‘Hoe kan mijn kind mijn oma, zijn overgrootmoeder, straks noemen?’

04.10.2019 12:38
Els en Do oma noemen Beeld: Shutterstock

Mijn man en ik hebben net een zoontje gekregen. Mijn oma, zijn overgrootmoeder, is pas tachtig en nog kerngezond. Hebben jullie een idee hoe mijn kind haar straks kan noemen?

Els en Do: Dit is een ouderwets probleem. Nu mensen pas laat kinderen krijgen zijn veel overgrootouders al gaan hemelen. Maar in vorige generaties had je ze nog volop. Do’s oma was ook overgrootmoeder toen ze stierf. Haar achterkleinkinderen noemden haar ‘superbomma’. Do’s dochter heeft daar een klein trauma aan overgehouden. Toen ze in groep vier zat vertelde ze trots in de kring dat ze een superbomma had. Waarop de juf keihard in lachen uitbarstte. Ze zag de oma-variant van Superman voor zich.
 

‘Omama’

Mevrouw Huppers (95), Do’s buurvrouw die negen kinderen heeft, is overgrootmoeder van vijftien kinderen. Het zal haar worst wezen hoe haar achterkleinkinderen haar noemen, maar dat is haar karakter. Ze wordt ‘omama’ genoemd. Die vinden wij heel leuk.
 

Lees ook
8x grootouders die hun kleinkind voor het eerst zien >

 

Troetelnaam

Natuurlijk kunt u ook kiezen voor troetelnaampjes die de lading misschien niet dekken, maar toch onderscheidend zijn. In ons netwerk kennen wij een ‘overoma koekje’, een overgrootmoeder die haar achterkleinkinderen goede koekjes presenteert.

Voor kinderen maakt het uiteindelijk geen snars uit. Zij koersen op gezelligheid, en als de overgrootmoeder die weet te bieden, kan ze wat hen betreft Pietje Puk heten.
 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 09-2019.

 

Meer opvoedadvies? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >