dát deden ze.

Kristen verwijderde het briefje van de koelkast: ze hadden hun lesje geleerd. ‘Sindsdien koken de kinderen elke zondag’, schrijft ze. ‘Al klinkt die Eat Pray Love-vakantie nog steeds fantastisch.’

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >