Gratis kinderopvang? Dit vinden jullie ervan: ‘Chaos krijg je dan’

21.05.2024 19:00

Het coalitieakkoord is gesloten: een van de opvallendste punten voor ouders is het plan om kinderopvang gratis te maken. Als het aan jullie ligt, dan…

Stephanie vindt het geen goed idee: “Geen goed idee! Werk zelf in de kinderopvang en het is niet te doen met personeelstekort. Daarbij zijn het vaak de ouders die geen opvang nodig hebben die hun kinderen 5 dagen in de week dumpen, om zelf geen zorg te hoeven dragen. Eerder zorgen dat werken loont, dus als je werkt krijg je een hogere opvang toeslag, werk je niet dan zelf betalen!”

Mariska deelt dezelfde zorg: “Ik werk in de kinderopvang. Er is nu al een personeelstekort en er zijn lange wachtlijsten. In de praktijk is gratis opvang niet te realiseren, dit ook omdat we nu al niet alles kunnen bieden aan een kind, laat staan als het gratis wordt. De eisen van ouders worden steeds hoger en de kinderen met een achterstand krijgen steeds minder de aandacht die zij verdienen. En wat voor personeel wordt er dan aangenomen als dit nodig is? Zou je daar je kind dan achter willen laten? Je laat toch je dierbaarste bezit bij iemand achter?!”

Chaja voelt voor het personeel: “Voor de werkende ouders ja, maar niet voor ouders die thuis zitten of niet “hoeven” te werken… Ik heb nu al medelijden met de leidsters op het kdv als het gratis zou worden. Chaos krijg je dan.”

Sharony denkt mee: “Als werkende moeder zou gratis opvang fijn zijn, ook al zou een tegemoetkoming ook al goed zijn! Maar voor de mensen die werken in de kinderopvang is dit waarschijnlijk niet te doen. Misschien een idee om het werken in de kinderopvang maar ook werken in het algemeen aantrekkelijker te maken.”

Amy is het er juist wel mee eens: “Tuurlijk wel ! Bizarre bedragen, dat kan niet iedereen betalen.”

Kim heeft een duidelijke voorwaarde: “Als die ouders kunnen aantonen dat ze ook daadwerkelijk werken zou ik dit een goed idee vinden. Ik werk nu om de opvang te betalen. Schiet niet echt op.”

Jessica ook: “Voor de werkende ouders lijkt me dat prima! Voor de ouder(s) die niet werken niet, die hebben tenslotte geen opvang nodig en drukken dan onnodig op de personele bezetting.”

Mariska overduidelijk ook : “Als je ook gaat werken op die dagen ja. Niet voor ouders die hun kind een dagje willen dumpen.”

Carienne vindt het huidige systeem absurd: “Helemaal gratis hoeft niet maar het moet behapbaar blijven, zeker voor alleenstaande ouders. 2400 per maand voor het kdv is enorm absurd en dan als je op vakantie bent ook nog eens betalen voor een plek waar je kind op dat moment niet is vind ik echt mega krom. Als alleenstaande ouder hou je niks over om te sparen..”

Miss Organise denkt in oplossingen: “Niet per definitie gratis, maar op basis van je brutosalaris. Daarnaast is het fijn als een werkgever kinderopvang verzorgd of in een soort van collectief. Zodat wanneer je werkt je je kind meeneemt naar de opvang op je werk…..zoiets”

Bij Kim is het anders geregeld: “Ik woon in Denemarken, hier is kinderopvang heel goed te betalen, zeker ten opzichte van Nederlandse begrippen. Dit geeft mij als alleenstaande moeder zonder opa en oma in de buurt veel meer mogelijkheden om genoeg te kunnen werken. Ik heb 5 maanden in Nederland gewoond en gewerkt met 2 kinderen onder de 3, en ik kon niet rond komen. Veel jonge ouders kunnen hier (fulltime) blijven werken.”

Diana vindt dat we hier nog wat van kunnen leren: “Maar in de Scandinavische landen is het wel een soort van goed geregeld. Kunnen we hier geen voorbeeld aan nemen? Zodat het hier ook beter wordt? Voor beide partijen dan he.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.