‘Na mijn postnatale depressie durf ik een tweede zwangerschap niet meer aan. Wat nu?’

24.05.2022 06:22
durf niet opnieuw zwanger postnatale depressie Beeld: Unsplash

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Zoë (29) is moeder van Lesley (3).

“De roze wolk, ik ken ‘m niet. Soms denk ik dat hij bedacht is. Dat geen moeder gelukkig is, nadat ze helse pijnen heeft doorstaan en faket direct te houden van haar pasgebaarde baby. En zo staarde ik naar de wieg naast mijn bed, tijdens mijn kraamweek. Moest ik van deze baby houden? Ik kende hem niet eens.

De eerste weken zorgde ik mechanisch voor Lesley. Borstvoeden op min of meer gezette tijden, slaapjes idem dito. Maar na drie maanden keek hij met zijn grote ogen naar me op, en gebeurde het opeens: een enorme golf van liefde – niet te behappen, bijna. Mijn liefde voor hem moest groeien, maar toen die er eenmaal was, was hij niet meer te stuiten.

Een tweede

Dat brengt me nu hij 3 is wel op een dilemma. Mijn vriend wil dolgraag een tweede, ik vind vooral het concept een goed idee. Bij de uitvoering kan ik me minder voorstellen, want hoe houd ik ooit nog eens zó veel van een kind, als ik weet wat een worsteling het kan zijn? En daarnaast: heeft mijn hart wel zoveel ruimte voor de liefde voor twee kinderen?

Lees ook – Tilda Timmers: ‘Ik wil het taboe van die niet-roze wolk doorbreken’ >

Zwarte wolk

Mijn vriend ziet me twijfelen. Wil me niet overhalen omdat hij mijn gevoelens snapt, maar wil zijn eigen wens ook niet negeren. De kans op een tweede postnatale depressie is min of meer 50 procent; durven we dat risico te nemen?

Tegelijkertijd weten we allebei dat het een fase is, mocht het nog een keer gebeuren. We hebben begeleiding vanuit de verloskundigenpraktijk, die me doorstuurt naar de POP-poli (Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie, voor vrouwen met psychische klachten tijdens de zwangerschap of na de bevalling) als dat nodig is. Ik weet dat nog een keer een zwarte wolk niet opweegt tegen het geluk van een gezin van vier, daarna. En toch durf ik het niet aan, nog een keer zwanger worden. Wat moet ik doen?”

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.