Halleluja, de zomer is voorbij: ‘Door de pollen en bedompte lucht krijg ik amper adem’

26.10.2023 12:32
de zomer is voorbij eindelijk winter Beeld: Shutterstock

Er zijn mensen die zich lamlendig door de zomer worstelen en pas opkikkeren als de regen op de ramen klettert of nog beter: het flink gaat sneeuwen.

Eveline (48), moeder van Kyle (11) en Ryan (15):

“In de zomer leef ik als een kluizenaar. Met dank aan mijn astma en hooikoorts. Door de pollen en bedompte lucht krijg ik amper adem. Geloof me, dan blijf je liever binnen, hoe eenzaam ik dat ook vind. In de zomer ben ik ook veel gevoeliger voor kruisreacties tussen pollen en voeding. Van een appel of tomaat krijg ik al een allergieaanval. Dan raak ik in paniek, ik ga zweten, klappertanden en krijg diarree. Er zijn wel pillen voor, maar daar word ik half stoned van. Ook niet fijn.

“Een fikse regenbui betekent bewegingsvrijheid”

Als ik naar buiten wil, check ik eerst op een app hoe het is gesteld met de luchtkwaliteit. Als die belabberd is, kan ik niet op pad want dan krijg ik het te benauwd. In de winter bevat de lucht meer zuurstof. Dan kan ik gewoon op straat lopen. Een fikse regenbui betekent bewegingsvrijheid. In de winter heb ik de controle over mijn leven terug. Dan gooi ik de ramen open.”

Lees ook – 5x fijne buitensporten als het koud is >

Kouder weer

Mariko Naber (43), moeder van Scott (8):

“Als de zomer me te lang duurt, ga ik een dagje naar de indoorskibaan voor een dosis winter. Ik heb altijd meer van de winter gehouden. Tegen de kou kun je je wapenen, tegen hitte niet. Warmte maakt me lamlendig. We wonen in Scheveningen, bijna op het strand. In de zomer ligt dat helemaal vol. Ik ga alleen ’s avonds naar zee om af te koelen in het water.

“Tegen de kou kun je je wapenen, tegen hitte niet”

In de winter heb ik het strand praktisch voor mij alleen. Dan ga ik met mijn zoon kijken wat er nu weer is aangespoeld. We vinden de mooiste schelpen en vorig jaar was het strand twee dagen bezaaid met zeesterren.

Hittegolf overleven

Afgelopen zomer, met de ene na de andere hittegolf, vond ik het echt een kwestie van overleven. In juli kreeg ik tien migraineaanvallen van de felle zon. We gaan in de zomervakantie nooit naar een warm land. Ik moet er niet aan denken. Dit jaar zijn we naar Noorwegen geweest en hebben daar de eeuwige sneeuw gezien. In de winter gaan we lekker skiën. Ik hoop elk jaar dat het in Nederland ook gaat sneeuwen, gelukkiger kun je mij niet krijgen. Het zou een reden zijn om te emigreren naar een land waar het gegarandeerd sneeuwt.

Als de regen tegen de ramen klettert, verdwijnt alle lamlendigheid. Ik vier Halloween en Thanksgiving. Meteen na Sinterklaas tuig ik de kerstboom op met ballen en musketkransjes aan rode lintjes. Ik kijk nu al uit naar kerst. Vrienden en familie aan tafel, lekker eten, kaarsen aan, gordijnen dicht. En als het even kan een dik pak sneeuw voor de deur.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.